En skildring av ett Sverige som inte finns längre. Netflix ”Den osannolika mördaren” kliar på sårskorpan som är mordet på Olof Palme och är som bäst när fokus är på seriens Stig Engström.
En liten nick, en blick och sedan tjock tystnad i hemmet.
Eller: Ett leende och en utandning av lättnad på ett mörkt kontor, när alla andra har gått hem.
”Den osannolika mördaren”, Netflix-serien som baseras på Thomas Petterssons bok med undertiteln ”Skandiamannen och mordet på Olof Palme”, är som bäst i scener som dessa, sådana som tar sig förbi fakta och landar i ett fiktivt ”så här kan det ha varit” och ”så här kan han ha känt och agerat”.
I Robert Gustafssons gestaltning blir Engström intressant och därmed även flera av de rollfigurer som befinner sig i hans närhet. Särskilt så Eva Melanders exfru. Samspelet med Gustafsson är noggrant och lyfter många scener.
Naturligtvis är mordet på Olof Palme och skälen som gjorde att chefsåklagare Krister Petersson pekade ut Engström som misstänkt gärningsman nödvändiga att berätta. Ändå: Det är människan Stig Engström, så som han presenteras, som är seriens hjärta, medan annat – ta utredningens inledning och polisens många misstag som exempel – avhandlas med andan i halsen.
Aldrig är det dåligt, ofta upplevs det som rumphugget.
Flera av skådespelarna på rollistan vill man se mer av, särskilt Peter Andersson och Joel Spira, utredarna som knuffas undan av Mikael Persbrandts Hans Holmér. Duons rollfigurer, liksom en del andra, förtjänar mer tid och framför sig ser man en spin-off värdig namnet.

”Den osannolika mördaren” börjar mordnatten 28 februari 1986. Klockan är nära midnatt. Vi hör skotten, ser det direkta efterspelet och får följa med seriens Stig Engström hem. Direkt knockas man av produktionsdesignern Mikael Varhelyi arbete. Scenografi, kostym, ljus, mask och smink förflyttar tittaren till en annan tid. Bildutsnitten gör, förstås, att detta syns, men också att det känns. Den visuella framställningen är många gånger mer medryckande än handlingen.
”Den osannolika mördaren” flyttar sin berättelse framåt och bakåt i tiden med fokus på varför och konsekvenser. Obehaglig vuxenmobbning, alkoholism, en ständig törst efter att bli sedd och bekräftad väntar.
Mot slutet känner man för seriens Stig Engström. Tycker synd om honom.
Det här kommer Robert Gustafsson vinna priser för.
Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m
Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier
# ”Den osannolika mördaren” har premiär 5 november på Netflix. Wilhelm Behrman och Niklas Rockström har skrivit manus, medan Charlotte Brändström och Simon Kaijser regisserar. På rollistan finns bland andra Robert Gustafsson, Eva Melander, Mikael Persbrandt, Peter Andersson, Joel Spira, Emil Almén, Shanti Roney, Torkel Petterson, Henrik Norlén, Lia Boysen, Magnus Krepper, Björn Bengtsson, Peter Viitanen och Cilla Thorell. ”Den osannolika mördaren” produceras av FLX. Fatima Varhos och Frida Asp är seriens producenter, medan Pontus Edgren är exekutiv producent.