Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Tacka Siw Malmkvist för svänget i nya Så mycket bättre i TV4

En ny säsong ”Så mycket bättre” har premiär 30 oktober i TV4. Medverkar gör: Thomas Stenström, Melissa Horn, Peter Jöback, Casper Janebrink, Siw Malmkvist, Cherrie, Viktor Norén, Gustaf Norén, Maxida Märak, Marie Nilsson Lind, Harpo, Andreas Mattsson, Daniel Adams Ray och Moonica Mac. Foto: TV4

Tack, Siw Malmkvist. Utan dig hade premiären av ”Så mycket bättre” helt saknat sväng.  

Tittarens lott i livet är ofta densamma och avsnitten av ”Så mycket bättre” knappast hjälpsamma. Vill man ta i från sina knän kan man hävda att man till slut sitter med samma sorts präktiga migrän, fast då blir det, förstås, mest massa skrän. 

Därför kan man minnas tillbaka, på det där sättet som gör att man nästan är på mammas gata: Tänk Barbro ”Lill-Babs” Svensson, Petter, Magnus Uggla och Carola, den typen av artister som är medvetna om sina styrkor och brister. Nu, med de yngre, blir det långt från tyngre; även om enstaka delar av varje avsnitt gläder är ”Så mycket bättre” sedan länge lätt som en fjäder. 

Värst är det till en början, under det som man kan kalla smörjan. Nervösa och spända ska deltagarna lära känna varandra, något som naturligtvis är svårt att klandra. Ändå: Nu i år, i Gotlands-huset, saknas tv-ruset. 

Cherrie, Viktor och Gustaf Norén, Thomas Stenström, Melissa Horn och Peter Jöback är visserligen alla där, fast redan från start är det klart att det är Siw Malmkvist som programmet bär. Hennes karisma och härliga humör är lika uppfriskande som en bra likör. I och med ”Så mycket bättre” blir det också uppenbart att inga nya artister av Siws kaliber kläcks, troligtvis för att musikbranschen förändrats så pass att man brinner snabbt och sedan släcks. 

Mest frustrerande är att allt är sig likt i ett format som tidigare var unikt. Att TV4 inte vill lägga ner går självklart att förstå, trots att vissa av oss skriker om just det tills vi blir blå. Till syvende och sist handlar det om pengar, hur mycket som helst i runda slängar. 

Att få fram nya, framgångsrika underhållningsprogram är inte heller lätt, ta bara ”Big Bang” eller ”1 mot Sverige” som bevis på hur fort det kan gå snett. Vad mer är: ”Så mycket bättre” har fastnat i en kurva som gör det svårt att konkurrera; långt där borta, om du kan se ändå dit, springer SVT:s ”Bäst i test” och ”Masked Singer” utan att vi tittare känner att vi har gått på en nit. 

Jag ska erkänna att jag bara sett avsnitt ett, men det saknade nära nog helt bett. Om resten av den nya ”Så mycket bättre”-säsongen fortsätter så här finns inget annat val än att på lördagarna välja en annan tv-sfär. 

Å andra sidan: Det kunde varit värre och riktigt illa. 

Deltagarna kunde ha bestämt sig för att rimma. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om tv-serier på C More och TV4

Aliette Opheim på en bild från ”Knutby”, en ny serie med premiär 1 november på C More och 11 november i TV4. Foto: Johan Bergmark/C More

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”Knutby” (1 november, C More)

Dramaserie baserad på Jonas Bonniers roman med samma titel. Goran Kapetanović har regisserat de sex avsnitten, medan Fredrik Agetoft varit huvudförfattare. I huvudrollerna: Alba August, Aliette Opheim och Einar Bredefeldt. Opheim har några riktigt mäktiga scener, särskilt så i det andra avsnittet. 

”Army of thieves” (29 oktober, Netflix)

En prequel till ”Army of dead”. Om Zack Snyders film innehåller ett slags oinspirerad eskapism, är ”Army of thieves” desto roligare. Matthias Schweighöfer gör huvudrollen, medan Nathalie Emmanuel, känd från ”Game of thrones”, finns på rollistan. De europeiska storstäderna som filmen utspelas i har sällan varit vackrare. 

”Idol” (29 oktober, TV4)

Tove Styrke är en av anledningarna – givetvis den starkaste – att se kvällens direktsändning av ”Idol”. På det: Juryn har gett deltagarna förslag på låtar att sjunga. Nu vill man höra vilka förslag som ratades och varför. Utan sådana förklaringar blir ett misslyckande eller en framgång inte lika mycket värt. 

”Kriminalarkivet med Pops och Lampers” (30 oktober, SVT Play)

Kriminaljournalisten Lasse Lampers och programledaren André Pops tar i åtta avsnitt med tittaren till april 1975 och när tyska terrorister ockuperade den västtyska ambassaden i Stockholm. Jag har sett tre avsnitt, och arkivmaterialet är verkligen 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Swagger” (29 oktober, Apple TV+)

Inspirerad av NBA-spelare Kevin Durants upplevelser och liv börjar denna serie hos 14-åriga Jace Carson och hans tränare Ike ”Icon” Edwards. Den senare spelas ypperligt av O’Shea Jackson Jr. 

”Angela Black” (29 oktober, Amazon Prime Video)

Våld i hemmet, en privatdetektiv och fler hemligheter än vad som är hälsosamt. Joanne Froggat, mest känd från ”Downton Abbey”, gör huvudrollen i thriller-miniserien med massa vändningar. 

”Leif & Billy” – säsong 6 (30 oktober, SVT Play)

Tillbaka till den norrländska byn Sörbäcken, den där bröderna Leif och Billy Öhman bor. Alfred Svensson och Klas Eriksson fortsätter i huvudrollerna. Bland andra Fredrik Hallgren gästar.