SPOILER ALERT

Vändpunkten för Jeff Daniels – därför jobbade han hårdare än någonsin

Jeff Daniels som rollfiguren Del Harris i ”American rust”, som i Sverige sänds på Paramount Plus. Foto: Dennis Mong/SHOWTIME/ViacomCBS

Från ”Dum & dummare” via ”The Newsroom” till rollen som ensamvarg i nya tv-serien ”American Rust”. Jeff Daniels vet var hans karriär vände. ”Jag jobbade hårdare och förberedde mig mer än jag någonsin gjort, bara för de där tio minuterna”, säger han. 

Något fler än 5000 personer bor i Chelsea i den amerikanska delstaten Michigan. Här växte Jeff Daniels upp. Han, som slog igenom på 80-talet och som blev världskänd för rollen bredvid Jim Carrey i ”Dum & dummare”, har inte glömt sina rötter.

– Jag var arbetarklass, jag växte upp i en familj som arbetarklass, jag är fortfarande arbetarklass, är bland det första han säger under en kort digital intervju. 

Det har gått 16 år sedan Jeff Daniels läste Philipp Meyers roman ”American Rust”. Han fastnade. Kände igen sig. Nu sänds dramaserien baserad på boken på streamingtjänsten Paramount Plus. 

Jeff Daniels har kämpat länge och väl och har varit drivande för att så skulle ske.  

Avgörande: Emmy-vinsten för rollen som Will McAvoy i ”The Newsroom”. Efter det blev det som tidigare var Hollywood-svårt så mycket lättare. 

Han säger det själv: Serien förändrade hans karriär. 

– Det var vändpunkten. Allt jag lärt mig om yrket slängde jag in i den rollen och den serien. Jag var gammal nog att veta att ”The Newsroom” var min chans och insåg möjligheterna serie kunde ge, säger Jeff Daniels och fortsätter: 

– De där första tio minuterna i ”The Newsroom” var inte bara viktiga för serien, jag visste att de kunde komma att definiera min karriär. Jag jobbade hårdare och förberedde mig mer än jag någonsin gjort, bara för de där tio minuterna. Efteråt, när alla jublade efter första tagningen, förstod jag att jag skulle behöva vara lika noggrann inför varje ny roll. 

”American Rust” utspelas i industristaden Buell i Pennsylvania. Fabriksjobben har blivit färre, arbetslösheten ökat. Serien följer rollfigurer som är ett snedsteg bort från att förlora allt. Jeff Daniels rollfigur, polischefen Dell Harris, är en ensamvarg som försöker hålla hårt i det han har. 

Passande, säger Jeff Daniels och förklarar varför:  

– Jag söker efter det som är annorlunda. Jag vill göra saker som jag inte har gjort tidigare. ”En sådan där kille har jag aldrig spelat tidigare”, tänker jag ofta. Med sedan, när jag försöker hitta in i rollen, finner jag ofta saker som jag har gemensamt med rollfiguren.

– Det kan vara saker som han gör, sådant som han tvingas handskas med emotionellt eller så är det bara att han vill vara för sig själv. Så är jag också. Jag är helt och fullt tillfreds med att vara med min familj, sitta på veranden och inte träffa någon annan. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Paramount Plus