SPOILER ALERT

Efter Save tonight – så räddar ni tv-tittarnas kvällar, SVT

Peter Siepen och Josefine ”Little Jinder” Jinder är programledare för ”Save tonight – svenska hits från videoeran” i SVT. Foto: Ola Kjelbye/SVT

Michael Jackson, Madonna och Roxette i all ära. Det SVT:s lördagsspecialare ”Save tonight – svenska hits från videoeran” visar är att det bara finns en Per Sinding-Larsen. 

Jumping the shark – att hoppa över hajen – är en favorit bland många amerikanska tv-uttryck. När så sägs, då vet man att en serie går med liemannen vid sin sida.

Detta, att hoppa över hajen, hämtas från komediserien ”Gänget och jag”. I seriens femte säsong finns en scen i vilken Fonzie – ja, han har badbyxor och läderjacka på sig – hoppar över en haj medan han åker vattenskidor. Löjligt förstås, och det som fick seriens producenter att börja inse att de kan skriva in tusentals gimmickar, men ”Gänget och jag” hade ändå passerat sitt bäst före-datum.

SVT:s ”Save tonight – svenska hits från videoeran” (sänds lördag 25 september) kan tyckas vara ett tv-program som på förhand hoppar över hajen.

Konceptet ”MTV fyller 40 i år, det borde vi uppmärksamma på något sätt” var naturligtvis föråldrat och på ytan tråkigt redan i mars, så att SVT sänder ett tv-program om just det i slutet av september är väl både logiskt och passande.

Under en och en halv timme berättas historier som berättats på liknande, om inte samma sätt till leda. Madonna, Michael Jackson och Roxette hit, Jonas Åkerlund och Johan Renck dit, MTV där och SVT och ZTV här. Det finns ett folkbildande anslag i det, men för att vara bildande måste ny information få se dagens ljus. Det går inte att förlita sig på det mest grundläggande och programledaren Peter Siepens klädbyten.

Nej, två av skälen att se ”Save tonight – svenska hits från videoeran” stavas Rebecca & Fiona och Amason. Den förstnämnda duon öppnar programmet med en fin version av Anni-Frid Lyngstads ”I know there’s something going on” och har, som alltid, en bärande idé kring sina uppträdanden. Amason agerar husband, något som vareviga gång bygger spänning kring hur de valt att tolka en låt. På det: Amanda Bergmans röst.

Sedan, efter en timme, börjar det röra på sig även vad gäller snacket. En intervju med Jonas Åkerlund, lika härligt ärlig som han brukar vara, piggar upp, medan Per Sinding-Larsen placerar MTV och musikvideos i en någorlunda samtida musikhistorisk kontext.

Och det är också då som ”Save tonight – svenska hits från videoeran” blir viktig: Tv-programmet är ju ytterligare bevis på att Per Sinding-Larsen, återigen, borde få ett eget tv-program om popmusik.

Fixa det genast, SVT.

Då kan ni på allvar börja rädda tv-tittarnas kvällar.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program