SPOILER ALERT

Så bra är Midnight mass av Mike Flanagan – premiär 24 september på Netflix

”Midnight Mass” av Mike Flanagan har premiär 24 september på Netflix. På bilden: Zach Gilford och Hamish Linklater. Foto: Eike Schroter/Netflix

Religion, sorg och moral kan också vara skrämmande. Mike Flanagan håller hårt i tyglarna för att styra sin miniserie ”Midnight mass” mot ett vemodigt slut. 

Först anar man, sedan blir det nästan för lätt att koppla ihop trådarna i Mike Flanagans ”Midnight mass”. Sannolikt är det meningen. Flanagan vill att vi, men inte rollfigurerna, ska förstå för att på bästa sätt hamra in den tematik han valt för sin nya Netflix-miniserie.  

Efter ”The Haunting of Hill House” och ”The Haunting of Bly Manor” gäller nu sju avsnitt som utspelas på Crockett Island, en ö med 127 invånare. 

Hit kommer två personer. 

Först: Riley Flynn, han som flyttade till Chicago, blev alkoholist, körde rattfull, dödade en tonåring och dömdes till fyra års fängelse. Bakom galler förkastar han sin tro, vilket inte är liten sak när man växt upp på ön som korgosse. 

Den andra nykomlingen är prästen Paul Hill. Han ska ersätta monsignore Pruitt, som varit ön trogen men blivit sjuk under en pilgrimsresa till Jerusalem. 

Med Riley och Flynn på plats börjar underliga saker hända. Döda katter, uppenbarelser och vad som kan klassas som mirakel förbryllar. Majoriteten av öns invånare har förklaringar klara, eftersom Guds vägar äro outgrundliga. Närmar gör sig påsken. Död och återuppståndelse och ett tillfälle att ställa Gamla testamentet mot det nya. 

”Midnight mass” rör sig runt sådana tematiska stöttepelare som organiserad religion, missbruk och sorg, vilket gör att serien till en början tvingas förlita sig på dialog och skådespeleri. Det funkar för det mesta, även i de stunder som monologer är nära att bli tjatiga. Dessa scener är i vilket fall nödvändiga för att vi ska förstå varför de på Crockett Island vill och väljer att ensidigt tro i stället för att ifrågasätta. Det handlar om ett slags acceptans från tittarens sida även när det är tydligt att flera av rollfigurerna är förblindande av katolicismens myter och Bibelns ord. 

Hamish Linklater spelar Paul Hill, och har seriens största utmaning. Det är han som ska övertyga tittarna och sälja in betydelsen av nattvarden och några andra av kristendomens traditioner. Linklater är både grandios och liten i sin gestaltning och pendlar från pondus till kvalfullt överraskad. Däremot finns en ojämn fördelning i ensemblen. Vissa skådespelare höjer andra, medan en del sänker hela scener, vilket naggar engagemanget. 

”Midnight mass” kan i några få stunder upplevas som en övertydlig allegori. Det som håller intresset vid liv är att Mike Flanagan på intet sätt går en enkel väg för att kunna rikta ljuset mot krocken mellan religion, vetenskap och moral; samtidigt lyckas han underhålla genom att få svag spänning att spraka så att den mot slutet till fullo kan slukas av ett vemodigt genreberättande.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”Midnight mass” har premiär 24 september på Netflix. Mike Flanagan är seriens upphovsperson, manusförfattare och regissör. På rollistan finns Hamish Linklater, Zach Gilford, Kate Siegel, Rahul Abburi, Crystal Balint, Matt Biedel, Alex Essoe, Annabeth Gish, Rahul Kohli, Kristin Lehman, Samantha Sloyan och Henry Thomas.