SPOILER ALERT

Rönnäsfallet – jakten på sanningen ny dokumentärserie på Discovery Plus och Kanal 5

Advokat Marko Tuhkanen på en bild från ”Rönnäsfallet – jakten på sanningen”, en dokumentärserie producerad av Alaska Film & TV med premiär i oktober på Discovery Plus och Kanal 5. Foto: Discovery Networks Sverige

Discovery Networks Sweden bekräftar nu en dokumentärserie om det uppmärksammade Rönnäsfallet. De fem avsnitten följer advokaten Marko Tuhkanen och Lars Appelvik, som hävdar att han är oskyldig dömd.  ”Den här dokumentärserien kastar nytt ljus på Rönnäsfallet och försöker reda ut vad det var som egentligen hände, säger Ulrika Bokstad, exekutiv producent för på Discovery Networks Sweden.

”Rönnäsfallet – jakten på sanningen” är en ny dokumentärserie producerad av Alaska Film & TV. Nu bekräftar Discovery Networks Sweden att de fem avsnitten har premiär i oktober på Discovery Plus och Kanal 5. 

I ett pressmeddelande går att läsa att dokumentärserie är ”en historia om norrländsk tystnadskultur, hot mot vittnen och om hur en hel by i Norrland påverkas och slås i spillror av ett allvarligt brott.”

I fokus: Lars Appelvik och hans advokat Marko Tuhkanen. Applevik dömdes till elva års fängelse för det uppmärksammade mordfallet i Rönnäs år 2014. Han hävdar att han är oskyldigt dömd. 

Discovery Networks Sweden skriver: ”Den 21 november 2014 sker ett brutalt brott i Rönnäs utanför Vilhelmina. Tre män misstänks för dådet och Lars Appelvik blir utpekad som en medmisstänkt, ett utpekande som senare dras tillbaka. I rättsfallet konstateras det att det saknas både teknisk bevisning liksom vittnesmål som binder Appelvik till våldsdådet. Trots detta döms han till elva års fängelse för grovt vållande till annans död och för flera andra punkter, hans enda hopp är stjärnadvokaten Marko Tuhkanen.”

I ”Rönnäsfallet – jakten på sanningen” intervjuas Lars Applevik och ska då berätta ”varför han tror att han blivit utpekad”. Medverkar gör även, bland andra, Minna Gräns, professor i allmän rättslära vid Uppsala Universitet. 

I en kommentar säger Marko Tuhkanen: 

”Jag vet att Lars är oskyldig och jag ger mig inte innan det är bevisat, det får kosta mig livet. Det enda som kan hindra mig är att jag dör innan jag får den upprättelsen för Lars.”

Ulrika Bokstad, exekutiv producent för dokumentärserien på Discovery Networks Sweden: 

”Det här fallet har blivit väldigt uppmärksammat under åren och det råder ingen tvekan om att det fortfarande finns frågor som måste få svar. Vi har fått en unik möjlighet att följa Markos arbete för att få upprättelse för Lars. Den här dokumentärserien kastar nytt ljus på Rönnäsfallet och försöker reda ut vad det var som egentligen hände den där novembernatten.”

”Rönnäsfallet – jakten på sanningen” har premiär i oktober på Discovery Plus och Kanal 5. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Discovery Plus