SPOILER ALERT

Så bra är Det som göms i snö säsong 2 – premiär 19 september på Viaplay

”Det som göms i snö” säsong 2 har premiär 19 september på Viaplay. Robert Gustafsson och Ia Langhammer gör två av seriens huvudroller. Aron Levander och Hans Jörnlind är huvudförfattare för säsong 2, som regisseras av Kristian Petri och Camilla Strøm Henriksen. Foto: Lukas Šalna/Viaplay

Fem avsnitt. Robert Gustafsson, Samuel Fröler och Ia Langhammer. ”Det som göms i snö” säsong 2 är till och med bättre än seriens första omgång. 

Han lunkar fram, nästan vaggar, i vad som bäst beskrivs som den typ av gångstil som tillhör en person med tusenfalt självförtroende. 

Han behöver inte stressa eftersom andra väntar på honom. 

Han talar och andra lyssnar. 

Han fattar beslut. Andra följer. 

Han, som i ”Det som göms i snö” säsong 2 heter Ludvig Larsson och är regionpolischef, är en lika aningslös som avskyvärd människa. Han ser världen som sin och tar sig därför de mest hemska av friheter. 

Samuel Fröler fyller rollfiguren med små och avgörande personlighetsdrag. Märk hur han andas, hur högmodet fyller honom med varje nytt andetag, rys av hur han betonar vissa ord och hur föraktet växer hos en själv för att man samtidigt hittar en liten och svårdefinierbar empati hos honom.

Ju mer av sanningen som avslöjas, ju starkare fasa för oss tittare, och det tack vare att Fröler till fullo accepterar att han gestaltar en i grunden motbjudande människa utan att spela en karikatyr och för att detta är en rollfigur inspirerad av Göran ”Kapten Klänning” Lindberg. 

Verkligheten ger, som bekant, ”Det som göms i snö” ett rejält fundament. Från det bygger seriens huvudförfattare Aron Levander och Hans Jörnlind samt säsongens regissörer Kristian Petri och Camilla Strøm Henriksen spänning och ett slags förhöjd vardagsdramatik.

Den Kalla fall-grupp som leds av Roberts Gustafssons rollfigur Peter Wendel består av udda fåglar, som även om de flyger annorlunda alla har karaktärsdrag som gränsar till, eller står på samma sida som det igenkännbara. Vi förstår och känner med dem, vilket även är ett av skälen till att Gustafssons återhållsamma skådespeleri gör sådant intryck i ”Det som göms i snö”. 

Hyllas bör, än en gång, hur Gustafsson levandegör de scener i vilka Peter Wendel tänker och för stunden fastnar i minnen, tankar samt intuitiva infall. Dessa scener av stillhet bryts ofta senare än förväntat, vilket är fortsatt effektivt om än inte lika överraskande som i första säsongen.

Därför gläds man åt att Peter Wendel nu får studsa mer mot Ia Langhammers rollfigur Barbro Svensson. Deras relation blir ett nav för att tydliggöra de känslor Wendel tvingas konfrontera, både om sig själv och sin bror. Så sinnrikt är nämligen säsong 2 skriven att ett steg framåt i Ludvig Larsson-fallet innebär ett halvt steg framåt i den utredning som plågar Peter Wendel mest: Tog hans bror sitt eget liv eller mördades han? 

Samuel Fröler på en bild från ”Det som göms i snö” säsong 2 på Viaplay. Foto: Lukas Šalna/Viaplay

Genom säsong 2 dånar seriens engelska titel ”The truth will out” som en tematisk fors. Sanningar vill och kommer att brisera, och när så sker är det nödvändigtvis inte befriande för alla. Chocken när ett emotionellt ställningskrig – må det vara privat eller mot andra –  plötsligt tar slut kan vara förödande. Om livet blir bättre och lättare för huvudrollfigurna? Man lämnar dessa fem avsnitt – för övrigt ett för berättelsen perfekt antal – bakom sig med förhoppningar färgade av en gnutta tvekan. 

Det ska bli intressant att se om, och i så fall hur, Aron Levander och Hans Jörnlind tar sig an en möjlig tredje säsong av ”Det som göms i snö”. 

Det är inte säkert att ett avslut som det i säsong 2 bör få en fortsättning mer än i tittarens fantasi.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier

# ”Det som göms i snö” säsong 2 har premiär 19 september på Viaplay. Aron Levander och Hans Jörnlind är huvudförfattare för de fem avsnitten, som regisseras av Kristian Petri och Camilla Strøm Henriksen. På rollistan finns Robert Gustafsson, Ia Langhammer, Samuel Fröler, Christopher Wagelin, Louise Peterhoff, Ingela Olsson, Peter Gardiner, Cilla Thorell, Celie Sparre och Stefan Gödicke. ”Det som göms i snö” säsong 2 produceras av Yellow Bird med Alexia af Kleen och Eiffel Mattsson som producenter. Serien är en samproduktion mellan Viaplay och Discovery Networks Sweden.