Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Första teaser till Utvandrarna med Skarsgård och Carlehed – biopremiär 25 december


”Utvandrarna” med Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed i huvudrollerna har biopremiär 25 december. Spoiler alert kan nu visa första smakprovet från filmen regisserad av Erik Poppe. 

Wilhelm Mobergs ”Utvandrarna” har filmatiserats på nytt.

För snart två år sedan meddelade SF Studios att valet av regissör fallit på Erik Poppe. Beskedet kom efter att filmen tidigare utvecklats med Daniel Espinosa som tilltänkt regissör. Enligt ett tidigare pressmeddelandet gick hans schema inte att få ihop med inspelningen av filmen. 

Sommaren förra året bekräftades att Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård spelar huvudrollerna som Kristina och Karl-Oskar. På rollistan finns även, bland andra, Sofia Helin, Tove Lo och Lena Strömdahl.

SF Studios beskriver ”Utvandrarna” som en film om ”modet att ge sig ut i det okända” och ”episkt  och tidlöst äventyr” vars berättelse bjuder på ”en storslagen resa från Småland över Atlanten till Minnesota i sökandet efter ett nytt hem och ett bättre liv”. 

Mer om handlingen: ”Hemma på gården i Småland ser Kristina och Karl Oskar hur livet sinar. I väst, över det stora havet, hörs berättelser om en ny värld. Om en chans att börja om. Om chansen till ett nytt bättre liv. Ett hopp tänds och Kristina och Karl Oskar lämnar Sverige och beger sig på en resa utan återvändo.”

Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed spelar huvudrollerna i ”Utvandrarna”, som har biopremiär 25 december och regisseras av Erik Poppe. Foto: John Christian Rosenlund/SF Studios

Siv Rajendram Eliassen och Anna Bache-Wiig har skrivit manus till ”Utvandrarna”. Tidigare manusversioner av den aktuella versionen av ”Utvandrarna” har skrivits av Petter Skavlan, Johan Melin och Anders August.

Regissören Erik Poppe i en kommentar: 

”Jag vill tolka ”Utvandrar”-serien på ett nytt sätt. Deras modiga val att fly det här landet för drygt 100 år sedan för en chans till ett nytt liv för sig själva, för sina barn. Val som är precis lika relevanta idag för många människor världen över. Vilka vi var då och  vilka som gör dessa val idag. Det gör historien gripande, förförande och ständigt aktuell. Det ska filmen reflektera och den här gången genom Kristinas ögon.”

”Utvandrarna” produceras av SF Studios i samproduktion med TV4/Cmore, Film i Väst, Nordsvensk Filmunderhållning, Paradox, SF Studios Danmark och Fantefilm med stöd av Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Norska Filminstitutet, Danska Filminstitutet samt DR. 

Filmen distribueras av SF Studios och REInvent Studios hanterar den internationella försäljningen.

Fredrik Wikström Nicastro, producent på SF Studios: 

”Historien som Vilhelm Moberg skildrade för över 70 år sedan är en tidlös klassiker och mer relevant i dag än när den först skrevs. I ”Utvandrarna” följer vi Kristina och Karl Oskars modiga val att lämna allt bakom sig för chansen att börja om och bygga ett nytt, bättre liv för sig och sin familj. Det är ett sensationellt äventyr de tar oss med på, som handlar om att hitta sin plats i världen, att hitta ett nytt hem. Detta är ett drömprojekt som vi utvecklat under många år.”

”Utvandrarna” har biopremiär 25 december.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie