SPOILER ALERT

Premiärdatum för Bonusfamiljen säsong 4 – så blir de nya avsnitten i SVT

Erik Johansson och Vera Vitali spelar Patrik och Lisa i ”Bonusfamiljen”. Säsong 4 har premiär 25 oktober i SVT. Nya skådespelare i serien är bland andra Tuva Novotny och Emma Peters. Foto: Ulrika Malm/SVT

En konflikt riskerar få rejäla konsekvenser, vilket leder till stora utmaningar för Lisa och Patrik. När ”Bonusfamiljen” säsong 4 har premiär i SVT vänds mycket uppochner för rollfigurerna. Nya i ensemblen är bland andra Tuva Novotny och Emma Peters. ”Det är så häftigt att få åldras i de här rollerna”, säger Erik Johansson. 

Det var i november 2019 som Spoiler alert kunde avslöja att SVT beställt en fjärde säsong av ”Bonusfamiljen”. 

Ett år år senare kom beskedet att Emma Peters skulle ersätta Petra Mede i rollen som Katja. Detta efter att Mede insjuknat i corona. 

Nu bekräftar SVT att ”Bonusfamiljen” säsong 4 har premiär 25 oktober. Väntar gör åtta avsnitt regisserade av Amanda Adolfsson och Eddie Åhgren efter manus av Moa Herngren, Ditta Bongenhielm och Jacob Seth Fransson.

I huvudrollerna syns återigen Vera Vitali, Erik Johansson, Fredrik Hallgren, Frank Dorsin, Marianne Mörck och Nour El Refai. Ny i ensemblen är bland andra Tuva Novotny, som spelar en rollfigur vid namn Elin. 

SVT om handlingen: ”Buster, nu två år gammal med Downs syndrom, kräver mycket av Lisa och Patrik. Lisas verksamhet tar fart, medan Patrik hamnar i en otäck konflikt på jobbet. På grund av detta blir Patrik hemmapappa, vilket leder till parets största utmaning hittills.”

Mer: ”Katjas mamma Louise behöver plötsligt Katjas hjälp, något de båda kämpar med. Kaos kastar Martin och Sima ut ur deras lägenhet, hem till Bigge – igen, där numera även Danny bor.”

Erik Johansson om relationen mellan Patrik och Lisa i nya säsongen: 

– Den är ganska prövad. Lisa jobbar mycket och hon och Patrik har glidit ifrån varandra. Sedan ställs det på sin spets när de får lite kontakt med en annan mamma som också har ett barn med Downs syndrom. Då visar det sig att Patrik och Lisa har lite olika syn på hur man uppfostrar ett barn med Downs syndrom. 

Vera Vitali: 

– De har olika inställningar till det där. Lisa är lite mer ”låt saker få vara” och att det är bra som det är och att man inte ska problematisera saker i onödan. När det ställs på sin spets speglar det var de befinner sig och att de inte är på samma plats. Båda vill det bästa, förstås, men har olika idéer om vad det är. 

I och med att Patrik har blivit anmäld till Skolinspektionen och mest hänger hemma tänker jag att hans lärarinstinkter slår till än mer. 

– I den här säsongen har Patrik det tufft till en början. Han råkar ut för en incident i skolan som gör att det ena leder till det andra. Det blir bara värre och värre, säger Erik Johansson medan Vera Vitali fyller i: 

– Jag tycker att säsongen handlar om vad det gör med två personer i en relation som inte hinner se varandra på grund av stress och barn och massa annat. På ett sätt har de det bra, de älskar varandra, men de hinner inte riktigt se varandra och det sliter på allt och alla. Det blir missuppfattningar och med det följer dålig självkänsla. 

Det blir som en känslomässig snöbollseffekt. 

– Ja, det tycker jag det handlar om och jag tror det är ganska vanligt att det blir så, säger Vera Vitali. 

Nya skådespelare i ensemblen, bland andra Emma Peters som ”nya” Katja. Gav det ny energi?

– Det är alltid kul när kommer nya rollfigurer och nya skådespelare och nya utmaningar och nya sätt att jobba på. Det ger energi. Emma har kommit in och gjort sin Katja på ett fantastiskt sätt. Det har varit jättekul, säger Erik Johansson. 

”Bonusfamiljen” säsong 4 produceras av FLX och är på åtta avsnitt. Premiär är det 25 oktober i SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bonusfamiljen”