SPOILER ALERT

Josephine Bornebuschs Älska mig blir australisk serie med Hugo Weaving

”Älska mig” av Josephine Bornebusch görs i australisk version med titeln ”Love me”. Hugo Weaving gör en av huvudrollerna. Här syns Bornebusch och Gustav Lindh på en bild från ”Älska mig” säsong 2. Foto: Ragna Jorming/NENT Group

Josephine Bornebuschs ”Älska mig” blir australisk tv-serie med Hugo Weaving i en av huvudrollerna. Remaken har nyligen börjat spelas in i Melbourne. ”Man vet inte om man ska skratta eller gråta, jag är helt pirrig”, säger Josephine Bornebusch till Spoiler alert. 

Josephine Bornebusch har förstås vetat om det ett tag, men nu är det även officiellt: Viaplays originalserie ”Älska mig”, som Bornebusch regisserade och skrev, görs i en australisk version.

I en av huvudrollerna finns Hugo Weaving, främst känd från ”Matrix”- och ”Sagan om Ringen”-filmerna samt ”Captain America: The First Avenger”. 

Inspelningen av serien, som fått titeln ”Love me”, har pågått i en dryg en vecka i Melbourne. Emma Freeman regisserar de sex avsnitten, medan Alison Bell är huvudförfattare. Manusförfattare är även Leon Ford, Adele Vuko och Blake Ayshford. 

Bojana Novakovic, Bob Morley, Heather Mitchell, Sarah Peirse, Celia Pacquola, William Lodder, Shalom Brune-Franklin och Mitzi Ruhlmann är skådespelarna som tillsammans med Weaving ingår i huvudensemblen. Variety var först med att rapportera om remaken. 

Josephine Bornebusch är exekutiv producent för ”Love me” och har varit involverad i arbetet med den australiska serien. Att lägga sig i för mycket, det valde Bornebusch från start att undvika. 

– Om de ska göra en remake måste de få göra den till sin egen. Jag tror att det kan vara farligt att vara inne i manus och peta. Jag kan ju inte deras värld, och det måste vara en serie som funkar för dem också, säger Josephine Bornebusch till Spoiler alert och fortsätter: 

– Jag har däremot läst allting och de är väldigt nära mina manus, vilket är väldigt roligt. De har ändrat vissa småsaker som gör det bättre för dem och det är bra, för man vill inte se en kopia, även om de har samma ton som ”Älska mig”. 

Det måste kännas hedrande när ett manusrum på andra sidan världen med fria händer väljer att skriva så nära dina manus som de kan. 

– När de skickade första manusutkastet var jag så där, du vet, ”gud vad jobbigt att läsa det här”, för det kan ju bli ett slags facit på vad som inte fungerar i min serie. Det som då var väldigt häftigt och smickrande var att det typ var översatt från min serie. 

Hugo Weaving gör en av huvudrollerna och jag tänker att han spelar deras version av Sten, rollen som Johan Ulveson gör i ”Älska mig”. 

– Ja, det är så fint. Han kommer göra det helt fantastiskt. Det känns klockrent. Han blev superkär i serien redan innan de började skriva manus. Skillnaden är att Sten nu heter Glenn, men Clara heter Clara och Aron heter Aaron, säger Josephine Bornebusch och fortsätter:

– Jag kan knappt vänta på att få se de första ihopklippta scenerna. Blir det verkligen samma ton? Det är lätt att i ett manusrum säga att ”vi vill ha det som du har gjort fast på vårt sätt”, men sedan vet man inte vad det betyder, även om jag har fullt förtroende för dem. 

Hugo Weaving gör en av huvudrollerna i ”Love me”, en australisk remake på Josephine Bornebuschs tv-serie ”Älska mig”. Foto: Heath Missen/AP

”Älska mig” hade premiär i oktober 2019 på Viaplay. Säsong 2 landade i september 2020. Josephine Bornebusch är seriens upphovskvinna, regissör och manusförfattare samt gör en av huvudrollerna.

På rollistan finns även, bland flera andra, Johan Ulveson, Sverrir Gudnason, Gustav Lindh, Sofia Karemyr, Dilan Gwyn, Nina Zanjani, Görel Crona, Ia Langhammer och Edvin Ryding.

De två säsongerna av ”Älska mig” producerades av Warner Bros. Sverige i samproduktion med Viaplay och Film Capital Stockholm fund. Sofie Palage är seriens producent. 

Filippa Wallestam, EVP och chief content officer på NENT Group, i ett sms om att ”Älska mig” blir en australisk serie: 

”Det är ett kvitto på vår satsning på nordiska filmer och serier och det som gör oss unika på den internationella marknaden. Att ett Viaplay-original blir en remake på engelska är ett fint kvalitetsbevis. Jag är mycket stolt.”

”Love me” produceras av Warner Bros. International Television Production Australia och Aquarius Films. Serien ska sändas på australiska streamingtjänsten Binge. 

Josephine Bornebusch är närmast aktuell i en ny säsong av ”Solsidan”. Bornebuschs och Jonas Karlssons kommande serie ”Harmonica” är nu i postproduktion. Det är ännu inte bekräftat när ”Harmonica” har premiär på Viaplay. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier