Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är Hit & Run med Lior Raz på Netflix – premiär 6 augusti

Lior Raz spelar huvudrollen i ”Hit & Run” som har premiär 6 augusti på Netflix. På rollistan finns också, bland andra, Kaelen Ohm, Moran Rosenblatt och Gregg Henry. Foto: Jojo Whilden/Netflix

Tänk en mix av ”Fauda” och ”The Killing” – i Netflix nya amerikansk-israeliska serie ”Hit & Run” finns samma energi. Var beredd att fastna nästan omedelbart. 

Sanningen kan vara en glädjespridare, upplyftande och utvecklande, något som tar en person från en plats i livet till nästa. 

Sanningen kan också vara hård och brutal, en själsdödare. 

Segev Azulai, huvudperson i Netflix amerikansk-israeliska originalserie ”Hit & Run”, vet allt om det där. Jakten på sanningen ger honom blåmärken, huvudvärk och krossar honom emotionellt när han fastnar i en härva som tar honom från Tel Aviv till New York. 

Segev, spelad av alltid pålitliga Lior Raz, jobbar som guide i hemstaden Tel Aviv. Han har ett bra liv. Skojar med sin dotter från ett tidigare äktenskap och njuter av livet med frun Danielle. 

Danielle är på väg att ta flyget till New York när hon blir brutalt påkörd. Hon dör omdelbart. En förödande händelse. Segev sörjer. Alla hans känslor måste ta vägen någonstans. När en första lögn avslöjas och visar sig leda till tre andra vaknar hans ilska och hämndbegär. Runt nästa hörn väntar, naturligtvis, en konspiration och en spionthriller. 

Lior Raz och Avi Issacharoff har tidigare gjort ”Fauda” tillsammans. Här samarbetar duon med Dawn Prestwich och Nicole Yorkin, mest kända för amerikanska ”The Killing”. ”Hit & Run” har samma energi som nämnda serier. De nio avsnitten böljar fram och tillbaka med vändningar och säkra skruvbollar; som tittare känner man sig aldrig manipulerad. Med all fakta på bordet är det uppenbart att berättelsens fundament är logiskt och linjär, trots att vi och Segev Azulai länge famlar efter de enskilda bitarna i en förrädisk dimma. Som sig bör, vill säga. 

Som spännings- och cliffhangerserie träffar ”Hit & Run” helt rätt. Till det kan läggas det engagemang man känner för Segev Azulai. Hans drivkraft är först sanningen. I takt med att han får delar av kakan är det frågan om Segevs fru någonsin älskade honom lika mycket som han älskade henne som motiverar honom. Till sist kvarstår en sak: Att skydda sin dotter. 

”Hit & Run” är tajt skriven från start. Det som först verkar vara outhärdliga sidohistorier binds smidigt ihop med helheten. Seriens tillbakablickar stannar vid att ha en förklarande funktion utan att ödsla tid på sådant som inte betyder något. Emellanåt önskar man att regissörerna vågat ta ut svängarna en aning då kameran ofta fastnar i ett och samma utsnitt. Lite för ofta saknas rörelse och en visuell intensitet som matchar berättelsen.

Ändå: ”Hit & Run” är en serie att kasta sig över och fastna i och under tiden känna ett behov av att vilja klämma alla avsnitt så fort som möjligt.

Räkna också med en fortsättning.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix tv-serier

# ”Hit & Run” har premiär 6 augusti på Netflix. Lior Raz, Avi Issacharoff, Dawn Prestwich och Nicole Yorkin är seriens upphovspersoner och huvudförfattare. På rollistan finns bland andra Lior Raz, Kaelen Ohm, Moran Rosenblatt, Gregg Henry och Sanaa Lathan. Mike Barker, Rotem Shamir och Neasa Hardiman är seriens regissörer.