SPOILER ALERT

Känslorna efter att Sommarskuggan avslöjats i Sommarlov: Jag blev enormt chockad

Sommarskuggan är avslöjad. Här syns Dante Zia, Ida On och Alexander Hermansson, tre av programledarna för ”Sommarlov” i SVT, tillsammans med det folkkära profilen som gömde sig under skuggdräkten. Foto: Urszula Striner/SVT

En urladdning enligt programledarna, men nu kan de slappna av: Sommarskuggan är avslöjad. ”Jag blev enormt chockad”, säger Alexander Hermansson om onsdagens ”Sommarlov” i SVT. 

SPOILER ALERT om du inte har sett onsdagens avsnitt av ”Sommarlov” i SVT. Texten nedan avslöjar vem som är Sommarskuggan 2021. 

David Sundin, Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, Malin Olsson. Caroline Hermansson och Chefen på SVT Barn, som spelas av Jonas Karlström Hay, är de fem personer som tidigare tagit sig an rollen som Sommarskuggan i ”Sommarlov”. 

Nu, efter många om och en hel del men, har årets Sommarskugga avslöjats. 

Inför onsdagens sändning i SVT har, bland andra, Anders ”Ankan” Johansson och Erik Ekstrand funnits bland de misstänkta. Båda gissningarna visade sig vara fel. Tittarnas engagemang däremot, har varit lika stort som vanligt. 

Anna-Maria Nildén, SVT:s projektledare för ”Sommarlov”, berättar: 

”Vi får tiotusentals brev och mail med tips, idéer, bilder, pyssel och gissningar på vem som är Sommarskuggan. Sommarskuggan har blivit som en stor gemensam folkfest bland Sveriges barn, en lek som aldrig tycks ta slut.”

Jakten på sanningen om vem som fanns under skuggdräkten i år började i serien ”Sommarskuggan: Skuggornas dal” och har fortsatt i ”Sommarlov”. 

På onsdagen kom beskedet. 

Folkkära skådespelaren Marianne Mörck, som även gör rollen som Kapten Doris i ”Sommarlov”, har dragit alla programledare och många tittare vid näsan. 

Marianne Mörck är Sommarskuggan nummer sex. Här avslöjas hon i onsdagens avsnitt av ”Sommarlov”. ”Jag tycker så mycket om att få gå in i barnens fantasivärldar”, säger Mörck, som på bilden syns med Dante Zia, Ida On och Alexander Hermansson. Foto: Urszula Striner/SVT

Efter inspelningen av avsnittet, som skedde på tisdagen, säger Marianne Mörck: 

”Det har varit alldeles underbart att vara Sommarskuggan nummer sex. När jag möter barn på stan som säger ”du är kapten Doris, eller du är Sommarskuggan” uppnår jag ju det som jag har jobbat för hela mitt yrkesmässiga liv, det vill säga att sätta igång fantasin hos mina medmänniskor. Jag tycker så mycket om att få gå in i barnens fantasivärldar.”

Alexander Hermansson, Dante Zia och Ida On var trion som fick avslöja Sommarskuggan. Likt tidigare i år har de inte varit medvetna om vem som döljer sig under den svarta dräkten. Alexander Hermansson berättar om känslorna: 

”Jag blev enormt chockad, Kapten Doris var den sista jag hade förväntat mig att sitta där. Så det blev ju en fantastiskt lyckad överraskning och en otroligt fin historia när alla trådar väl knöts ihop. Den här skuggjakten ligger och lurar i bakhuvudet hela våren och hela sommaren och man försöker luska ut vem det kan vara, så det är lite av en urladdning nu när Sommarskuggan är avslöjad.”

”Sommarlov” hade premiär 14 juni. Angelika Prick och Markus Granseth har även varit programledare. Året tema är rörelse. Nytt i sommarens säsong har bland annat varit äventyrshistorien ”Hemligheternas hemlighet”, i vilken Olof Wretling spelar uppfinnaren Ensten.


”Sommarlov” 2021 sänds fram till 20 augusti på SVT Play och SVT Barn. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program