Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Därför är Ted Lasso på Apple TV Plus som balsam för själen

Jason Sudeikis spelar huvudrollen i ”Ted Lasso”, en originalserie på Apple TV Plus. Säsong 2 har premiär 23 juli. Serien har även förnyats för en tredje säsong. Foto: Apple

Förra årets härligaste tv-överraskning är tillbaka med en ny säsong. Här är skälen till att ”Ted Lasso” lirar så fint. 

Netflix, WarnerMedia och The Walt Disney Company springer omkring på planen med fler spelare än vad som borde vara tillåtet. 

Apple däremot, de har en skral tv-avbytarbänk. 

När streamingtjänsten Apple TV Plus sjösattes var akilleshälen tidigt uppenbar; är det något som visat sig vara en sanning i en strömmad tv-värld så är det att ett starkt innehållsbibliotek är värt mer än de flesta först tror. 

Ta Netflix som exempel, som vill att du ska se klart en serie, omedelbart hoppa vidare till en film för att därefter – i veckan bekräftade man att detta blir nästa steg och att det lanseras inom en inte alltför avlägsen framtid – spela spel via företagets mobilapp. Netflix hoppas erbjuda så mycket att du stannar hos dem i stället för att kolla Tiktok, Instagram eller välja någon annan streamingtjänst. 

Apple köpte aldrig en anrik filmstudio eller två för att bygga från grunden. I stället litar man på att företagets namn och det mystiska skimmer som finns runtomkring det ska räcka. 

Det gör det förstås inte. 

Apple TV Plus har visserligen hittat rätt med några serier och dokumentärer – ”Mythic Quest” är en favorit – men landat snett med flera satsningar. Efter tre eller fyra sådana och utan ett större innehållsbibliotek att falla tillbaka på är det svårt att bygga en relation med tittarna. 

Apple har pengarna att betala inflytelserika och kända namn – Reese Witherspoon, Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Leonardo DiCaprio, Martin Scorsese med flera – för att de ska medverka i och skapa innehåll för Apple TV Plus. Trots det pekar mycket på att det är en liten serie som började som en reklamfilm som är streamingtjänstens största framgång. 

”Ted Lasso” handlar om rollfiguren med samma namn. Han, från USA och tidigare tränare i Amerikansk fotboll, tar över som coach för ett Premier League-lag. Ted kan inget om fotboll, men är varm, vänlig, obotlig entusiastisk och optimistisk. Kulturkrockarna blir självfallet många.

Mer: Även om ytan är fånig finns överraskande mycket emotionellt djup och skärpa. 

Ted Lasso spelas av Jason Sudeikis. Rollfiguren syntes första gången i reklamfilmer för NBC Sports. Nyligen fick seriens första säsong 20 Emmy-nomineringar. I dag, 23 juli, har säsong 2 premiär. Apple har sedan tidigare förnyat serien för en tredje omgång. 

De nya avsnitten fortsätter i samma spår som första säsongen. Upphovskvartetten Sudeikis, Joe Kelly, Brendan Hunt och Bill Lawrence – den senare har tidigare gjort ”Spin City” och ”Scrubs” – har en osviklig förmåga att para stunder av torr humor med sorg och bedrövelse. Rollfigurerna får möjlighet att uttrycka besvikelse och landa i sina upplevelser utan att det någonsin känns tillgjort eller stressigt. 

Mest: ”Ted Lasso” är en anständig serie. Här säger man tack, håller upp dörrar och hjälper varandra. Varje avsnitt är som ett slags svar på en cynisk och stundvis bedrövlig samtid, en där vänlighet, artighet och normal samtalston ofta tycks ha glömts bort. 

Snabbt blir ”Ted Lasso” som balsam för själen. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om serier på Apple TV+

Jessica Almenäs är programledare för ”OS-kväll med ”Almenäs”, som ska guida ”tittarna bland medaljer, höjdpunkter och snackisar” under OS i Tokyo. Foto: Linus Hallsénius/Discovery Plus

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

OS i Tokyo (23 juli och framåt, Kanal 5, Discovery Plus, Eurosport, Kanal 9)

OS har visserligen redan smygstartat, men det är förstås med öppningsceremonin som allt sparkar igång på riktigt. Intressant att se hur Discovery Networks Sweden klarar av de många sändningarna, och spännande att se vad det blir av OS-studion med programledarna Karin Frick och Jonas Karlsson. Också: ”OS-kväll med Almenäs” är ett kvällsprogram som förhoppningsvis kan ha lite udd. Jessica Almenäs leder showen och flankeras av Patrick Ekwall. 

”Ted Lasso”, säsong 2 (23 juli, Apple TV Plus)

Jason Sudeikis är naturligtvis inte ensam att bära ”Ted Lasso”. På rollistan finns även, bland andra, Hannah Waddingham, Juno Temple, Nick Mohammed, Brett Goldstein och Jeremy Swift. De, liksom resten av ensemblen, är som klipp och skurna för serien. 

”Kingdom: Ashin of the North” (23 juli, Netflix)

Efter två säsonger av zombiedramat ”Kingdom” kommer denna film på 92 minuter som fungerar som både en prequel och en spin-off. Berättelsens fokus är på rollfiguren Ashin och följer henne och de traumatiska händelser som får henne att välja hämndens väg och vilja döda varenda levande varelse. 

”Ett par dagar i november med Jan Troell” (23 juli, SVT)

I dag fyller Jan Troell 90 år. Fira med att se denna dokumentär av Tom Alandh och klipparen Heleen Rebel. Fin, även om mer önskas. På SVT Play finns Troells filmer ”Här har du ditt liv”,  ”Ingenjör Andrées luftfärd”, ”Bang! – Director’s cut”, ”Il Capitano” och ”Ole Dole Doff”. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Masters of the universe: Revelation” (23 juli, Netflix)

Animerad uppföljare till 80-talsserien ”He-Man and the Masters of the Universe”. Kevin Smith är inblandad, vilket innebär uppdatering och nostalgi i lika doser. Mark Hamill gör rösten till Skeletor. 

”Jolt” (23 juli, Amazon Prime Video)

Kate Beckinsale spelar Lindy. Hon lider av en neurologisk störning vilken gör att hon upplever mordiska impulser. Nu ska hon hämnas. Bobby Cannavale och Jai Courtney finns på rollistan. 

”The Syndicate” (23 juli, Paramount Plus)

De jobbar med hundar, de är nära att förlora sina jobb, de chansar och vinner storvinsten, men säg den lycka som får vara.  Brittisk serie av Kay Mellor med Katherine Rose Morley i huvudrollen.