Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Fler detaljer om Lea – dramaserie med Madeleine Martin och Jennie Silfverhjelm i SVT

Madeleine Martin spelar huvudrollen i ”Lea”, en ny serie på SVT med premiär 2022. På rollistan finns även Jennie Silfverhjelm, Ralph Carlsson, Joel Spira och Maryam Moghaddam. Foto: Mio Sallanto/SVT

”Lea” är SVT:s nya serie med Madeleine Martin i huvudrollen som kvinnlig proffsboxare. Nu berättar upphovskvinnan och manusförfattaren Alexandra-Therese Keining mer om handlingen. ”Du kommer bli ständigt överraskad, tro mig.”

Det var i början av juli som SVT bekräftade att man beställt ”Lea”, en ny serie på sex avsnitt med Madeleine Martin, Jennie Silfverhjelm, Ralph Carlsson, Joel Spira och Maryam Moghaddam på rollistan. 

Inspelningen börjar i september. Andrea Östlund är seriens huvudregissör, medan Alexandra-Therese Keining, Henrik Engström och Jörgen Bergmark har skrivit manus. 

I fokus: rollfiguren Lea Ferreira, en kvinnlig proffsboxare som drömmer om att vinna de största matcherna. 

Mer om handlingen, så som SVT beskriver den: ”Lea ska snart upp i ringen för att ta EM-bältet från en tyska. Det hoppas hon ska bli matchen som leder till den slutgiltiga kampen om VM-bältet. Men hindren visar sig var fler än så. Hennes förra hänsynslösa boxningsmanager Balthazar har henne i ett järngrepp och han tänker använda Lea för sina egna syften. Hennes läkare avråder henne bestämt från att gå upp i ringen igen.” 

Vidare: ”Samtidigt skyr en civilutredare vid polisen, Amanda Birgman, inga medel för att bevisa Leas inblandning i en internationell matchfixningshärva. Leas ex-pojkvän Adrian ifrågasätter till slut Leas prioriteringar. Vad är viktigast? Leas dröm eller deras gemensamma son Rocco?”. 

Alexandra-Therese Keining är seriens upphovskvinna, manusförfattare och associate producer. Hon berättar nu mer om serien för Spoiler alert. 

Alexandra-Therese Keining är upphovsperson till ”Lea”, en ny serie i SVT med premiär 2022. Foto: Karolina Pajak/Privat

Varifrån kommer idén till ”Lea” och hur skulle du säga att den har utvecklats fram till färdigt manus? 

”Jag har själv boxats sen jag var 13 år och fascineras av den psykiska aspekten såväl som den kroppsliga. Det som fångade mig var den komplicerade själen och psykologin hos en boxarpersonlighet som blev Lea – den stenhårda disciplinen som är lika destruktiv som självuppoffrande”, skriver Alexandra-Therese Keining i ett mejl och fortsätter:

”Steg för steg blev avsnitten mer relationsbaserade då jag ofta har två huvudrollfigurer istället för en som ett drivande nav.  I takt med att Madeleine Martins och Jennie Silfverhjelms relation intensifieras så har också dramat balanserats efter deras handlingar och effekter. Båda två lider av en obehagligt dålig moralisk kompass som försätter dem i riskfyllda situationer.”

I handlingens mitt finns en internationell matchfixningshärva. Berätta mer. 

”Amanda Birgman (Jennie Silfverhjelm) är civilutredaren som är övertygad om att Lea har gjort en så kallad ”läggmatch”, att medvetet förlora en boxningsmatch efter en muta. I USA utredde FBI en muthärva där sju proffsboxare och en manager erkände att de varit inblandade i läggmatcher.  Det är mutor och mycket pengar inblandade i den typen av fajter som självklart är olagliga. En komplex röra av titlar, organisationer, managers och rävspel om vilken boxare som får vilken match ger en dramatisk backdrop till en crimestory som vi som publik inte är så vana vid.”

Vad är tanken med seriens tematik, då det är lätt att tänka att boxningen och spänningen fungerar som berättelsens ram. 

”Boxningen är seriens DNA och så mycket mer än bara en ram. Ingen i den här historien är vad de utger sig för att vara och tillit är en handelsvara. Alla karaktärer har starka drivkrafter men dålig koll på den moraliska kompassen som svänger hejvilt. Det är också det som är så spännande. Du kommer bli ständigt överraskad, tro mig.”

”Lea” produceras av Kärnfilm, med Petra Jönsson och Karina Stääv Ardelius som producenter. Serien är en samproduktion med SVT och i samarbete med Dynamic Television.

”Lea” har planerad premiär 2022 på SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program