Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är Young Royals på Netflix med Edvin Ryding och Omar Rudberg

Edvin Ryding och Omar Rudberg i ”Young Royals”, Netflix nya svenska originalserie som har premiär 1 juli. Foto: Johan Paulin/Netflix

En fin kärlekshistoria. Stundvis sega sidosteg. En slutscen som stannar kvar. Netflix nya svenska originalserie ”Young Royals” blandar och ger med mixat resultat. 

Kärleken är blind och förhoppningarna närsynta. Plikten däremot, den fångar det mesta med sin blick och kan borra sig genom det hårdaste av motstånd. 

Edvin Rydings rollfigur Wilhelm vet inte särskilt mycket om detta när Netflix ”Young Royals” börjar. 

Han kommer lära sig. 

Det kommer göra ont. 

Han kommer skrika ut sin frustration och försöka hålla tillbaka tårarna. Längs med vägen står vi vid hans sida, hejar på och hoppas att säsongens sex avsnitt är de första kapitlen i en modern kungasaga. Rydings gestaltning gör att man som tittare vill Wilhelm väl. 

Wilhelm är prinsen som mot sin vilja tvingas börja på internatskolan Hillerska. Ve och fasa till en början, sedan ungdomens pirrande känslor, motgångar och motsättningar och en omvälvande händelse som sveps förbi för snabbt. Runtomkring Wilhelm finns framförallt Simon, spelas av Omar Rudberg. Deras berättelse blir ett av motsatsförhållanden och gemenskap. Om det de delar och det som skiljer dem åt. Fint så. 

Det som skaver är mängden material som ska in på sex avsnitten. Jag bryr mig om Wilhelm och Simon, men känner föga när en av Hillerskas personligheter visar sig vara pank. Samma gäller andra rollfigurer, av vilka många blir kantiga men ofarliga utsmyckningar. Visst, de har alla en funktion, men när inte mer tid finns för att brodera ut kunde mycket ha skippats eller helt kapats. 

”Young royals” har premiär 1 juli på Netflix. Foto: Robert Eldrim/Netflix

Det finns en logik i att majoriteten av serien utspelas på Hillerska. Ändå är det en middagsscen med Wilhelms mamma – drottning Kristina, spelad av Pernilla August – som förklarar hans motstridiga känslor. Fler sådana scener hade lyft serien. När situationerna staplas på varandra behövs de som andas och förklarar. 

Det bästa med ”Young royals” är hur manusförfattarna och regissörerna berättar om romansen mellan Wilhelm och Simon. För serien är det ingen stor grej att två killar blir kära i varandra, även om det skapas svallvågor av andra rollfigurer. Romansen är varken vågad eller modig, men modern. Samma gäller hur valet av musik bryter in och bryter upp handlingen. Bra val och låtar som speglar rollfigurerna. 

Slutscenen är också en som passar seriens hand som handsken och blir ett löfte om utveckling och fortsättning. Efter att tappat lite av intresset under andra halvan av säsongsfinalen skapas en omedelbar pepp på fler avsnitt. 

Samtidigt: Om ”Young Royals” tar slut där och då kommer serien leva kvar i tittarens fantasi. Det är det bästa betyg den kan få. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”Young royals” har premiär 1 juli på Netflix. Lisa Ambjörn, Lars Beckung och Camilla Holter är seriens upphovstrio. Ambjörn är huvudförfattare, medan Pia Gradvall, Sofie Forsman och Tove Forsman har skrivit manus. Rojda Sekersöz och Erika Calmeyer regisserar. På rollistan finns Edvin Ryding, Omar Rudberg, Malte Gårdinger, Frida Argento, Nikita Uggla samt Pernilla August, Nathalie Varli, Felicia Truedsson, Mimmi Cyon och Ingela Olsson. ”Young Royals” produceras av Nexiko med Lisa Berggren Eyre och Martin Söder som producenter. Lars Beckung är seriens exekutiva producent.