Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Prins Daniel på cykel i Sommarlov – det är SVT i ett nötskal

Dante Zia, Sommarskuggan, Prins Daniel, Ida On och Alexander Hermansson i ”Sommarlov” i SVT. Foto: Marcus Skogström/SVT

”Sommarlov”. Prins Daniel. Rörelse. Det är SVT i ett nötskal. 

Det har gått fem år, men det känns som i går. 

I mars 2016 hade ”Gympaläraren” premiär på SVT. Kalle Zackari Wahlström åkte tillbaka till sin högstadieskola med målet att få eleverna att röra på sig mer än vad de gjorde. 

”Gympaläraren” var en välbehövlig energiinjektion. Modiga ungdomar ställde upp, berättade, testade och visade sin vardag. Pratade om rädslor och om sådant som skar små hål i tittarens hjärta. Programmet hytte aldrig med pekpinnar, utan var mer av ett nedslag i en verklighet främmande för många. 

Naturligtvis kritiserades ”Gympaläraren”. 

Programmet anklagades bland annat för att ge en felaktig bild av vad det innebär att undervisa i idrott och hälsa. Poängen, menade de som skrek högst: Fysisk aktivitet för skolungdomar ska placeras i en kontext av hälsa och livsstil. 

Precis, det är svårt att veta vad det innebär. 

Att röra på sig ska vara kul med entusiasm och engagemang som ledord och inte stoppas av en luddig läroplan. 

Detta är personerna bakom ”Sommarlov” självklart medvetna om. 

Ett av veckans mest oväntade men logiska tv-ögonblick var när prins Daniel och Sommarskuggan satt på färgglada bollar och låtsades titta på ett avsnitt av ”Mysteriet på SVT Barn”. 

Att senare se prinsen cykla en längre sträcka på bakhjulet är förstås vad det är; det, om något, måste man förvänta sig att han kan. 

Att upprepa hur bra programledarna – i år Alexander Hermansson, Ida On, Angelika Prick, Markus Granseth och Dante Zia – för ”Sommarlov” är kan te sig tjatigt. Ändå: få kan som de göra sin grej och ändå tala till alla de barn och yngre ungdomar som tittar.

Årets tema i ”Sommarlov” är rörelse. 

Budskapet: All rörelse räknas. 

Världshälsoorganisationen rekommenderar 60 minuters rörelse per dag för barn som passerat fem år. Springa, spela fotboll, hoppa hopprep, hinderbanor, lek, skogspromenader kvittar, så länge det är, som Folkhälsomyndigheten skriver, ”pulshöjande fysisk aktivitet”.

Om det är motivation nog att nå dit tack vare att prins Daniel rör höfter och armar till ”I like to move it” i tv får vara osagt, däremot finns ingen tvekan om att ”Sommarlov”, likt ”Gympaläraren”, är ett tv-program som kan bidra till något slags förändring. 

Också: Det här är SVT i ett nötskal, vilket kan vara värt att tänka på skulle det bli extraval.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

Tony Hale gör en av rollerna i ”The Mysterious Benedict Society”, som har premiär 25 juni på Disney Plus. Foto: Diyah Pera/Disney

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”The Mysterious Benedict Society” (25 juni, Disney Plus)

Vilken glädje att upptäcka en serie som passar vuxna och äldre barn, som hämtar visuell inspiration från ett Wes Anderson-universum, som har Tony Hale i dubbelroller och som vägrar skriva någon på näsan. Serien baseras på Trenton Lee Stewarts roman och handlar om fyra på olika sätt begåvade barn som ska stoppa ett långsamt byggande kaos i samhället. Underhållande från start. 

”The Good fight” – säsong 5 (25 juni, HBO Nordic)

En serie som inte räds komplexa ämnen och gör modiga, intelligenta val är tillbaka med nya avsnitt. När jag skriver detta har jag inte sett ett enda avsnitt av säsong 5 fast är ändå säker på att ”The Good fight” fortsätter vara en av de bästa. Ny i ensemblen är Mandy Patinkin, känd från ”Homeland”. 

Fotbolls-EM (26, 27, 28, 29 juni, SVT, TV4, C More)

Åttondelsfinaler och det var länge sedan direktsänd sport lockat så mycket som nu. Både SVT och TV4 har klarat sig fint under de många gruppspelsmatcherna. Överlägsen, fortsatt, är tidigare fotbollsdomaren Jonas Eriksson. Han gör att vi som kan mindre, lär oss mer, och Eriksson tvekar inte heller att dela med sig av bakom kulisserna-historier. Mer i samma stil, tack.  

”Bosch” – säsong 7 (26 juni, HBO Nordic)

Sista säsongen för serien om Harry Bosch, spelad av Titus Welliver och baserad på Michael Connellys romanfigur. En alltför osjungen hjälte i allt detta är svensken Henrik Bastin, som sedan start varit exekutiv producent för ”Bosch”. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Central Park” – säsong 2 (25 juni, Apple TV Plus)

Denna animerade musikalkomedi fortsätter vara varm, böjlig och effektiv, om än lite tjatig. Bland andra Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr., Titus Burgess och Stanley Tucci gör rösterna. 

”Sex/Life” (25 juni, Netflix)

Inspirerad av B.B. Eastons roman ”44 kapitel om 4 män” berättas om tvåbarnsmamman Billie Connelly, spelad av Sarah Shahi, på kollisionskurs med sina yngre och vildare dagar.

”Who are you, Charlie Brown?” (25 juni, Apple TV Plus)

Dokumentär om ”Snobben”-skaparen Charles M. Schulz i vilken flera kända ansikten uttalar sig. Fin, men innehåller föga nytt för de som redan är intresserade av ”Sparky”.