Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Det här kan bli konsekvensen av att Netflix och Disney Plus slutar växa

”Young Royal” är en ny originalserie på Netflix med premiär 1 juli. På rollistan finns bland andra Edvin Ryding, Omar Rudberg, Malte Gårdinger och Frida Argento. Foto: Robert Eldrim/Netflix

Netflix och Disney Plus tappar. Är reklam framtiden för de globala streamingtjänsterna?

Kärlek eller plikt, romansens lockelse, att växa upp, att försöka ta reda på vem man är och vad man vill. 

1 juli har Netflix svenska originalserie ”Young royals” premiär. Edvin Ryding spelar Wilhelm, prinsen som tvingas börja på internatskola. Han vill leva ett vanligt liv och fokusera på annat. Då, av anledningar som inte ska avslöjas här och nu, blir Wilhelm näst på tur i tronföljden. 

På rollistan finns även Pernilla August – hon spelar drottning Kristina, mor till prins Wilhelm – samt en ung ensemble med bland andra Omar Rudberg, Malte Gårdinger och Frida Argento i spetsen. 

”Young Royals” följer på ”Snabba cash”, som snabbt blev och fortfarande är en omtalad svensk framgång för Netflix. Föga förvånande är en andra säsong beställd. 

Längre fram: filmerna ”Vinterviken 2021” och ”Svart krabba” samt originalserierna ”Folk med ångest”, ”Den osannolika mördaren” och ”Clark”. Mer svenskt på Netflix än så kommer, förstås, komma. 

Samtidigt, och hos SVT: ”Deg” med Helena af Sandeberg och Bianca Kronlöf, precis som en ny säsong av ”Bonusfamiljen”. Borta hos NENT Group och Viaplay är tempot vad gäller nya serier och filmer högst, medan Telia via TV4 och C More planerar storslaget och brett. 

Räkna också med en sällan skådad ketchupeffekt under årets andra halva samt de två kommande åren vad gäller nytt innehåll som en följd av lättare restriktioner runt om i världen. 

Puh och åh, säger den som gärna ser allt och lite till. 

Men när är för mycket innehåll för mycket? 

Noomi Rapace spelar huvudrollen i ”Svart krabba”, en ny svensk originalfilm på Netflix med premiär 2022. På rollistan finns även Aliette Opheim, David Dencik och Ardalan Esmaili. Foto: Johan Bergmark/Netflix
Evin Ahmad och Olle Sarri på en bild från Netflix ”Snabba cash”, en serie som författaren Jens Lapidus utvecklat med manusförfattaren Oskar Söderlund. Foto: Netflix

De globala streamingjättarna slutade att växa explosionsartat under årets första kvartal. The Walt Disney Company missade exempelvis målet och landade nära 104 miljoner användare i stället för de planerade 110 miljonerna för Disney Plus. 

Medan Netflix växte med nära 40 miljoner abonnenter förra året, har 2021 startat sämre och tillströmningen stannat av. ”Det finns färre potentiella kunder”, sa Spencer Neumann, en av företagets många chefer. 

Logiskt är också att fler streamingtjänster innebär att marknadsledaren tappar. Enligt Mediavision ägde Netflix 40 procent av den svenska streamingmarknaden för två år sedan. Nu är siffran 28 procent. 

En konsekvens av detta och för att kunna fortsätta växa kan bli att fler streamingtjänster testar en ny, lägre prisnivå med förbehållet att tittaren måste stå ut med reklam. För amerikanska Hulu har en sådan prissättning inneburit en genomsnittlig inkomst per kund som är dubbel det användaren betalar för den längsta abonnemangsnivån, rapporterade Hollywood Reporter nyligen.

Om det är framtiden återstår naturligtvis att se. 

Säkert är att det är det nu – vi kommer märka det om ett halvår till två år – som nästa stora kliv framåt kommer tas av något av streamingföretagen. 

Kampen om tittarna har bara börjat. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

Daniel Nannskog, Therese Strömberg och Jonas Eriksson samt programledaren André Pops leder SVT:s studiosändningar under fotbolls-EM. Foto: Janne Danielsson/SVT

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

Sverige – Slovakien (18 juni, SVT)

Naturligtvis är själva matchen intressant, men som tidigare och för det mesta är det Jonas Erikssons analyser jag vill höra. Vilket snilledrag det är att ha en tidigare domare, en som varit i hetluften och dessutom är en person som kan berätta och färga sina ord som expert. Eriksson kan mycket väl bli vad Mats Wilander är för Eurosports tennissändningar. En sådan person behövs, särskilt när de tidigare fotbollsspelarna som agerar studioexperter är för fega och sällan vill ta ut svängarna. 

”Luca” (18 juni, Disney+)

Pixars senaste animerade film rör sig bort från tidigare mästerverk – framför allt tematiskt tunga ”Själen” – och kan ses som en vacker sommarbagatell i det stora hela. Handlar om Luca Paguro, ett havsmonster när han är i vatten, ung kille med törstande lust att upptäcka världen då han går på land. Sammantaget: En film om vänskap om acceptans, i vilken hantverket står ut. 

”Katla” (tillgänglig nu, Netflix)

Stämningsfullt när Baltasar Kormákur berättar om personerna som stannade i staden Vík efter att vulkanen Katla fått utbrott. En serie att se för dess visuella storhet och för att Aliette Opheim än en gång stiger fram och utmanar sig själv som skådespelare. Här gör Opheim två roller: samma person i olika åldrar på samma plats. Tekniskt så det gott och väl förslå, och det funkar utmärkt. 

”Loki” (tillgänglig nu, Disney+)

Tillägg till texten ovan: Disney+ har nu ändrat sina premiärdagar för originalserien från fredagar till onsdagar. Först ut var ”Loki”, och tydligen gav det omedelbar effekt vad gäller antalet tittare.  Serien är dessutom beroendeframkallande; ”buddy cop”-upplägget mellan Tom Hiddleston och Owen Wilson är främsta anledningen till det. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Physical” (18 juni, Apple TV+)

Rose Byrne spelar Sheila Rubin, en kvinna vars liv förändras av aerobics. Bra så. Men: Serien tappar fokus när den under sina tio avsnitt även ska berätta för sidohistorier om fler rollfigurer. 

”Fatherhood” (18 juni, Netflix)

Paul Weitz regisserar, Kevin Hart spelar huvudrollen som änklingen och Alfre Woodard finns på rollistan. Baseras på Matthew Logelins ”Two kisses for Maddy” och är en ofta manipulativ film. 

”Home invasion” (20 juni, Viaplay)

Johan Glans i en serie som beskrivs som sci-fi-komedi och handlar om familjen Family, tre utomjordingar som bildar lag med två inbrottstjuvar. Morena Baccarin, John Noble på rollistan.