Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Kalifat vinner prestigepris på Banff World Media Festival

”Kalifat” vinner en Banff Rookie Award 2021 på Banff World Media Festival i Kanada. På bilden: Gizem Erdogan och Aliette Opheim, som spelar två av huvudrollerna i Wilhelm Behrmans serie. Foto: Johan Paulin/SVT

”Kalifat” vinner en Banff Rockie Award. Wilhelm Behrmans serie tog hem prestigepriset i konkurrens med ”My brilliant friend” säsong 2 och ”Das Boot”. ”Det är naturligtvis väldigt roligt att vinna då den internationella konkurrensen får anses vara ganska extrem”, säger Anna Croneman, dramachef på SVT. 

Svenska dramaserier fortsätter vinna internationella priser. 

I oktober förra stod Fares Fares och Amir Chamdins serie ”Partisan” som vinnare på tv-festivalen i Cannes – nu är det Wilhelm Behrmans ”Kalifat” som tagit hem ett prestigepris. 

På tisdagskvällen svensk tid presenterades vinnarna av Rockie Awards på Banff World Media Festival i Kanada. 

”Kalifat” var nominerad i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga dramaserie och stod mot tyska ”Das Boot”, italienska ”My brilliant friend – The story of a new name” samt de båda kanadensiska serierna ”Outbreak” och ”Happily Married”. 

Efter segern säger Anna Croneman, programchef för drama på SVT, i en kommentar till Spoiler alert: 

”Det är naturligtvis väldigt roligt att vinna en Banff Rockie Award 2021 då den internationella konkurrensen får anses vara ganska extrem. Synd bara att alla duktiga upphovspersoner inte kan vara på plats och bli firade.”

I ett pressmeddelande från SVT dagen efter vinsten säger Anna Croneman också:

”Jag är så oerhört glad för alla duktiga upphovspersoner som varit inblandade, särskilt manusförfattarna Wilhelm Behrman, Niklas Rockström, regissören Goran Kapetanovic, producenten Tomas Michaelsson och alla fantastiska skådespelare och teamet! ”Kalifat” har gjort en otrolig resa utanför Sverige, och även om vårt fokus är att berätta historierna om Sverige, för den svenska publiken, så betyder det väldigt mycket att få ett internationellt erkännande.”

Bland övriga vinnare finns serier som ”I may destroy you”, ”Killing Eve”, ”The Flight Attendant” och ”It’s a sin”. 

Yussra El Abdouni, Nora Rios och Amanda Sohrabi, som spelar Lisha, Sulle och Kerima i ”Kalifat”. Foto: Jonas Alarik /SVT

”Kalifat” hade premiär i januari förra året på SVT. I efterhand konstaterade SVT och produktionsbolaget Filmlance att serien hade ett snitt på drygt 600 000 tittare per avsnitt under seriens första månad på SVT Play. Det var då rekord för vuxendramaserier. 

Tidigt såldes visningsrätten till Netflix. ”Kalifat” hade global premiär 18 mars 2020 hos streamingjätten och hyllades snabbt av bland andra Ricky Gervais.

Wilhelm Behrman är upphovsman till ”Kalifat” och har skrivit manus med Niklas Rockström. Serien regisserades av Goran Kapetanović. 

På rollistan finns bland andra Aliette Opheim, Gizem Erdogan, Amed Bozan, Albin Grenholm, Nora Rios, Yussra El Abdouni, Amanda Sohrabi, Lancelot Ncube, Simon Mezher och Ala Riani. Serien produceras av av Filmlance med Tomas Michaelsson som producent i en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film Capital Stockholm.

”Kalifat” finns tillgänglig på Netflix. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie