Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Edvin Endre spelar Daniel Ek i Netflix serie om Spotify – premiär 2022

Netflix originalserie om Spotify har premiär 2022 på Netflix. Nu är det bekräftat att Edin Endre, Gizem Erdogan, Ulf Stenberg, Joel Lützow och Christian Hillborg finns på rollistan. Foto: Netflix

Edvin Endre spelar Daniel Ek i Netflix originalserie om Spotify. På rollistan för serien som har premiär 2022 finns även Gizem Erdogan, Ulf Stenberg, Joel Lützow och Christian Hillborg. ”Det är otroligt spännande”, säger Edvin Endre. 

Det var i augusti 2019 som det meddelades att Yellow Bird UK köpt rättigheterna till Sven Carlssons och Jonas Leijonhufvuds bok ”Spotify Inifrån”. Samtidigt berättades att en tv-serie planerades. 

Sedan dess har serien utvecklats och landat hos Netflix. Nu meddelades vilka skådespelare som finns på rollistan. 

Edvin Endre gör rollen som Daniel Ek medan Christian Hillborg spelar Martin Lorentzon. Ulf Stenberg, Gizem Erdogan och Joel Lützow gör rollerna som Per Sundin, Petra Hansson respektive Andreas Ehn. 

I en kommentar säger Edvin Endre:

”Det är otroligt spännande att få spela i vår fiktiva tolkning av Spotifys otroliga resa från att vara en liten startup till att revolutionera en hel värld. Framför allt är det extra kul att få göra det under ledning av Per-Olav Sørensen som jag har varit en stor beundrare av sedan många år. Serien som han skapat tillsammans med alla andra i teamet är verkligen unik och jag är förväntansfull över hur den kommer att tas emot i världen när den har premiär 2022.”

Netflix bekräftar även att Per-Olav Sørensen är huvudregissör för serien, som ännu inte har någon officiell titel, medan Christian Spurrier är huvudförfattare. Norrmannen Sørensen har tidigare regisserat ”Störst av allt” och två säsonger ”Home for Christmas” för Netflix.

När Netflix ska beskriva vad som väntar i serien nämner man att serien fokuserar på en ung svensk entreprenör,  hans närmaste partners och hur de ”revolutionerade en hel industri genom att erbjuda gratis och laglig musik runt om i världen”.

Vidare: ”Det är en berättelse om hur övertygelse, obeveklig vilja och stora drömmar kan hjälpa till att bryta status quo”.

Netflix serie om Spotify är inspirerad av ”Spotify inifrån” av Sven Carlsson och Jonas Leijonhufvud. 

Albert Bonniers förlag, som gav ut boken i maj 2019, om innehållet: ”På drygt tio år har Spotify räddat skivbolagen från piraterna, ritat om musikindustrin och fått självaste Apple att byta affärsmodell. Spotify inifrån skildrar en värld av intriger, hemliga avtal och uppköpsbud från bolag som Microsoft, Google och Tencent. På vägen lierar sig Daniel Ek med Napsters Sean Parker och Facebooks Mark Zuckerberg. Boken avslöjar även detaljer om Spotifys mångåriga konkurrens med Apple.”

Serien produceras av Yellow Bird UK, med Eiffel Mattsson som producent och Berna Levin som exekutiv producent. Den senare har tidigare beskrivit serien som en ”modern David-och Goliat-berättelse” och även sagt: 

”Verkligheten trumfar fiktionen i varje vändning, och vi ska utforska en av de största och mest överraskande tekniska framstegen i vår samtid.”

Yellow Bird UK är ett systerbolag till Yellow Bird Entertainment, som tidigare bland annat gjort de svenska ”Wallander”-filmerna samt filmerna baserade på ”Millennium”-trilogin. 

Netflix serie om Spotify har premiär 2022. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier