Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Loki med Tom Hiddleston och Owen Wilson på Disney+

Loki” har svensk premiär 9 juni på Disney+. Tom Hiddleston och Owen Wilson spelar huvudrollerna. Michael Waldron är upphovsman och huvudförfattare, medan Kate Herron regisserar. Foto: Chuck Zlotnick/Marvel Studios

Actionkomedi, äventyr, tidsresor, Tom Hiddleston, Owen Wilson och kaos som möter ordning och reda. I ”Loki” blir allt det där kul och stundvis fascinerande tv. 

De har en del att prata om, Loki och Mobius M. Mobius. Den senare är nyfiken på Loki, men använder honom samtidigt för sina egna syften. Och han, rackartygens Gud, vill veta vad som försiggår. De snackar och surrar utan att babbla. Mycket ska avhandlas. Det blir aldrig tråkigt. Tacka Tom Hiddleston och Owen Wilson för det.  

Vad bättre är: I takt med att Loki lär sig börjar även tittaren förstå. Mysterier kvarstår förstås ändå. 

”Loki”, den senaste Marvel-serien på Disney+, börjar 2012 och typ där den första ”Avengers”-filmen slutar. Loki flyr med hjälp av det som i MCU kallas Tesseract och blir en tidsbandit. Som sådan fängslas han snabbt av ett slags myndighet som heter Time Variance Authority, eller vara TVA. Det här gänget har ett krafttag om hela universum och är väktare av det som kallas Den heliga tidslinjen. Myndighetens jobb är att hålla koll på att allt sker så som är förutbestämt av tre gudar som samlas under namnet The Timekeepers. 

Detta öppnar naturligtvis för oändliga möjligheter. 

När det gäller ”Loki” är ett sådant exempel att huvudperson tappar sina krafter, något som frustrerar honom och tvingar Tom Hiddleston att utöka och fördjupa den redan karismatiska skälmguden.

Hiddleston är som säkerligen bekant en av få som kan få nonsens och rappakalja att låta som taget från en Shakespeare-pjäs. Här utnyttjar han den begåvningen till fullo; rösten, kroppsspråket och blickar lyfter fram det pompösa och ständigt sårade som finns i rollfiguren.

Också: Till syvende och sist och troligtvis kommer mycket i ”Loki” handla om huvudpersonens moraliska kompass. Minns hur Loki offrade sig i ”Avengers: Infinity War”, men minns också att den Loki som är med i tv-serien inte har upplevt de händelser som gjorde att han kom till den punkten. 

Tom Hiddleston i ”Loki”, serien som har svensk premiär 9 juni. Foto: Chuck Zlotnick/Marvel Studios

Det bästa med ”Loki” i de två första avsnitten är hur regissören Kate Herron och huvudförfattaren Michael Waldron använder Lokis energi och ”buddy cop”-upplägget mellan honom och Mobius för att ständigt flytta handlingen framåt. Waldron, som jobbat med ”Rick and Morty”, vet hur man får ihop tidsresor, humor och äventyr och lyckas finurligt växla mellan olika genrer utan att det märks. Man tänker: David Fincher och ”Seven”, ”Doctor Who” och Terry Gilliam samt författare som Douglas Adams och Terry Pratchett. 

I ”Loki” finns mycket att titta på. Produktionsdesignern Kasra Farahani har skapat ett retro-futuristiskt och labyrintiskt kontorslandskap lika klaustrofobiskt som fast i 70-talets mest blekta och tråkiga färger. Detta byråkrati-helvete fångas med stundvis spännande bildutsnitt av filmfotografen Autumn Durald Arkapaw. De delar av serien som utspelas på annan plats är mer ordinära, även om skuggor används på ett tilltalande sätt. 

Risken är stor att ”Loki” likt ”WandaVision” släpper taget om sina udda drag och slätas ut för passa en större MCU-kontext. Om så sker, så är serien åtminstone i de två första avsnitten surrealistisk på ett härligt tillrättalagt vis. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Disney+

# ”Loki” har svensk premiär 9 juni på Disney+. Michael Waldron är upphovsman och huvudförfattare, medan Kate Herron regisserar. Elissa Karasik har skrivit manus till avsnitt 2. På rollistan finns Tom Hiddleston, Owen Wilson, Gugu Mbatha-Raw, Wunmi Mosaku, Eugene Cordero, Tara Strong och Richard E. Grant. Jag har sett de två första avsnitten för den här recensionen.