Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är Mare of Easttown med Kate Winslet på HBO Nordic

Kate Winslet spelar huvudrollen i ”Mare of Easttown”, vars sju avsnitt nu finns på HBO Nordic. Brad Inglesby är seriens upphovsman och manusförfattare, medan Craig Zobel har regisserat. Foto: Michele K. Short/HBO

Lojalitet, vänskap, hopp och sorg och relationen mellan föräldrar och deras barn. ”Mare of Easttown” med Kate Winslet satte den viktigaste biten av landningen – det här är skälen till varför. 

SPOILER ALERT om du inte har sett alla sju avsnitt av ”Mare of Easttown”

Kate Winslets rollfigur Mare tar sig upp till vinden. Där släpper hon taget. Väljer att konfrontera sitt trauma, den hon har varit och den hon har blivit. Mare vill läka. Kanske börja om. Som tittare tänker man att det är en accelererande process som redan är igång och mot dess slut kommer Mare lära sig att leva med sorg, ånger och ilska utan att det färgar varje dag och många av hennes beslut. 

I ”Mare of Easttown” var mordfallet aldrig grejen. 

Så här: Om en serie tillbringar orimligt mycket tid med en rollfigur och det är svårt att förstå varför, är det hyfsat säkert att han eller hon ruvar på en hemlighet. Att Brad Inglesby – han är upphovsmannen och manusförfattaren bakom ”Mare of Easttown” – valde att stanna hos och berätta om Mares bästa kompis make John på det sätt han gjorde innebar, förstås, att John var av betydelse för fallet. 

Mer: Vi fick veta att John hade haft en kärleksaffär med en kvinna vars namn avslöjades, men som vi tittare aldrig fick se henne. 

Också: Hur Lori och Johns son Ryan agerade i skolan. 

Visst, det som hände var en olyckshändelse, men så här i efterhand är det tydligt att skulden åt upp Ryan. 

”Mare of Easttown” var aldrig första säsongen av ”Broadchurch”, men tydligt inspirerad av den brittiska serien. I stunder fanns korn av amerikanska ”The Killing”, och många gånger var det omöjligt att inte tänka på ”Happy Valley”. 

Att ”Mare of Easttown” står stadigt som mer än en ny kopia av något annat, hittas inte i själva upplösningen av mordfallet, utan i sättet som Brad Inglesby koncentrerar dess konsekvenser på relationen mellan Mare och Lori Ross, den senare förtjänstfullt spelad av Julianne Nicholson. 

Kate Winslet, Julianne Nicholson och Cameron Mann på en bild från finalen av ”Mare of Easttown”. Foto: Michele K. Short/HBO

Att Kate Winslet gestaltade sin huvudperson som en butter, delvis nedbruten människa med fel och brister synliga på flanellskjortan – samtidigt, vilket är ett bevis på Winslet talang, är Mare ofrivilligt rolig och empatisk – gjorde att Nicholsons rollfigur kunde vara motsatsen. Till en början fanns allt under ytan, sedan bakom en fasad; Nicholsons välplanerade gestaltning var ett slags känslomässigt karta, som gjorde att hennes skådespeleri kunde landa på x:et i finalen. 

I avsnitt 4 var det Mare som lutade sig mot Lori. I finalen var rollerna ombyta. Vänskapens lojalitet, hoppets låga, allt fanns där. Det var fint, även om jag avskydde scenerna i kyrkan, inklämda och onödiga som de var. 

Kärnan i ”Mare of Easttown” handlade om en förälder som grävt ner sig i sorgen av att förlora ett barn. Hon kunde inte dela sina känslor, kunde knappat prata om dem, för då skulle hon bryta ihop. Och hände det trodde hon att hon inte skulle kunna fortsätta.

Runtomkring den kärnan fanns en berättelse om vad föräldrar är villiga att göra för att skydda sina barn.

För att kunna berätta sin historia förlitade sig ”Mare of Easttown” på vad som inledningsvis kändes som en myriad av rollfigurer. Efter sju avsnitt var många av deras öden sammanfogade och avslutade, medan några av dem fick möjligheten att ta nya steg på nya vägar. 

Slutscenerna är, om än övertydliga, de som bäst sammanfattar ”Mare of Easttown”: Det här var en serie till bredden fylld av ambition som utnyttjade sina skådespelare för att landa i förlåtelse och ett slags stilla mänsklig skönhet i stället för skam och bottenlös sorg.

Några trådar var fortfarande lösa, men de som satt ihop, de vävdes samman strålande.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier

# Alla sju avsnitt av ”Mare of Easttown” finns tillgängliga på HBO Nordic. Brad Inglesby är seriens upphovsman och manusförfattare, medan Craig Zobel har regisserat. På rollistan finns, bland andra, Kate Winslet, Julianne Nicholson, Jean Smart, Evan Peters, Joe Tippett, Angourie Rice, David Denman, Neal Huff, Cameron Mann och Guy Pearce.