Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är The Mauritanian på Amazon Prime Video – svensk premiär 28 maj

”The Mauritanian” har svensk premiär 28 maj på Amazon Prime Video. På rollistan finns bland andra Jodie Foster, Tahar Rahim, Shailene Woodley och Benedict Cumberbatch. Foto: Amazon

Nyanser, detaljer, personligheter. ”The Mauritanian” med Jodie Foster, Tahar Rahim och Benedict Cumberbatch är en film som sabbar för sig själv. 

Mohamedou Ould Slahi satt fängslad i 14 år och två månader på Guantánamo Bay. Han åtalades aldrig. I mitten av oktober 2016 släpptes han. 

”The Mauritanian” berättar Mohamedou Ould Slahis historia, baserad på boken ”Guantánamo – En dagbok”. Läs den i stället, för Kevin Macdonalds film faller fort isär. 

I lite mer än två timmar följs en raksträcka med stopp för tillbakablickande. Flera perspektiv, få av dem intressanta, ska få plats liksom en rad rollfigurer formade och gestaltade som klichéer. Vid sidan står Tahar Rahim som filmens hjärta och huvudperson. Saknas gör ett manus och ett bildberättande som med intelligens och känslomässig kraft kan lyfta Mohamedou Ould Slahis år på Guantánamo Bay. 

”The Mauritanian” börjar på ett bröllop. Det är där som polisen tar Slahi, som söks för förhör. Via Jordanien tas han till Kuba och Guantánamobasen. ”Bevisen” som motiverar Slahis fångenskap ska vara att hans kusin kanske ringt honom från Osama Bin Ladens telefon.

Ytterligare två linjer presenteras: Först försvarsadvokaten Nancy Hollander, spelad av Jodie Foster. Därefter Benedict Cumberbatchs rollfigur Stuart Couch, advokaten som skulle åtala Mohamedou Ould Slahi, men som vägrade efter att ha läst om tortyren som ledde till Slahis ”erkännanden”. 

Alla i huvudensemblen är på rätt sida av historien. De som beordrade och styrde syns nästan inte till. Nästan som att inget får skava i en berättelse om ett livsöde som lämnat märken vilka troligtvis aldrig kan försvinna. Detta, ihop med filmens många stilla och stundvis tråkiga scener, gör att ”The Mauritanian” gång på annan sabbar möjligheten att greppa tag i tittaren. 

Filmen är, hör och häpna, ytlig och hjälps inte av att rollfigurerna inte upplevs som människor och enskilda personligheter, utan som pjäser som får representera kollektiv.

Tahar Rahims huvudperson blir alla som suttit fängslade på Guantánamo.

Jodie Fosters rollfigur får representera alla som kämpar för att de på Guantánamo ska få rättvisa rättegångar.

Och så vidare. 

Saknas gör nyanser. 

Saknas gör en helhet som inte räds motsättningen mellan detaljer och stora penseldrag. 

Saknas gör fler scener som den när Benedict Cumberbatchs rollfigur konfronterar sin överordnade. 

”The Mauritanian” är en film som tillbringar tid bland papper och juridisk jargong när den borde koncentrera sig på personen Mohamedou Ould Slahi. Det är naturligtvis synd, då den verklighetsbaserade berättelsen förtjänar mer än en familjär mellanmjöksbehandling. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Prime Videos serier

# ”The Mauritanian” har svensk premiär 28 maj på Amazon Prime Video. Kevin Macdonald har regisserat filmen efter ett manus av M.B. Traven, Rory Haines och Sohrab Noshirvani. Filmen baseras på Mohamedou Ould Slahis ”Guantánamo – En dagbok”. På rollistan finns bland andra Jodie Foster, Tahar Rahim, Shailene Woodley, Benedict Cumberbatch och Zachary Levi.