SPOILER ALERT

Så bra är Friends: The Reunion på HBO Nordic – svensk premiär 27 maj

”Friends: The Reunion” har svensk premiär 27 maj på HBO Nordic. I specialavsnitet blir Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer bland annat intervjuade av James Corden. Foto: HBO

Några tårar, en del känslor, nästan inget nytt. ”Friends: The Reunion” återförenar ”Vänner”-ensemblen och fokuserar orimligt mycket tid på det meningslöst banala. 

”Det kändes som jag skulle dö om ingen skrattade”, säger Matthew Perry och fortsätter beskriva känslorna som kunde drabba honom under inspelningen av ”Vänner”: 

– Jag svettades och fick kramper.

Därefter inget. 

Lite sympati förstås, men ingen följdfråga. Ingen som plockar upp tråden. Puff, så har det som kunde mynnat ut i en diskussion om pressen att vara ansiktet för en av de mest framgångsrika tv-serierna någonsin försvunnit i ett rökmoln. Naturligtvis är det ett misslyckande, särskilt som en stor del av ”Friends: The Reunion” är som att se ett rockband återförenas utan sina instrument och bli utfrågade av ett entusiastiskt barn. 

Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer befinner sig för första gången på 17 år i ett offentligt sammanhang och då blir de utfrågade av James Corden. Frågorna är så menlösa och oansvarigt ointressanta att det ofta blir löjligt. 

Efter att fokus varit på Lisa Kudrows smittande skratt undrar Corden vem i ensemblen som skrattar högst.

Corden snackar om apan Marcel och David Schwimmer berättar samma historia som han berättat hundratals gånger tidigare. 

Det blir ett slags modeshow i vilken Justin Bieber är utklädd till ”potatisen” Spudnik.

Maggie Wheeler, hon som spelade Janice, sitter en kort stund på soffkanten, medan James Michael Tyler, som gjorde rollen som Gunther, är med via länk. 

Också: Massa gäster, som inte tillför annat än sin närvaro. 

Regissören och producenten Ben Winston – han är även, föga förvånande, producent för James Cordens pratshow – verkar tro att ”Vänner” ska bli mer värdefull för den som tittar på ”Friends: The Reunion” om en känd person påpekar att även de tyckte om tv-serien. Så är det självklart inte. 

Därmed inte sagt att ”Friends: The Reunion” saknar poänger. 

Ben Winston har regisserat ”Friends: The Reunion”. Medverkar gör bland andra Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer. Foto: HBO

Inledningen är fin. En efter en upptäcker ensemblen den återuppbyggda scenografin. De pratar minnen. De sitter runt ett bord och läser manus från utvalda avsnitt. De har, fortfarande, det där som gjorde ”Vänner” till en populär tv-serie. När de är i samma rum är uppenbart hur mycket Aniston, Cox, Kudrow, LeBlanc, Perry och Schwimmer bryr sig om varandra och om någon missar det är de inte sena med att berätta om sina känslor. 

I ett förinspelat inslag med seriens upphovsduo Marta Kauffman och David Crane samt deras medproducent Kevin Bright berättas hur castingen gick till, vad trion letade efter och fann hos respektive skådespelare. Inget är nytt under solen – läs exempelvis Kelsey Millers bok ”Vänner – I’ll be there for you” som finns i svensk översättning – men arkivbilderna adderar ett värde. 

Mycket finns att säga om ”Vänner”. Flera av avsnitten har inte åldrats med värdighet och kan vara plågsamt pinsamma att se om. Trots det finns och fanns en förtrolighet, ett slags känslomässigt kontrakt mellan serien och tittarna som bäst kan liknas vid vänskap. 

”Friends: The Reunion”, som i Sverige finns tillgänglig på HBO Nordic, har inte som mål att upprätthålla det kontraktet, men naggar det ändå i kanten.

Specialavsnittet är nästan exakt så som jag trodde att det skulle vara. Ändå är jag besviken. De känslorna säger mer om den bestående kraften i ”Vänner” än ”Friends: The Reunion” lyckas med. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier

# ”Friends: The Reunion” har svensk premiär 27 maj på HBO Nordic. Ben Winston har regisserat specialavsnittet. Medverkar gör Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer. Bland gästerna finns David Beckham, Justin Bieber, BTS, James Corden, Cindy Crawford, Cara Delevingne, Lady Gaga, Elliott Gould, Kit Harington, Mindy Kaling, Tom Selleck. ”Friends: The Reunion” produceras av Warner Bros. Unscripted Television i samarbete med Warner Horizon, Fulwell 73 Productions och Bright/Kauffman/Crane Productions.