SPOILER ALERT

Så bra är Thunder in my heart av Amy Deasismont – premiär 23 maj på Viaplay

Thunder in my heart” har premiär 23 maj på Viaplay. Amy Deasismont är seriens upphovskvinna och huvudförfattare samt spelar huvudrollen. Foto: NENT Group

Närhet och distans, intimitet och främlingskap. Amy Deasismonts ”Thunder in my heart” är en serie som känns i hjärtat och i magen.

Det är någon inställning på kameran tänker man. 

Färgerna är krispiga på en skala från skrikigt till nedtonat grått och tråkigaste beige.

Senare förstår man att det bland annat är kostymören Emelie Henrikssons val och hur rollfigurernas kläder får symbolisera stämning, känslor, ställningstaganden och utveckling. 

Också, bland annat: sättet som rosa väggar omsluter en svart jacka. Man märker hur ljuset i ett rum färgar ett emotionellt genombrott, hur ensamma betongens höghus kan kännas och hur Andreas Söderströms musik etablerar och bidrar till nerv och närvaro. 

”Thunder in my heart” är ett helhetsverk om att stå på tröskeln till att bli vuxen och förvirrat hoppa fram och tillbaka. Samtidigt är det en detaljstyrd serie, en sådan där bilder och vissa repliker är värda att se och höra om och om igen. För att förenkla handlar ”Thunder in my heart” om skillnaden mellan att vilja bli kramad eller att vara den som kramar. Serien sätter även fingret på något större och fångar det svåra i att acceptera omständigheternas slump. Så här blev det, det här är jag. Dags att ta sig vidare.

”Thunder in my heart” har premiär 23 maj på Viaplay. Huvudrollerna i serien spelas av Alexander Abdallah, Julia Lyskova Juhlin och Amy Deasismont. Foto: Johan Paulin/B-Reel Films/NENT Group

Amy Deasismont har skrivit, utvecklat och putsat manuset till ”Thunder in my heart” i flera år, vilket märks. Dialogen har en befriande rytm och det finns framåtrörelse även när rollfigurerna tar två steg åt ett håll, vänder och tar tre tillbaka.

Över serien vilar något avslappnat energiskt medan handlingen spelar ut känslorna av intimitet och främlingskap, ställer dem mot varandra och undersöker vad som händer. 

Amy Deasismont spelar Sigrid, kallad Sigge. Uppväxten har påverkat henne och nu försöker hon slå sig loss och bli sin egen. Det är inte lätt. Hon är impulsiv. Pratar innan hjärnan hinner förutse konsekvenserna av det hon säger. De svek Sigge upplevt – trauman värre än man först tror – ligger som en våt filt över varje ogenomtänkt beslut. 

Sigge brinner, men elden är inte kontrollerad och riskerar att sätta fyr på de som är runtomkring henne. 

Bästa polarna heter Sam och Antonia och spelas av Alexander Abdallah och Julia Lyskova Juhlin. Även de har sina demoner och, som så ofta, kompliceras deras liv ytterligare om kärleken flyger eller har skadade vingar. I periferin till en början, men ständigt närvarande, finns Helen Sjöholm och Gustaf Hammarsten som Sigges föräldrar. 

Bland gestaltningarna finns mycket att plocka och lyfta fram. Hammarsten visar återigen den där förmågan att gå från mys till läskig genom skiftningar i blicken. Alexander Abdallah är här mjukare än i ”Snabba cash”, men likt Netflix-serien använder han sin kropp och röst för att berätta det som inte sägs av eller om Sam. Samspelet mellan Deasismont och Abdallah är dessutom ett sådant som utvecklas och är i vibrerande rörelse; de kompletterar och stärker varandras prestationer. 

Det finns delar i ”Thunder in my heart” som känns överflödiga och skriver tittaren på näsan. Å andra sidan är detta sådant som kommer tillbaka senare i serien och vars funktion får förklaringar. 

Att en redan tajt serie kunde ha blivit tajtare är också en klagan som i det stora hela går rakt ut i intet. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier

# ”Thunder in my heart” har premiär 23 maj på Viaplay. Amy Deasismont är seriens upphovskvinna och huvudförfattare. Anders Hazelius regisserar fem avsnitt, Sanna Lenken tre. På rollistan finns bland andra Amy Deasismont, Julia Lyskova Juhlin, Alexander Abdallah, Gustaf Hammarsten, Helen Sjöholm, Max Ulveson, Malin Persson och Benjamin Shaps. ”Thunder in my heart” produceras av BR•F i samproduktion med Film Capital Stockholm. Producenter är Anna-Klara Carlsten och Patrik Andersson.