SPOILER ALERT

Så bra är Line of duty säsong 6 på SVT Play – premiär 17 maj

”Line of duty” säsong 6 har premiär 17 maj på SVT Play. Säsongens sju avsnitt blir tillgängliga på premiärdagen. På bilden: Vicky McClure och Kelly Macdonald som Kate Fleming och Joanne Davidson. Foto: ITV/SVT

Gnistan är svagare, elden nära att slockna. I säsong 6 är ”Line of duty” inte vad serien har varit. 

Något saknas. 

”Line of duty” är engagerande, ibland spännande och stundvis lika oviss som någonsin, men i säsong 6 syns knutarna som håller ihop handlingen. Förhörsscenerna – det som länge varit seriens signum – har inte samma kraft och kan lätt uppfattas som upprepande sifferexerciser i stället för scener där maktbalansen flyttas fram och tillbaka tack vare välskriven dialog. 

Värst: Steve Arnott, Kate Fleming och Ted Hastings har blivit sämre på sina jobb. Trion tycks emellanåt ha tappat förmågan att sniffa rätt på korruption. De ifrågasätter ”bevis” när handlingen behöver det. Utredningen accelererar när så krävs. Vanvettiga beslut tas för att berättelsen ska få mer fart. 

Det är inte ”Line of duty” så som vi känner serien. 

Eller så har Arnott, Hastings och Fleming tröttnat. Det är jobbigt att se konspirationer runt varje hörn. Så även för oss tittare och särskilt när mycket av den finess som serien till ett måste är borta.

”Line of duty” säsong 6 hämtar sin ved från ett olöst mord. Brasan tänds och slocknar, tänds och slocknar, tänds och slocknar åtskilliga gånger under de sju avsnitten. 

En undersökande journalist har dödats. Polisutredningen kommer inte framåt. Nu, alldeles i början av säsongspremiären, verkar en lösning nära. Icke så, förstås. Utredningen leds av kommissarie Joanne Davidson, som numera är Kate Flemings chef. 

Varför går allt fel? 

AC-12 tar steget in på planen med skadade spelare. Steve Arnott är nära att fastna i ett tablettmissbruk. Ted Hastings tampas med en polisledning som är övertygad om, eller låtsas tro, att hans slåss mot korruptionsväderkvarnar. Ersättare för Kate Fleming: Chloe Bishop, en av få som jobbar mer och snackar mindre.

Martin Compston som Steve Arnott i ”Line of duty” säsong 6. Foto: ITV/SVT

Mot slutet av säsong 6 väljer seriens upphovsman och huvudförfattare Jed Mercurio att tydligt ställa yrkeskompetens mot korruption och konspiration, och hur allt kan gynna den enskilda på påkostad av oskyldiga. Det gör inte finalen bättre. Drabbningen, den som vi är vana vid, uteblir. I stället segar sig handlingen mot ett mål där loppet likaväl kan avslutas som fortsätta, vilket är befriande. Jag uppskattar även hjärngympan att behöva leta i minnet efter rollfigurer från tidigare säsonger. Vad gjorda han? Vad hände med henne? Hur hänger detta ihop?

En tanke är att säsong 6 speglar den lunk huvudtrion befinner sig i och det motstånd de mött och möter; att detta nöt ner och förändrat dem och att deras yrkesdagar är räknade. Var den envisa kampen för sanning och rättvisa en sådan som Steve Arnott, Kate Fleming och Ted Hastings aldrig kunna vinna? Måhända. I vilket fall gör det inte säsong 6 till bättre tv. 

Att SVT valt att publicera säsongens sju avsnitt samtidigt på Play är ur ett tittarperspektiv inte underligt. Många vill säkerligen sträcktitta. Nackdelen är att svaren ständigt finns inom räckhåll. Gissningar och hypotesbyggandet försvinner, och med det en del av ”Line of duty”-charmen. 

Är det något Jed Mercurio kan så är det att skriva cliffhangers. Att dessa i säsong 6 är nära att bli en parodier på seriens tidigare lockelseknep går bara att skratta åt. 

Dags att börja hoppas på säsong 7 i stället. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

# ”Line of duty” säsong 6 har premiär 17 maj på SVT Play. Säsongens sju avsnitt blir tillgängliga på premiärdagen. Jed Mercurio är upphovsperson och huvudförfattare för ”Line of duty”. Daniel Nettheim, Gareth Bryn och Jennie Darnell regisserar säsong 6. På rollistan finns bland andra Martin Compston, Vicky McClure, Adrian Dunbar, Kelly McDonald, Shalom Brune-Franklin och Nigel Boyle.