SPOILER ALERT

Så bra är Halston med Ewan McGregor på Netflix

Ewan McGregor spelar huvudrollen i ”Halston”, en ny miniserie på Netflix med premiär 14 maj. Foto: Atsushi Nishijima/Netflix

”Halston” är tom så det ekar. Netflix nya miniserie misslyckas med det mesta.  

Stilen och tonen går inte att missta. Ryan Murphy är inblandad i Netflix nya originalserie ”Halston”. Så som är vanligt numera arbetar Murphy inte ensam – Sharr White är upphovsperson, Daniel Minahan regisserar, Ian Brennan har skrivit manus och så vidare – men hans fot- och handavtryck finns överallt. Det satiriskt sentimentala är vid det här laget tröttsamt, medan scener konstruerade för att visa hur det chockartade och ”vulgära” kan vara en berättelses motor saknar bränsle i ”Halston”. 

Seriens fem avsnitt gör nedslag i Roy Halston Frowicks liv, han som designade Jackie Kennedys pillerburkshatt, som blev en designstjärna och ett varumärke och under tiden förlorade sig själv i droger och en omfattande kreativ kris. 

”Halston” misslyckas genomgående med att på djupet berätta om seriens titelfigur. Den unga pojke som presenteras i inledningen är rädd för sin far och tycks vara fixerad vid sin mor. Scenen är kort, snabbt tar berättelsens sig vidare och vidare, vidare, vidare i samma stressade tempo. Avgörande händelser i en människans liv sveper förbi i en fart som varken gynnar skådespelarna eller serien. Som om det inte vore nog: Även för den som inte känner till Halstons livsberättelse är slutet och många av seriens delar uppenbara. Fiktion eller verklighet, knappt någon gång går det att känna ett växande intresse för det som händer. 

En hel del saknas också i dialogen. Som exempel: Gian Franco Rodriguez spelar Halstons älskare Victor Hugo i fullfjädrad löjlig gestaltning, men ofta är det hans repliker som vinner tramspriset. Å andra sidan: Krysta Rodriguez gör rollen som Liza Minnelli och låter sin tolkning vara närmare marken än uppe i himlen. Det är skönt, och gör att hennes Liza aldrig känns som en karikatyr. 

Ewan McGregor är inte dålig i titelrollen, men får få scener som upplevs som emotionellt sanna. I en serie där yta håller i ratten skulle motsatsen vara en nödvändig inbromsning. 

Först i det femte och sista avsnittet kommer ett sådant ögonblick. 

Det är, självklart, för sent.  

”Halston” saknar struktur att lyfta det intressanta levnadsöde serien vill berätta om. Resultatet hade knappt varit en axelryckning om det inte vore för Mark Rickers produktionsdesign, den ofta utsökta scenografin och, naturligtvis, de luxuösa kostymvalen. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix tv-serier

# ”Halston” har premiär 14 maj på Netflix. Sharr White är seriens upphovsperson medan Daniel Minahan regisserar. På rollistan finns Ewan McGregor, Krysta Rodriguez, Rebecca Dayan , Bill Pullman, Gian Franco Rodriguez, David Pittu, Sullivan Jones, Rory Culkin, Kelly Bishop och Vera Farmiga. Serien baseras på Steven Gaines bok ”Simply Halston”.