Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

TV4 gör Knutby-serie byggd på Jonas Bonniers roman – Aliette Opheim, Alba August på rollistan

TV4 och C More gör en dramaserie baserad på händelserna i det omtalade Knutbyfallet och efter Jonas Bonniers roman ”Knutby”. På rollistan finns Alba August, Aliette Opheim och Einar Bredefeldt. Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen

Alba August och Aliette Opheim gör två av rollerna när TV4 och C More gör en serie som bygger på Jonas Bonniers roman ”Knutby”. Goran Kapetanović regisserar de sex avsnitten, som börjar spelas in sommaren 2021. ”Jag hoppas kunna skapa ett fönster in till det mörker som fanns i Knutby och göra det obegripliga lite mer begripligt”, säger Kapetanović. 

TV4 Media har nu bekräftat att man utvecklar och kommer spela in en serie på sex avsnitt som bygger på Jonas Bonniers roman ”Knutby”. Berättelsen ska, enligt ett pressmeddelande, skildra ”perioden som föranledde ett mord och ett mordförsök inom en frikyrklig församling i samhället med samma namn.”

På rollistan finns Alba August, Aliette Opheim och Einar Bredefeldt. Den senare har bland annat synts i ”Björnstad”, ”White wall” och ”Top dog” och gör en av rollerna i Viaplays kommande serie ”Dystopia”.

Rollfigurerna i TV4:s Knutby-serie har andra namn än de verkliga förlagorna. 

Fredrik Agetoft är huvudförfattare för serien, medan Jonas Bonnier och Anna Platt är avsnittsförfattare.

Goran Kapetanović, mest känd som regissör för SVT-serien ”Kalifat”, regisserar de sex avsnitten. Kapetanović säger i en kommentar: 

”Jag vill berätta en historia om utsatthet, maktspel och radikalisering och om hur behovet av tillhörighet och kärlek kan utnyttjas. Jag hoppas kunna skapa ett fönster in till det mörker som fanns i Knutby och göra det obegripliga lite mer begripligt – och genom det säga något om den tid vi lever i idag.”

Josefine Tengblad, dramachef för TV4 och C More, om den nya serien: 

”Vi är otroligt tacksamma för att få möjligheten att förmedla en sådan omskakande och viktig berättelse som denna med den nivån av kreatörer och skådespelare som är ombord. Goran är en av de absolut starkast lysande stjärnorna inom berättande just nu och jag är övertygad om att han kommer göra det här materialet rättvisa.”

Det var i maj 2019 som B-Reel Films meddelade att man köpt rättigheterna till Jonas Bonniers roman. 

”Knutby – en roman” beskrivs som en ”verklighetsnära berättelse om de tragiska händelserna i församlingen och om hur dess ledare skapade en parallell verklighet byggd på tro, hopp och kärlek, men som till slut kom att tjäna helt andra syften”. 

Albert Bonniers Förlag skriver vidare om handlingen i romanen: ”Sommaren 1997 flyttar familjen Forsman till Knutby i Uppland, redo att påbörja sitt nya liv i Filadelfia-församlingen som leds av Eva Skoog. Under de knappt sju år som följer ska ett fåtal personer och familjer väva sig ett förödande nät av erotiska maktrelationer som ofrånkomligt utmynnar i ett tragiskt crescendo.”

TV4:s kommande serie produceras av B Reel Films med Johannes Åhlund som producent. Inspelningsstarten är planerad till sommaren 2021. Ännu finns inget bekräftat premiärdatum på TV4 och C More. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om C Mores serier