Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Lasse Hallströms förändring under arbetet med Viaplays Hilma: Att tro på detta ger kraft och styrka

Lasse Hallström regisserar ”Hilma”, en ny film på Viaplay med premiär 2022 om konstnären Hilma af Klint. Tora Hallström och Lena Olin spelar huvudrollerna. Foto: NENT Group

Lasse Hallström gör en film om konstnären Hilma af Klint med frun Lena Olin och dottern Tora Hallström i huvudrollerna. Familjeprojektet har förändrat honom som människa och gjort honom besatt av andlighet och ”de stora livsfrågorna”.  ”Att faktiskt tro på det här är underbart. Det ger kraft och styrka och glädje att finnas till”, säger Lasse Hallström. 

Det är kittlande att jobba med film igen, säger Lasse Hallström.  

Han, den Oscarsnominerade svenska regissören bakom klassiker som ”Mitt liv som hund” och ”Gilbert Grape”, gjorde senast ”Nötknäpparen och de fyra världarna”, som hade premiär 2018. 

Nu, i september, ska han regissera en Viaplay-film om Hilma af Klint. Hallströms fru Lena Olin och och deras dotter Tora Hallström spelar konstnären i olika stadier av hennes liv.

Trion har rest till Stockholm för att presentera filmen som är först ut i en ny satsning från NENT Group. Två engelskspråkiga filmer med nordisk fokus per år är planen. För Lasse Hallström, som jobbat med manuset till ”Hilma” i tre år, är filmen ett drömprojekt. Arbetet har också, säger regissören, ”öppnat hans sinne”. 

Så här: Hallström planerade en UFO-film och pratade med en person som varit chef för en hemlig avdelning på Pentagon. Ett intresse för det andliga väcktes och växte än mer när han började läsa om Hilma af Klint. 

Nu säger han att det han pysslat med varit ”besatt research” som trillat över i angränsande ämnen som, bland annat, ”det mänskliga medvetandet och skildringar om vad som händer när man dör”. 

– Det stora frågorna, som man har rätt att forska i för att man ska göra en film om Hilma af Klint. Jag behöver inte skämmas för att jag tokläser om de här sakerna, säger Lasse Hallström och fortsätter: 

– Det finns mycket forskning kring nära-döden-upplevelser, vad som händer i hjärnan. Är vår hjärna kopplad till något slags centralpunkt i universum som vi alla delar? Allt det där som Hilma höll på med, som det nu forskas intensivt på, det är jag insnöad på. 

Du säger att du inte behöver skämmas för ditt intresse för det andliga för att du gör en film. Känns det befriande?

– Det är befriande. Jag behöver inte be om ursäkt för det. När jag sitter vid middagsbordet med Lena och Tora så är de inte så pigga på att höra de senaste rönen om andevärlden, så de himlar med ögonen rätt ofta. Jag kämpar på och försöker få dem att förstå att detta är sant och att detta har hänt och att andarna finns där, vilket blir bekräftat varje dag i det jag läser. Det finns vetenskapliga belägg för så mycket av det som Hilma höll på med. 

Har detta förändrat dig som människa och filmskapare?

– Det har det gjort. Jag är 75 år och det kom lägligt det här, att veta att det kanske finns hopp om en fortsättning. Det gör det för alla. Jag träffade min pappa för några veckor sedan via ett svenskt medium. Jag kunde ha en liten pratstund med honom. Hade jag haft det för fem år sedan skulle jag ha trott att det var bluff, men han beskrevs i detalj. Hur han rörde sig, hur han såg ut. Det var en yngre version av honom. 

– Att faktiskt tro på det här är underbart. Det ger kraft och styrka och glädje att finnas till. 

Lena Olin och Tora Hallström delar skärm när de under en digital intervju berättar om sina förväntningar och förhoppningar på den kommande inspelningen: 

– Hilma var en väldigt modern kvinna för sin tid. Hon var orädd och hade en manlig sida, även om hon ändå var väldigt kvinnlig. Jag känner mig väldigt lik henne. Jag tror det kommer passa bra att spela Hilma som en modern kvinna av idag, säger Tora Hallström. 

Lena Olin: 

– Hela den här processen har varit lite magisk, nästan som att Hilma har hjälpt till att det ska bli av. 

Det är svårt att beskriva ”Hilma” på annat sätt än som ett familjeprojekt. 

– Det är otroligt inspirerande. Jag tror att vi alla kommer lära av varandra. Det känns så rätt i tiden med en film som ”Hilma”, efter att vi alla blivit tillbakaskickade till våra rum och fått sitta där och tänka efter, säger Lena Olin och fortsätter 

– Det finns en beredskap hos alla att försöka förstå något mer, se något större och känna ett sammanhang på djupet. Det finns ett intresse för andlighet som jag tror att pandemin, det förskräckliga vi har varit med om, berett vägen för. Det gör att jag tror att folk kommer ta emot en sådan här film mycket, mycket bättre än för fem år sedan.  

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier

”HILMA”

# Kommande film skriven och regisserad av Lasse Hallström med planerad premiär 2022 på Viaplay. Lena Olin och Tora Hallström kommer spela Hilma af Klint i olika stadier av konstnärens liv. Tora Hallström har tidigare medverkat i två av de filmer som Lasse Hallström gjort: ”Hachiko: En vän för livet”, där Richard Gere spelade huvudrollen, samt ”Safe Haven”. Filmen produceras av NENT Studios med Helena Danielsson som producent.

# ”Hilma” är först ut i en nya satsning från NENT Group i vilken man gör ”nordisk film för en internationell publik”. Målet att att berätta om ”storslagna nordiska personer och händelser, både mer eller mindre kända, som har satt avtryck över hela världen”. Satsningen innebär att två engelskspråkiga, nordiska filmer ska ha premiär per år på Viaplay. 

HILMA AF KLINT

# Svensk konstnär som levde 1862-1944. Beskrivs ofta som en pionjär inom abstrakt måleri. Hilma af Klint blev först erkänd efter att hon gått bort. Enligt af Klints testamente fick hennes verk inte visas för allmänheten förrän tjugo år efter hennes död – först då, menade hon, skulle omvärlden förstå dem.

# Hilma af Klint anslöt sig till antroposofin och ville med sin konst ”skildra alltets uppbyggnad bortom den fysiska världen”. Hilma af klints konst har ställts ut på Guggenheim i New York och Moderna museet i Stockholm.