Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så blir Försvunna människor i SVT – ny serie med premiär 2022, Peter Viitanen i huvudrollen

”Försvunna människor” är en ny dramaserie på sex avsnitt med premiär 2022 i SVT. Ulf Ryberg har skrivit manus, Tova Magnusson regisserar och på i huvudrollerna syns Peter Viitanen, Sandra Stojiljkovic och Ville Virtanen. Foto: Niklas Maupoix/SVT

Från Olof Palme till lastbilschaufför i ”Försvunna människor”. Spoiler alert kan nu berätta om SVT:s nya spänningsserie med premiär 2022 och i vilken Peter Viitanen gör huvudrollen. ”Det är en historia med så hög densitet att jag hade svårt att resa mig ur soffan efter att ha sträckläst manusen”, säger regissören Tova Magnusson. 

Efter tittarframgångarna med ”Tunna blå linjen” och ”Snöänglar” följer SVT upp sin dramasatsning med en ny serie på sex avsnitt som spelas in i Göteborg med planerad premiär 2022. 

Spoiler alert kan nu berätta om ”Försvunna människor”, ett spänningsdrama av Ulf Ryberg som beskrivs som ”en nervkittlande historia” om en lastbilschaufför och familjefar som begår ett ödesdigert misstag. Han spelas av Peter Viitanen, känd bland annat från ”Vår tid är nu” och den som spelar Olof Palme i Netflix kommande serie ”Den osannolika mördaren”. 

”Försvunna människor” handlar om Erwin, som en dag kör sin tankbil över Öresundsbron – i tanken smugglar han åtta syriska flyktingar. Erwin vill hjälpa till, medan hans chef, spelad av Ville Virtanen, gör det för pengarna och för att rädda sitt åkeri. 

I tanken finns gravida Mouna och en febersjuk pojke. För dem är färden är mardröm. Erwin gömmer dem därför i förarhytten. Då: En poliskontroll. 

Här är hela SVT:s beskrivning av seriens handling: ”En vibrerande het sommardag rullar Erwin med sin tankbil över Öresundsbron och in i Sverige, som han gjort så många gånger förr. Men det som ser ut som en rutinkörning är en nervös färd för honom. I tanken smugglar han åtta syriska flyktingar. Erwin gör det för att han vill hjälpa dem. Hans chef gör det för pengarna, för att rädda sitt åkeri.”

Vidare om det om väntar: ”Gravida Mouna är en av flyktingarna. När hon och en febersjuk pojke inte klarar av den kvava luften i tanken, gömmer Erwin dem baktill i förarhytten. Plötsligt ser han en poliskontroll framför sig på vägen. Erwin har hamnat vid en punkt där hans liv kommer att ta en dramatisk vändning.”

Tova Magnusson regisserar ”Försvunna människor”, som har premiär 2022 i SVT. Här syns Magnusson med filmfotograf Andreas Wessberg och bakom honom producenten Patrick Ryborn. Foto: Niklas Maupoix/SVT

Skådespelaren Tova Magnusson regisserar ”Försvunna människor”. Hon beskriver serien som ”en historia med så hög densitet att jag hade svårt att resa mig ur soffan efter att ha sträckläst manusen.”

”Det handlar bland annat om vad människor kan vara kapabla till för att rädda sig själva och vad som händer när man fullständigt sviker sin moraliska kompass”, säger Tova Magnusson också.

Seriens manusförfattare Ulf Ryberg har tidigare varit iblandad i ”Lasermannen”, ”Millennium”-filmerna och prisade miniserien ”Den gråtande ministern” med Krister Henriksson. 

”Ända sedan Ulf Ryberg gav oss ”Den gråtande ministern” har vi sett fram emot tillfället när han på nytt skulle utforska det moraliska dilemmats tematik. Äntligen kommer den, serien som vi väntat på. I regi av Tova Magnusson och med en rad fantastiska skådespelare i rollerna”, säger Anna Croneman, programchef för drama på SVT. 

”Försvunna människor” spelas in Göteborg med omnejd samt Alingsås under sommaren och hösten 2021. Serien produceras av Unlimited Stories i en samproduktion med SVT och Film i Väst. Patrick Ryborn är seriens producent, medan Peter Zell är SVT:s exekutiva producent. På rollistan finns även Sandra Stojiljkovic, känd från ”Tunna blå linjen” som rollfiguren Dani.

”Försvunna människor” har premiär 2022 i SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program