Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Lasse Hallström gör Hilma för Viaplay med Lena Olin och Tora Hallström i huvudrollerna – premiär 2022

Lasse Hallström regisserar ”Hilma”, en ny film på Viaplay med premiär 2022 om konstnären Hilma af Klint. Tora Hallström och Lena Olin spelar huvudrollerna. Foto: NENT Group

Lasse Hallström gör film för Viaplay. NENT Group bekräftar nu att den Oscarsnominerade svensken ska regissera ”Hilma”, en originalfilm om konstnären Hilma af Klint med premiär 2022. I huvudrollerna: Lena Olin och Tora Hallström. 

NENT Group fortsätter sin satsning på lokalt innehåll med globala förhoppningar. I ett pressmeddelande berättar företaget nu att man ska göra ”nordisk film för en internationell publik” med målet att att berätta om ”storslagna nordiska personer och händelser, både mer eller mindre kända, som har satt avtryck över hela världen”. 

Satsningen innebär att två engelskspråkiga, nordiska filmer ska ha premiär per år på Viaplay. Först ut, vilket NENT Group nu bekräftar, är ”Hilma”, en film av Lasse Hallström med Lena Olin och Tora Hallström i huvudrollerna. 

”Hilma” handlar om konstnären Hilma af Klint, en pionjär inom abstrakt konst. I pressmeddelandet skriver NENT Group: ”Hilma förstod att hon var före sin tid, särskilt som kvinna, och därför visades verken inte upp under hennes livstid. Hon skrev i sitt testamente att de abstrakta verken inte får visas för allmänheten förrän tidigast tjugo år efter hennes död eftersom hon var övertygad om att omvärlden först då skulle förstå deras betydelse. De blev inte kända för en bred publik förrän för kring tio år sedan, och idag är hon en av våra mest kända konstnärer.”

Lasse Hallström fru Lena Olin och parets dotter Tora Hallström kommer spela Hilma af Klint i olika stadier av konstnärens liv. Tora Hallström har tidigare medverkat i två av de filmer som Lasse Hallström gjort: ”Hachiko: En vän för livet”, där Richard Gere spelade huvudrollen, samt ”Safe Haven”. 

Lasse Hallström berättar mer om arbetet med ”Hilma”: 

”I tre år har jag forskat i Hilmas liv och jobbat på det här manuset, och jag har aldrig tröttnat på att leta efter nya pusselbitar i mysteriet Hilma af Klint. När jag nu ska skildra Hilmas liv på film vill jag visa hur hon tog hjälp av det andliga i sitt arbete och var hon hittade sin inspiration. Min ambition är att publiken ska få uppleva Hilmas olika kamper med alla sina sinnen”, säger Lasse Hallström och fortsätter: 

”Hilmas livshistoria är historien om en konstnärs obevekliga sökande efter sanningen om universum och oss själva, i en tid då männen satte alla regler. I den världen, trots alla oöverkomliga hinder, lyckades Hilma skapa konst som påverkar och förändrar människors liv idag.” 

”Jag delar Hilmas fascination för det andliga och jag kände ett starkt begär efter att få berätta hennes historia. Jag är säker på att jag hade någon andlig vägledning som hjälpte mig att hitta berättelsen och skriva manuset till den. Det var menat för min fru Lena Olin att spela den äldre Hilma och för vår dotter Tora att spela den yngre Hilma.”

Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group, i en kommentar: 

”Vi är starkast i världen på nordiskt innehåll och det känns självklart att det är vår roll att ta de mest intressanta nordiska berättelserna till en internationell publik. Vi är väldigt glada och stolta över att just ”Hilma” blir startskottet för den här satsningen, och  att en filmlegendar som Lasse Hallström ska göra den här filmen för oss med fantastiska Lena Olin och Tora Hallström i huvudrollerna. Hilma af Klint var så långt före sin tid och blev en förebild, så jag ser fram emot att få se berättelsen om hennes liv filmatiserad.”

Satsningen på nordisk film är en del av NENT Groups mål att Viaplay, som företaget själva säger, ska bli Europas främsta streamingbolag. 2021 är planen att 40 originalproduktioner ska ha premiär. I slutet av 2023 ska Viaplay ha lanserats på tio internationella marknader. Viaplay hade 3 147 000 betalande Viaplay-kunder under första kvartalet 2021. 

Anders Jensen, VD och koncernchef på NENT Group, säger i en kommentar:

”I dagens väldigt konkurrensutsatta streamingvärld är nyckeln att sticka ut och vara relevant. Att bygga på vilka vi är, var vi kommer ifrån och vad vi står för utgör en tydlig skiljaktighet för oss som kommer stötta vår vision om att bli Europas främsta streamingbolag. Dagens nyhet är en fantastisk språngbräda på den resan.”

Lasse Hallström har skrivit manus och regisserar ”Hilma”. Filmen produceras av NENT Studios med Helena Danielsson som producent. Josephine Zapata Genetay är exekutiv producent.

”Hilma” har planerad premiär 2022 på Viaplay. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier