SPOILER ALERT

Så bra är Mythic Quest säsong 2 – premiär 7 maj på Apple TV+

Charlotte Nicdao och Rob McElhenney på en bild från ”Mythic Quest” säsong 2, som har premiär på Apple TV+ 7 maj. Foto: Apple

Smart, rolig, stundvis drabbande. Med säsong 2 fortsätter ”Mythic Quest” att vara arbetsplatskomedin att följa. 

Han är självupptagen och envist uppblåst. Hon är arbetshästen som begraver sig i jobb. Tillsammans bildar Ian Grimm och Poppy Li en stark duo, en sådan som kan kämpa sig fram till resultat, men som också kan bli sura ovänner. Deras platoniska relation är den finaste man kan följa på tv. 

Redan från start var ”Mythic Quest” en serie som stod ut. Först och utan att ha sett en sekund för att upphovstrion Rob McElhenney, Charlie Day och Megan Ganz gjort så mycket bra och roligt med ”It’s always sunny in Philadelphia”, sedan för att serien skulle vara en arbetsplatskomedi med fokus på tv-spel och gaming och sist, efter att ha sett första säsongen i ett enda glädjerus, för att avsnitten är så avslappnat fokuserade. 

Visst, som alla sitcoms behövde även ”Mythic Quest” några avsnitt för att hitta rätt ton i alla vrår och runt varje hörn, men när det hände var den förra årets bästa komediserie. 

Säsong 2 är än bättre, borrar djupare, utvecklar rollfigurerna och hittar småfniss och garv där man som minst anar det. 

I de nya avsnitten handlar mycket om makt. Inom företaget, mellan rollfigurerna, hela vägen ner genom den skakiga hierarkin och upp igen.

Här är det självklara aldrig glasklart, snarare grumligt och ändå logiskt. På sätt håller säsong 2 hårt i seriens kärna: vad händer när småsinta, ofta hånfulla och stundvis kreativa personer ska skapa något under tidspress? Mitt under ett avsnitt kan känslan vara att ”Mythic Quest” slängt ihop svaret på måfå och därför säger det något om hur smart skriven serien är när avsnitten ändå, till slut, hittar fram till sina tematiska poänger. Detta sker via dialogens hårda ord och löjliga gliringar, liksom den värme, kärlek, äkta medkänsla och det fina förbarmande som finns i manusen och som ensemblen får till i sina respektive gestaltningar. 

Likt första omgången finns i säsong 2 ett fristående flashbackavsnitt som fångar essensen hos en av rollfigurerna. Dessutom, och på det: ett så kallad bottle-avsnitt som är säsongen bästa samt en final som öppnar dörrarna för något nära nog nytt skulle serien fortsätta. 

”Mythic Quest är inte bara arbetsplatskomedin att ha ögonen på, säsong 2 är också är en av årets härligaste tv-upplevelser. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om serier på Apple TV+

# ”Mythic Quest” säsong 2 har premiär 7 maj på Apple TV+. Rob McElhenney, Charlie Day och Megan Ganz är seriens upphovstrio. På rollistan finns Rob McElhenney, Charlotte Nicdao, Ashly Burch, Jessie Ennis, Imani Hakim, David Hornsby, Danny Pudi och F. Murray Abraham.