SPOILER ALERT

Första bilderna från House of the dragon – så blir nya Game of thrones-serien

Emma D’Arcy och Matt Smith som prinsessan Rhaenyra Targaryen och prins Daemon Targaryen i ”House of the dragon”, en ny ”Game of thrones”-serie på HBO Nordic med premiär 2022. Foto: HBO

”House of the dragon”, HBO:s nya ”Game of thrones”-serie med Matt Smith, Emma D’Arcy och Rhys Ifans har planerad premiär 2022. Här är första bilderna. 

Så här gick det till: Efter att ”Game of thrones” gått i mål sökte HBO en efterträdare i samma universum. 

I oktober 2019 kom beskedet att första försöket var ett misslyckande. 

Pilotavsnittet till en omtalad prequelserie med Naomi Watts i en av huvudrollerna fick inte grönt ljus. 

Kort därefter kom nästa beskedet: HBO hade beställt en annan prequelserie. Titeln: ”House of the dragon”, baserad på George R.R. Martins bok ”Eld & Blod – historien om huset Targaryen”. 

Nu har HBO bekräftat att ”House of the dragon” har börjat spelas in och att serien har planerad premiär 2022. Samtidigt delar man med sig av tre bilder och presenterar huvudensemblen: Matt Smith, Emma D’Arcy, Rhys Ifans, Olivia Cooke och Steve Toussaint. 

Rhys Ifans spelar Otto Hightower medan Olivia Cooke gör rollen som Alicent Hightower i ”House of the dragon”. Foto: HBO

I ett pressmeddelande skriver HBO följande om de fem rollfigurerna: 

Emma D’Arcy som prinsessan Rhaenyra Targaryen: ”Kungens förstfödda barn, som är av rent valyriskt blod och en skicklig drakryttare. Många kommer att säga att Rhaenyra föddes med allt … men hon föddes inte som man.”

Matt Smith som prins Daemon Targaryen: ”Kung Viserys yngre bror och tronarving. Daemon är en enastående krigare och drakryttare. Men det sägs att när en Targaryen föds, kastar gudarna ett mynt i luften…”. 

Steve Toussaint som Lord Corlys Velaryon / The Sea Snake: ”Velaryon-familjen har en valyrisk blodlinje som är lika gammal som Targaryen-familjen. Som The Sea Snake är Lord Corlys den största nautiska äventyraren i Westeros historia, och han har byggt en kraftfull familj som är ännu rikare än familjen Lannister och äger den största flottan i världen.”

Olivia Cooke som Alicent Hightower: ”Dotter till Otto Hightower, även känd som The Hand of the King. Alicent är den vackraste kvinnan i de sju rikena, och hon växte upp i The Red Keep, nära kungen och hans inre cirkel. Hon har både nåd och skarp politisk känsla.”

Rhys Ifans som Otto Hightower: ”Otto är också känd som The Hand of the King och tjänar både kungen och riket på ett lojalt och troget sätt. I Ottos ögon är det största hotet mot kungariket kungens egen bror, Daemon, och det faktum att Daemon är arvtagare till tronen.”

Steve Toussaint som Lord Corlys Velaryon / The Sea Snake I ”House of the dragon”. Foto: HBO

George R.R. Martin och Ryan Condal är upphovsmän till ”House of the dragon”. Den senare är även huvudförfattare och kommer agera showrunner tillsammans med huvudregissören Miguel Sapochnik. Sara Hess presenteras nu som en av seriens manusförfattare. 

Miguel Sapochnik regisserar premiären och ”flera avsnitt framåt”. Sapochnik har tidigare regisserat ”Game of thrones”-avsnitt som ”Hardhome”, ”Battle of the bastards” samt ”The Long night” och ”The Bells”. Övriga, hittills bekräftade regissörer, är Clare Kilner, Geeta V. Patel och Greg Yaitanes. 

Första delen i ”Fire & Blood”, som ”House of the dragon” baseras på, kom i svensk översättning i november 2018 på Bookmark Förlag och då med den svenska titeln ”Eld & Blod – historien om huset Targaryen”. Del 2 släpptes i mars 2019. 

I en beskrivning från förlaget går att läsa att boken börjar 300 år före ”Game of thrones” och i samband med att Aegon I landsteg i Västeros. ”Med sina systrar vid sin sida besegrade han de sju konungarikena och inledde drakarnas styre. Genom storslagna strider och politiska maktspel försvarade huset Targaryen sin tron – och styrde världen med järnhand. Det här är deras berättelse.”

”House of the dragon” har planerad svensk premiär 2022 på HBO. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier