Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Star Wars: The Bad Batch – animerade serien har premiär 4 maj på Disney+

”Star wars: The Bad Batch” har svensk premiär på Disney+ den 4 maj. Dave Filloni är seriens upphovsman, Jennifer Corbett dess huvudförfattare. I Sverige har serien titeln Star Wars: Uslingarna. Foto: Lucasfilm Ltd/Disney

”Star wars: The Bad batch” är en godkänd fortsättning på ”The Clone wars”. Efter två avsnitt vill man se vad mer och vad nytt som finns att berätta om ”Star wars”-universumet. 


De är lite kantiga och rör sig inte alltid så smidigt som kanske önskas. Å andra sidan är animationen, som sig bör, bättre än in de första säsongerna av ”Star wars: Clone wars” och flera gånger starkare än ”Star Wars: Rebels”. 

Också, och det är naturligtvis den springande punkten: Är ”Star wars: The Bad Batch” en nödvändig serie eller ett sätt för att The Walt Disney Company att fortsätta mjölka George Lucas skapelse? 

Både och, faktiskt. 

Det går utmärkt att tycka att endast de mest inbitna känner kittlande längtan inför en ny animerad ”Star wars”-serie, men ”The Bad Batch” har förtjänster, och kan vara en utmärkt ingång till det universum som är ständigt expanderande och så stort att det finns bra berättelser nära nog överallt. 

Dave Filoni är upphovsman till ”The Bad batch”. Han kan ”Star wars”. Som en av de kreativa krafterna bakom ”The Mandalorian” och som skapare av ”The Clone Wars” låter han ”The Bad Batch” vara en fortsättning på den senare serien. Clone Force 99, eller The Bad Batch – ja, de har sådana där namn som är coola för barn; Hunter, Wrecker, Tech, Crosshair och Echo – står i fokus.

Tidsmässigt börjar serien i samband med att filmen ”Star Wars: Episod III – Mörkrets hämnd” slutar. Vad händer med ett gäng utbölingar skapade för krig när kriget är över? Finns det plats för sådana som tänker och agerar utanför ramarna, som inte gör det deras befäl säger för att deras är ett bättre och smartare val?

Valet att ge serien den svenska titeln ”Star wars: Uslingarna” är därför överraskande. Rollfigurerna är inte uslingar, utan visar snabbt att de har moral och förmåga att ifrågasätta sådant som bör ifrågasättas.

”Star Wars: The Bad Batch” har den svenska titeln ”Star wars: Uslingarna”. Premiär 4 maj på Disney+. Foto: Lucasfilm Ltd/Disney

 Jennifer Corbett är huvudförfattare för ”Star wars: The Bad Batch”. Corbett nyttjar premiärens längd – avsnittet är över 70 minuter långt – till att presentera huvudfigurerna, förutsättningarna och de vägar serien kommer vandra. För den som inte har sett det som kommit tidigare är detta värdefullt, för andra måhända något repetitivt, men aldrig störande. 

Imponerande är hur mycket som klingar emotionellt sant, samtidigt som några utsvävningar i handlingen läggs i en ryggsäck som snabbt kan bli för tung för serien. På det är dialogen envist enformig. Emellanåt låter det som att rollfigurerna är tonåringar som försöker prata som vuxna. 

Dee Bradley Baker gör rösterna till de fem huvudrollfigurerna och fångar varje persons egenheter och personlighet. Ny i gänget är Omega, en ung rollfigur som lär hamna längre och längre fram ju djupare in i säsongen serien kommer. 

Inledningen av ”Star wars: The Bad Batch” är ingen revolution, men en logisk fortsättning på ”The Clone wars”. Gillar man den serien, kommer man gilla det här. 

Efter de två första avsnitten vill jag se vad mer och nytt som finns att berätta. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Disney+

# ”Star wars: The Bad Batch” har svensk premiär på Disney+ den 4 maj, och då med den svenska titeln ”Star wars: Uslingarna”. Dave Filloni är seriens upphovsman, Jennifer Corbett dess huvudförfattare och Brad Rau huvudregissör. Dee Bradley Baker, Michelle Ang, Ming-Na Wen, Stephen Stanton och Andrew Kishino finns bland seriens röstskådespelare.