Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Two weeks to live med Maisie Williams på Paramount+

Maisie Williams spelar huvudrollen i ”Two weeks to live”. Serien finns på Paramount+ som nu har lanserats som en fristående app i Sverige. Foto: ViacomCBS/Paramount

”Two weeks to live” med Maisie Williams går rakt på sak. Serien på Paramount+ fortsätter förtjänstfullt framåt utan att tappa bort sig på krumelurvägar.

 

”Two weeks to live” är en serie som vet vad den vill, vägrar slösa tid på petitesser eller långa utläggningar och lutar sig mot en hel del snärtig dialog. Sex avsnitt. In och ut. Underhållning. 

Visst, en hel del känns igen från annat – bland det som går att bocka av: filmen och tv-serien ”Hanna”, ”The end of the f**king world”, ”Killing Eve” – men det gör inte ”Two weeks to live” sämre. Inspirationen hanteras med hedern i behåll.  

Maisie Williams, mest känd som Arya i ”Game of thrones”, gör rollen som Kim Noakes. Hennes mamma Tina – alltid utmärkta Sian Clifford – har uppfostrat Kim i Skottland, utanför samhällets gränser.

Nu har Kim blivit äldre, vill upptäcka världen och flyr därför hemmet. Hennes mål: att göra alla saker på sin lista över det som hon har missat. Detta accelereras när Kim blir lurad att apokalypsen väntar om två veckor. Första grejen att klara av: hämnas mordet på hennes far. 

Handlingen är förhöjd så den stundvis slår i taket, samtidigt som samspelet mellan mor och dotter – paranoida Tina har förstås manipulerat Kim – efterhand blir seriens mittpunkt och mest intressanta del. När annat känns distanserat och emellanåt lite klumpigt går det att lita på att serien hittar balansen efter några sekunder med Williams och Clifford i samma scen. 

Längs med vägen involveras två bröder som upphöjt gnabbande till vad de tror är en konstform. De, Kim och Tina kommer senare att jagas av två korrumperande poliser. Upphovspersonen och huvudförfattaren Gaby Hull lutar den duon åt klichéhållet, men aldrig så mycket att en krasch är förestående.

Det är också lätt att uppskatta de scener som tar tillvara på seriens slapstickpotential. En actionsekvens kan smidigt glida in i lustigheter, precis som att visuella skämt kan vara starten på att vapen plockas fram. 

”Two weeks to live” är ingen omvälvande serie. Det är inte heller dess ambition. Slappna av och häng med, tycks den först säga för att sedan fortsätta: Nu blir det åka av. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Paramount+

# ”Two weeks to live” finns på Paramount+ som nu har lanserats som en fristående app i Sverige. Gaby Hull är seriens upphovsperson och huvudförfattare. På rollistan finns Maisie Williams, Sian Clifford, Mawaan Rizwan, Taheen Modak, Jason Flemyng, Michael Begley och Thalissa Teixeira.