Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Michael B Jordan efter Without remorse: Sådana här filmer jag drömde om att vara med i

Michael B. Jordan spelar huvudrollen i filmen ”Without remorse”, som har svensk premiär 30 april på Amazon Prime Video. Foto: Paramount Pictures/Amazon Studios

Krävande stunts och påfrestande träning för att lära sig hålla andan under vatten i flera minuter. ”Det var sådana här filmer jag drömde om att vara med i när jag var liten”, säger huvudrollsinnehavaren Michael B. Jordan om ”Without remorse”. 

”Without remorse” är inspirerad av Tom Clancys roman med titeln den svenska titeln ”Utan misskund”. Michael B. Jordan gör huvudrollen som Navy SEAL-soldaten John Kelly. Med sitt team ska han frita en CIA-agent som uppges hållas fången av den syriska armén. 

Så är det, förstås, inte. 

Efter att ett gäng ryska soldater dödats flyger John Kelly hem igen. 

Ett antal månader senare mördas en efter en i SEAL-teamet. John Kelly skadas, men klarar sig. Värre är det med hans gravida fru, som dör i parets hem. 

Från en stunden söker John Kelly hämnd. Under sin envetna jakt hamnar han mitt i en konspirationshärva som ska karva sönder rollfigurens idealism. 

Michael B. Jordan beskriver sig själv som en ”actionjunkie”. Inte nog med att spelar huvudrollen, hans bolag Outlier Society producerar också filmen. 

– Att vara involverad från början till slut i allt – hur man ska paketera olika scener, hur man löser visuella effekter i vissa sekvenser och hur sekvenserna måste filmas och så vidare – innebar en brant inlärningskurva för mig. Jag har lärt mig mycket och skulle beskriva upplevelsen som att jag var som en svamp som visste när det var läge att hålla tyst och bara lyssna, säger Michael B. Jordan och fortsätter senare:

– Det var sådana här filmer jag drömde om att vara med i när jag var liten. Att spela huvudrollen, och samtidigt göra mina egna stunts, var en upplevelse utöver det vanliga.

Manusförfattaren Taylor Sheridan och italienska regissören Stefano Sollima jobbade senast med ”Sicario 2: Soldado”. Med ”Without remorse” har de ännu en gång hittat fram till ett slags svårdefinierad actionpoesi. En av de mest imponerande scenerna utspelas under vatten, vilket krävde en hel del av huvudrollsinnehavaren. 

Michael B. Jordan säger också att även om han tränat upp sig för ”Black panther” och ”Creed”-filmerna var detta något annat, nytt och påfrestande. 

– När vi utvecklade de mest krävande scenerna tittade Stefano på mig och frågade om jag verkligen var medveten om att det var jag som skulle göra allting, säger Michael B. Jordan och förklarar samtidigt att mycket av träningen innebar att han fick lära sig att vara en ”problemlösare” under vatten. 

Jodie Turner-Smith och Michael B. Jordan i ”Without remorse”. Foto: Paramount Pictures/Amazon Studios

”Without remorse” var ursprungligen tänkt för biograferna, men som en följd av coronapandemin köpte Amazon Studios rättigheterna av Paramount Pictures. För Prime Video innebär det en möjlighet att utveckla det Tom Clancy-universum som sedan tidigare inkluderar tjänstens originalserie ”Jack Ryan”.

– Det som är bra är att fler personer får möjlighet att se filmer de annars inte hade sett. Vissa filmer är så klart gjorda för att se på bio. På grund av pandemin fick vi fundera på hur vi skulle nå ut med vår film till en så stor publik som möjligt. Som tur var hittade vi Amazon och de hittade oss, säger Michael B. Jordan och fortsätter: 

– Det jag är övertygad om är att det framöver kommer finnas en hälsosam balans mellan vilka filmer som har premiär på bio och vilka som går direkt till streaming. Det är något speciellt med att sitta hemma och ha omedelbar tillgång till en film, men det finns också något speciellt med att sitta i en biograf och dela upplevelsen med andra.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Prime Videos serier och filmer

# ”Without remorse” har svensk premiär 30 april på Amazon Prime Video. Taylor Sheridan och Will Staples har skrivit filmens manus inspirerade av Tom Clancys roman. Stefano Sollima regisserar. Michael B. Jordan, Jamie Bell, Jodie Turner-Smith, Luke Mitchell, Jack Kesy, Brett Gelman, Colman Domingo och Guy Pearce finns på rollistan.