SPOILER ALERT

Så bra är nya Mäklarna på discovery+ med Bergqvist, Frode, Spetz – premiär 7 maj

”Mäklarna” har premiär 7 maj på discovery+. Kjell Bergqvist, William Spetz och Cecilia Frode gör seriens huvudroller. Serien regisserar av Patrik Eklund efter ett manus av Ulf Malmros. Foto: discovery+

”Mäklarna” är tillbaka, nu på discovery+. Att se de sex nya avsnitten är som att träffa en gammal vän som fått ny energi, tempo och driv.

Människor som försöker vara roliga är aldrig lika roliga som människor som försöker vara seriösa och misslyckas. 

Rollfigurerna i ”Mäklarna” är inte medvetna om att de är roliga. De försöker inte ens vara roliga. De är personer som vill leva sina liv, men som fått blåmärken av alla törnar när de försökt runda hörnen i jakt på nya genvägar.  

”Mäklarna” hade premiär 2006 i SVT och sändes i två säsonger. Nu har Discovery Networks Sweden tagit över Ulf Malmros serie och med produktionsbolaget Art&Bob gjort en fristående fortsättning. Mycket är sig likt. Att se de här sex avsnitten är som att träffa en gammal vän som fått ny energi, tempo och driv. Scenerna är aldrig en sekund för långa och avvägningen när en ska ta slut och nästa börja utsökt. 

Sedan start har ”Mäklarna” varit en komedi med botten. Nu, när åren gått och huvudpersonerna blivit äldre bär serien dem och oss tittare djupare än tidigare. Kaj Modin kämpar numera inte bara med att ta sig ur de nät han kastar över sig själv utan också mot ålderdomens krämpor. 

När ”Mäklarna” på discovery+ börjar ser Kaj ett läge att lämna sin firma och ta för sig av livets goda.

Så blir det förstås inte. 

Nya avsnitt av ”Mäklarna” med Kjell Bergqvist, Cecilia Frode, Lotta Tejle och William Spetz har premiär på discovery+ 7 maj. Foto: discovery+

Redan från start står klart att Kjell Bergqvist är i toppform. Få kan som han använda sitt ansikte för att förstärka dialog och situation; han harklar, har ögonbryn som höjs och sänks och en tunga som tycks vara i ständig rörelse, som om Kaj alltid är torr i munnen. Det fina är att dessa egenheter aldrig står ut, utan är en del av rollfiguren. Bergqvist ger oss en hel människa och skyler aldrig Kajs skavanker. 

Handlingen sparkas igång när Kaj Modin anställer Vilma, återigen spelad av Cecilia Frode, som vd för Hagamäklarna. Tillsammans med William Spetz rollfigur Kevin – praktikant via Arbetsförmedlingen – bildas en spretig trio lika omöjlig att hålla ihop som de tre är nödvändiga för varandra. 

Efterhand växer en ny linje fram i handlingen. Det som från början är en sidohistoria blir mot slutet av säsongen huvudgrejen. Längs med vägen passerar skådespelare som Anders Mossling och Sven Wollter. Den senare, som gick bort i november i sviterna av covid-19, gör en övertygande prestation med den sortens pondus som känns igen från hans andra roller. 

Slutet av nya ”Mäklarna” lämnas öppet på ett sätt som gör att det är lätt att tänka sig en fortsättning. Och om inte så sker, så blir man i alla fall nyfiken. Regissören Patrik Eklund, upphovsmannen Ulf Malmros och ensemblen har fått till en serie och rollfigurer som lever vidare i fantasin. 

Mycket mer behöver man inte begära. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om serier på discovery+

# ”Mäklarna” har premiär 7 maj på discovery+. Serien regisserar av Patrik Eklund efter ett manus av Ulf Malmros. På rollistan finns bland andra Kjell Bergqvist, Cecilia Frode, William Spetz, Sven Wollter och Anders Mossling. Art&Bob producerar ”Mäklarna”. Veronika Öhnedal är seriens producent