Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Viaplay beställer dramaserie om Börje Salmings liv – Valter Skarsgård i huvudrollen

Valter Skarsgård spelar huvudrollen i serien om Börja Salmings liv som ska sändas på Viaplay. Amir Chamdin regisserar efter ett manus av Martin Bengtsson. Foto: Morgan Norman/NENT Group

Börje Salmings liv blir dramaserie med Valter Skarsgård i huvudrollen som hockeyikonen. ”Detta är det läskigaste och fetaste jag någonsin har gjort”, säger Skarsgård. Amir Chamdin regisserar serien, som kommer sändas på Viaplay. 

NENT Group bekräftar nu att man beställt en dramaserie om Börje Salmings liv. Serien ska sändas på Viaplay, men saknar i skrivande stund titeln och premiärdatum.

Klart är att Valter Skarsgård spelar huvudrollen och att Amir Chamdin regisserar. Serien är i förproduktion med planerad inspelningsstart 2022. Martin Bengtsson har skrivit manus, medan Johanna Wennerberg på Warner Bros. ITVP Sweden är seriens producent. 

Valter Skarsgård: 

”Det är så fantastiskt att få lära mig utav Börje personligen, han berättar helt magiska historier från sitt liv med en sån ödmjukhet. Hans inställning var alltid att göra det han ville och ha roligt på vägen vilket inspirerar mig till att göra detsamma i jobbet att porträttera honom.”

I ett pressmeddelande går att läsa att serien mestadels ska utspelas på 70-talet och skilda hur det gick till när Börje Salmings ”som en av de första européerna flyttade över Atlanten och bokstavligen slog sig in i den hårdföra hockeyligan”. 

”Det är ju verkligen hedrande och spännande att de ska göra en filmatisering av mitt liv. När vi började prata om det tänkte jag ändå att det har hänt så mycket i mitt liv, med hur pappa dog när jag var ung och jag fick klara mig själv, resan från Kiruna till NHL, och hur bra det gick, att det ändå finns material till en filmatisering”, säger Börje Salming i ett uttalande och fortsätter: 

”Bara att komma ner från Kiruna till Brynäs var ju stort för mig, det var knappt man visste att NHL fanns. Sen spelade jag VM i Moskva 1973 och Toronto bjöd över mig och plötsligt var jag i Kanada. Det gick så fort, jag har bara kört på och inte tänkt så mycket. Det ska verkligen bli spännande att se hur serien blir när den är klar.”

Regissören Amir Chamdin: 

”Det här är storyn om en av vår tids största atleter med en urkraft som har fått en hel idrottsvärld att häpna. Med sitt ärrade ansikte är Salming inte bara ishockeyn förkroppsligad utan också en sann svensk hjälte som med hjärta och smärta har visat att resan ibland kan vara viktigare än målet. Om man säger att musikbranschen var vild på 70-talet så är det inget mot vad hockeyn var då.”

Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på NENT Group, i samma pressmeddelande: 

”Viaplay har stort fokus på nordiska berättelser som är relevanta för den internationella marknaden och där passar Börje Salmings liv in perfekt. Det finns få idrottsikoner som förtjänar en dramaserie om sitt liv mer än Börje Salming. Han är inte bara ett stort namn och förebild för miljontals hockeyfans i Nordamerika och Europa, det är också en modern saga om en ung människa som visade stort mod genom att bana väg för många europeiska stjärnor till den tuffa nordamerikanska hockeyvärlden.”

Dramaserien om Börje Salmings liv har planerad inspelningsstart 2022. Ännu finns inget premiärdatum på Viaplay.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier