Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Det säger Netflix Familjen Bridgerton och Regé-Jean Page om tv-tiden vi lever i

Regé-Jean Page i Netflix ”Familjen Bridgerton”, serien vars andra säsong nu börjat spelas in och som har förnyats för säsong 3 och säsong 4. Foto: Liam Daniel/Netflix

Från film till tv. Snart kommer det motsatta vara lika vanligt. Det som med händer med Netflix ”Familjen Bridgerton” och skådespelaren Regé-Jean Page sammanfattar tv-tiden vi lever i. 

 I början av december hade få koll på Julia Quinns romaner om familjen Bridgerton. 

När 2020 blev 2021 hade det förändrats. 

I slutet av januari meddelade Netflix att första säsongen av ”Familjen Bridgerton” var streamingtjänstens mest sedda originalserie. Under seriens första 28 tillgängliga dagar var det 82 miljoner användarkonton som såg Phoebe Dynevor och Regé-Jean Page i huvudrollerna. 

Som alltid med siffror går det att trixa; Netflix räknar de konton som valt ”Familjen Bridgerton” och sett två minuter eller mer av av serien. Det gör att det inte finns några uppgifter om hur många som faktiskt såg klart första säsongen eller om majoriteten hoppade av serien efter första avsnittet.

I vilket fall: Genomslaget var och fortsätter vara massivt. 

I början av denna vecka kom beskedet att ”Familjen Bridgerton” kommer fortsätta i åtminstone tre säsonger till. Omgång två har nyligen börjat spelas in. Attraktion och kärleksgnistor står förstås på menyn, men de nya avsnitten kommer smaka annorlunda. 

Redan från start var planen att varje ny säsong skulle skifta fokus och sätta strålkastarljuset på ett nytt syskon i familjeskaran. Med det följer serien även Julia Quinns romaner. Säsong 2 kommer, som exempel, att lyfta fram Daphnes äldsta bror Anthony, spelad av Jonathan Bailey. 

Detta gjorde att Regé-Jean Page, som spelar Simon Basset, hertigen av Hastings, bara skrev kontrakt på en säsong. Varken Netflix eller produktionsbolaget Shondaland verkar ha räknat med att ”Familjen Bridgerton” skulle bli ett sådant enormt genombrott för den brittiska skådespelaren. Han är, och kommer troligtvis fortsätta vara, fansens stora favorit. 

För Regé-Jean Page passade kontraktet som handen i handsken. 

Han blev erbjuden en gästroll i säsong 2, men tackade nej. I stället satsar han på en filmkarriär. Närmast väntar, bland annat, Netflix originalfilm ”The Gray Man” i vilken Page spelar mot Chris Evans och Ryan Gosling. Inget dåligt steg på karriärstegen. 

Länge har man snackat om filmstjärnor som vänder det traditionella Hollywood ryggen för att i stället göra tv. Lika ofta lyfter dessa skådespelare fram dragningskraften i att fördjupa sina rollfigurer som motiv till att tacka ja till ännu en serie i stället för en film på två timmar. 

Med de globala streamingtjänsternas räckvidd och möjlighet att skapa nya  stjärnskådespelare kommer det motsatta snart vara lika vanligt. 

Regé-Jean Page är ett av de första och mest tydliga exemplen. 

Det kommer komma många fler. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

”Mythic Quest” säsong 2 har premiär 7 maj på Apple TV+. Redan nu blir specialavsnittet ”Mythic Quest: Everlight” tillgängligt. Foto: Apple

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”Mythic Quest: Everlight” (16 april, Apple TV+)

Äntligen. Det här specialavsnittet av ”Mythic Quest” är inte bara mysigt, bra, värmande och har Anthony Hopkins levande stämma som berättarröst, det fungerar även som en brygga mellan första och andra säsongen. Den senare har premiär 7 maj.

”Masked singer Sverige” (16 april, TV4)

Ja, det är tramsigt, löjligt, till och med meningslöst. Ändå: detta är TV4-underhållning när TV4-underhållning är som bäst. Självklart kul att lättare lägerelds-tv som ”Masked singer Sverige” och ”Bäst i test” tillsammans kan locka tre miljoner tittare på fredagskvällarna. 

”Tumba – en släktsaga” (18 april SVT Play)

När Jens Lind gör dokumentärer, då tittar man, som det gamla Djungelordspråket lyder. Här har Lind fått till något unikt och fint när han berättar om idrottsstjärnan Sven Tumba och hans fru Mona. Båda avsnitten landar först i SVT Play, för att sedan sändas 22 respektive 29 april i SVT. 

”The Year Earth changed” (16 april, Apple TV+)

Det är inte årets bästa naturdokumentär, men en av de viktigaste. David Attenborough agerar berättarröst och tar oss till olika platser i världen. Fokus: hur har djurlivet påverkats och förändrats till det bättre som en följd av pandemin. Var beredd på att bli överraskad och överrumplad. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Big shot” (16 april, Disney+)

Hetlevrad baskettränare får sparken. Tvingas ta över ett flicklag på en privatskola. Personlig utveckling sker. Med John Stamos, Yvette Nicole Brown, Jessalyn Gilsig. 

”Welcome to Utmark” (18 april, HBO Nordic)

Utspelas i ”ett öde hörn av civilisationens utkant”. Ord som ensamhet, otukt, svartsjuka, bedrägeri används också. Med Tobias Santelmann, Marie Blokhus. 

”Maria Wern” – säsong 8 (19 april, C More)

Eva Röse och Erik Johanson fortsätter i huvudrollerna som Maria Wern och Sebastian Ståhl. Åtta avsnitt, fyra berättelser. Säsongen har TV4-premiär 4 maj.