Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Hjerson med Johan Rheborg och Hanna Alström vinner prestigepris i Cannes

Johan Rheborg spelar huvudrollen i ”Hjerson”, en ny serie på TV4 och C More som har premiär hösten 2021. Serien har nu vunnit ett prestigepris på MIPDrama i Cannes. Foto: Johan Paulin/TV4/C More

TV4:s nya serie ”Hjerson” med Johan Rheborg och Hanna Alström i huvudrollerna vinner prestigepriset MipDrama Buyers’ Coup de Coeur i Cannes. ”Jag är oerhört stolt över vad vi har uppnått och att få vara associerat med Agatha Christie och hennes otroliga arv”, säger regissören Lisa James Larsson. Serien har svensk premiär hösten 2021. 

Det var i december som TV4 bekräftade att Johan Rheborg och Hanna Alström spelar huvudrollerna i ”Hjerson”, den första tv-serien som är fritt baserad på Agatha Christies berättelser och mordmysterier. Samtidigt meddelades att ”Hjerson” kommer ha premiär hösten 2021 på TV4 och C More. 

Nu har serien tagit hem prestigepriset MipDrama Buyers’ Coup de Coeur i Cannes. ”Hjerson” utsågs till vinnare bland tio andra serier, som alla bedöms vara bland ”de mest efterlängtade kommande dramaserierna” som fortfarande är i produktion. Serierna visas för den internationella köpare, som också är de som röstar fram vinnaren. 

Josefine Tengblad, dramachef på TV4 och C More, om vinsten: 

”Det här är första gången någonsin som en produktion har fått tillåtelse att spinna vidare på en befintlig karaktär i Agatha Christies värld med helt egna berättelser. Det är en enorm utmaning men med det här teamet visste vi tidigt att vi hade något speciellt på gång. Att branschexpertisen hyllar serien är enormt hedrande, men nu blickar vi framåt mot hösten där vi tror och hoppas att vår publik uppskattar världen vi skapat lika mycket.”

Patrik Gyllström på BR•F är seriens upphovsman. Han har även skrivit manus med Björn Paqualin, Jakob Beckman, Martin Luuk och Aron Levander. För regi står Lisa James Larsson och Lisa Farzaneh.

”Jag ser väldigt mycket fram emot premiären av “Hjerson” och hoppas att den når en så bred publik som möjligt. Jag tror att vi har lyckats skapa en serie med en riktigt uppfriskande ton, som är spännande, visuellt vacker och rejält underhållande. Johan Rheborg och Hanna Alström har en makalös kemi och deras dynamik, samt de lysande whodunit-plotarna i varje berättelse är drivkrafterna i serien”, säger Lisa James Larsson och fortsätter:  

”Jag är oerhört stolt över vad vi har uppnått och att få vara associerat med Agatha Christie och hennes otroliga arv. Att juryn i en internationell tävling som denna ger oss detta förtroende visar att berättelsen om Hjerson kan beröra även utanför den svenska marknaden och det känns otroligt belönande som kreatör.”

Hanna Alström och Johan Rheborg spelar huvudrollerna i ”Agatha Christies Sven Hjerson”. Foto: Johan Paulin/TV4/C More

”Hjerson” har premiär hösten 2021 på C More och sänds senare i TV4. Väntar gör ”fyra klassiska whodunnit-mordfall” som ska sändas som fyra filmer om 88 minuter vardera och även finnas tillgängliga som en serie på åtta avsnitt.

När serien börjar har Sven Hjerson dragit sig tillbaka efter att ha varit med och löst några av Sveriges svåraste fall genom tiderna. Han lever nu ”långt utanför radarn” och har ”ett liv kantat av dagliga rutiner, vegansk kosthållning, dedikerat vinylsamlande och en helt oerhörd kärlek till skvaller.”

Vidare om handlingen: ”Klara Sandberg är producent av reality-tv och lever sitt liv tillsammans med sambon Niklas och dottern Olivia. Hon har stagnerat i karriären och söker något nytt – blev det inte mer av livet än så här? Hon lyckas sälja in ett programupplägg med Hjerson som skulle kunna bli lösningen på alla hennes problem i livet. Problemet är bara att hon aldrig träffat Sven Hjerson…”. 

”Agatha Christies Sven Hjerson” produceras av Patrik Andersson och Ulf Synnerholm på BR•F för TV4 och C More i samproduktion med ZDF, Nadcon och Ålands landskapsregering samt i nära samarbete med ZDF Enterprises och Agatha Christie Ltd. Serien produceras med stöd av Nordisk Film & TV fond. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om C Mores serier