Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Allt om sista scenen i Netflix Snabba cash med Evin Ahmad: Säger nästan allt om allting


Aldrig har kurragömma krossat så många hjärtan som i Netflix ”Snabba cash”. För Spoiler alert berättar huvudrollsinnehavaren Evin Ahmad och regissören Jesper Ganslandt om seriens allra sista scen. ”Den säger nästan allt om allting”, säger Evin Ahmad. 

En kort sammanfattning av ”Snabba cash, Netflix senaste svenska originalserie: Det har gått tio år sedan händelserna i filmtrilogin som baserades på Jens Lapidus böcker. I centrum: Leya, tech-entreprenören som vill uppåt och bort. Längs vägen dit: skoningslöst våld, två olika men ändå lika världar som kolliderar och sådan där kärlek som Shakespeare skrev om. 

Evin Ahmad gör huvudrollen som Leya, medan Alexander Abdallah spelar Salim. På rollistan finns även, bland andra, Ali Alarik, Olle Sarri, Dada Fungula Bozela, Jozef Wojciechowicz och Ayan Ahmed. 

Oskar Söderlund är huvudförfattare för ”Snabba cash” och har utvecklat serien med Jens Lapidus. Huvudregissör är Jesper Ganslandt. SF Studios producerar ”Snabba cash” med Nicklas Wikström Nicastro som producent. 

Nu berättar Evin Ahmad och Jesper Ganslandt om den allra sista scenen i ”Snabba cash”. Därför: SPOILER ALERT.  Har du inte sett ”Snabba cash”, gör det och fortsätt läsa först efteråt. Under bilder finns detaljer som avslöjar vad som händer i serien och i slutet.

Evin Ahmad spelar huvudrollen i ”Snabba cash”, Netflix senaste svenska originalserie. Nu berättar Evin Ahmad och regissören Jesper Ganslandt om sista scenen i serien. Foto: Netflix

– Älskling, det här är dina pengar och du får göra vad du vill med dem. Vad vill du göra? 

– Leka med Slim. 

Aldrig har väl kurragömma varit så hjärtskärande som alldeles i slutet av ”Snabba cash”, i den där scenen som börjar i att Leya tycks vilja dela med sig av triumfens sötma och som slutar i en närbild, siffran nio och en ensam tår. 

Det kunde ha varit annorlunda. 

Evin Ahmad, regissören Jesper Ganslandt och resten av filmteamet spelade in en version där Ahmad, som hon själv säger, ”fulgråter”.

Både Ganslandt och Ahmad ville testa en annan grej. Nu skulle Evin Ahmad inte släppa allt och helt och fullt bryta ihop. Men: något blev fel med ljussättningen och därmed fotot i tagningen.

”Kan du göra en till”, frågade Jesper Ganslandt. 

– Då hade jag gråtit ihjäl mig i första tagningen. Och du vet, när man gråter så finns det ett slut på hur mycket man kan gråta. Då tittade Jesper på mig och sa: ”Jag tror du kommer fixa det”. Det var sjukt tekniskt och väldigt emotionellt. Jag måste ju börja gråta innan siffran nio, men vi lyckades till slut, säger Evin Ahmad. 

Bra ändå, för i alla fall jag vill inte se Leya bryta ihop. Hon har ju den där ytan där man nästan inte får bryta ihop, åtminstone inte när ens barn är i närheten. 

– Jesper var verkligen noggrann med det där. Det skulle vara en tår och inte mer, säger Evin Ahmad och fortsätter: 

– Vi velade en del fram och tillbaka med scenen. Oskar hade skrivit en version, sedan svängde det lite, du vet, som det alltid gör. Jesper hade ett förslag, jag hade ett annat förslag. Det jag minns är att vi visste att Sami och Leya skulle vara där, men inte riktigt hur det skulle sluta. Scenen är väldigt talande och filosofisk, på samma gång. Den säger nästan allt om allting, på något sätt.  

Jesper Ganslandt berättar att han och manusförfattaren Oskar Söderlund var överens om att det måste finnas något bitterljuvt i seriens slutscener, och då med tonvikt på det bittra mer än det ljuva. Ganslandt säger att han tänker att det som hänt i serien fram till dess har ätit på Leya, men att det inte är så att hon går och söker bot. 

– Hon tyngs inte ner av tvivelaktiga beslut. Hon har gjort allt det hon har gjort, det ligger pengar på bordet som hon vill ge till Sami, men vad vill han? Han vill leka med Salim, den första mannen i hans liv sedan hans pappa dog som han knutit an till. Salim är inte där längre, så hur mycket Leya än vill annat, så har hon misslyckats, säger Jesper Ganslandt. 

Man får aldrig höra Leya säga ”…tio, nu kommer jag”. Hur tänkte ni kring det?

– Jag har några slut i filmer och serier som betyder mycket för mig. Ett är ”The Sopranos”. Jag vet att det finns delade meningar om det slutet, men det har jag noll förståelse för. Det andra slutet är i ”No country for old men”. Jag älskar det slutet. Man lämnas hängandes med ett helt universum av frågor, säger Jesper Ganslandt och fortsätter: 

– När det gäller ”Snabba cash” tror jag att det går att berätta mer och jag var väldigt intresserad av att lämna serien där vi lämnar den. Vi förstår en del, men det finns väldigt mycket mer att ta reda på. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix ”Snabba cash”

# ”Snabba cash” hade premiär 7 april på Netflix. Evin Ahmad, Alexander Abdallah, Ali Alarik, Olle Sarri, Dada Fungula Bozela, Jozef Wojciechowicz, Ayan Ahmed, Khalil Ghazal, Robin Nazari och Felice Jankell finns på rollistan. Jens Lapidus har utvecklat serien med huvudförfattaren Oskar Söderlund. Huvudregissör är Jesper Ganslandt, medan Måns Månsson regisserar två avsnitt. ”Snabba cash” produceras av SF Studios med Nicklas Wikström Nicastro som producent.