Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Sanningen och diskussionerna bakom DEN DÄR scenen i Netflix Snabba cash


Ett skott, sedan över. För Spoiler alert berättar Evin Ahmad, Alexander Abdallah, manusförfattaren Oskar Söderlund och regissören Jesper Ganslandt om en av de mest emotionellt uppslitande scenerna i sista avsnittet av Netflix ”Snabba cash”. ”Jag skakar nästan när jag tänker på det”, säger Evin Ahmad. 

”Snabba cash” hade premiär 7 april på Netflix. Serien blev snabbt den mest sedda på streamingtjänsten i Sverige. 

Om inte bekant: ”Snabba cash” utspelas i Stockholm tio år efter händelserna i filmtrilogin som baserades på Jens Lapidus böcker.

Evin Ahmad gör seriens huvudroll som Leya, tech-entreprenören som i sin strävan att nå toppen fastnar i en skoningslös härva. På rollistan finns även, bland andra, Alexander Abdallah, Ali Alarik, Olle Sarri, Dada Fungula Bozela, Jozef Wojciechowicz och Ayan Ahmed. 

Oskar Söderlund är huvudförfattare för ”Snabba cash”, vars huvudregissör heter Jesper Ganslandt. Det är den duon, Evin Ahmad och skådespelaren Alexander Abdallah som nu berättar om en av de mest emotionellt uppslitande scenerna i seriens sista avsnitt. 

SPOILER ALERT om du INTE har sett klart Netflix ”Snabba cash”. Under bilden avslöjas en av seriens avgörande scener, en scen som kunde ha slutat helt annorlunda. 

Alexander Abdallah och Evin Ahmad under inspelningen av Netflix ”Snabba cash”. Foto: Johan Bergmark/Netflix

Många och långa diskussioner. 

Så beskriver huvudförfattaren Oskar Söderlund vägen fram till scenen i Netflix ”Snabba cash” där Dada skjuter Salim i huvudet. 

Scenen skrevs om flera gånger, framför allt vad gäller i vilken miljö den skulle utspelas. Söderlund skrev även om scenen en sista gång efter att skådespelarna repeterat de grova dragen. Manusförfattaren berättar för Spoiler alert: 

– När jag började skriva visste jag från start att Salim måste dö. Det jag kände var att vi inte kan göra en serie om de här människorna om ingen får betala det ultimata priset. 

– Frågan vi ställde oss var vem av rollfigurerna som vid slutet befinner sig vid den mest ljusa punkten och det är Salim. Han är fri, han är erkänt sin kärlek till Leya och då var det oundvikligt att han skulle dö. 

Huvudregissören Jesper Ganslandt berättar att han ”hade några svagare ögonblick” när han hoppades kunna få berättelsen till en plats där Salim skulle kunna överleva och ändå behålla ett slags emotionell logik. Nu, i efterhand, säger han att det inte är något han är ”särskilt stolt över”.

Ganslandt fortsätter med att berätta om inspelningen av scenen: 

– Det finns massa saker man måste tänka på med en sådan här scen, som var ett kraftprov för oss alla. Jag hade en vision och en bild av att det måste finnas frågor som hänger kvar i luften efter det där skottet. Vad det så att Leya nickade eller inte? Var Ravy tvingad till det här? Var Salim okej med att offra sig? Alla de sakerna och mer måste finnas där för att det ska bli intressant på riktigt. 

”Snabba cash” hade premiär 7 april på Netflix. Evin Ahmad spelar huvudrollen. På rollistan finns även Alexander Abdallah, Ali Alarik, Olle Sarri och Dada Fungula Bozela. Oskar Söderlund är huvudförfattare, Jesper Ganslandt huvudregissör. Foto: Netflix

Evin Ahmad påpekar att det ”kommer låta sjukt”, och att hon inte vill romantisera det, men så här gick det till den där inspelningsdagen: När hon vaknade på morgonen visste hon att detta var en scen som skulle kräva det där lilla extra. Fullt fokus. Hon lyssnade på musik och ”gick inåt”, som hon säger. 

Ensam i baksätet i bilen på väg till inspelningsplatsen skrev Evin Ahmad ett sms. ”Ravy gör vad Ravy vill”. Hon skickade det till Dada Fungula Bozela. 

– Jag ville på något sätt ge honom ett godkännande, för jag visste att det skulle bli intensivt. Dada tänkte på samma sätt, säger Evin Ahmad och fortsätter med att beskriva känslan när hon tvingas upp till höjden i skogen där känslorna ska ta över och Salim möta sitt öde: 

– Jag vet inte om kameran fångar det, men då, när vi gick där, kändes det verkligen som att Leya var på väg mot sin avrättning. Jag skakar nästan när jag tänker på det. 

Den dagen, precis som många andra under inspelningen av ”Snabba cash”, tömde Evin Ahmad allt ur sitt energiförråd. Ytterligare en grej som ökade intensiteten: När Salim skjuts i huvudet var Evin Ahmad inte medveten om att det var lösa skott i pistolen.

– När Dada sköt kändes det verkligen som det var på riktigt. Det var en scen som verkligen var jobbig att göra, emotionellt, säger Evin Ahmad och fortsätter: 

– Vi jobbade med två kameror, långa tagningar och vi visste inte riktigt vad som skulle hända, förutom att Salim skulle dö. När vi gjorde scenen kändes det som att det enda som gällde för min del var att Leya skulle överleva. 

I scenerna som följer kommer också beviset på vilken typ av människa Leya är: hon sätter sig i taxin och bryter ihop men åker ändå tillbaka till festen och fortsätter som om inget har hänt. 

– Jag pratade mycket med Oskar och Jesper om det där. Kan hon göra det? De sa ja, och jag tycker ändå det var bra. Det är att vara rollfiguren trogen och att vara konsekvent. Det är så hårt det är i den här världen.  

Alexander Abdallah spelar Salim i Netflix ”Snabba cash”. Nu berättar skådespelaren om en av seriens sista scener. Foto: Netflix

Och så huvudpersonen, han som med ”Snabba cash” fått sitt stora genombrott och som hade som mål att tittarna ska ”gråta åt en mördare, älska en mördare och glömma bort att Salim är en mördare”. 

Vad gäller scenen när Salim mördas: Det finns en tagning under vilken Alexander Abdallah gråter när han tar på sig skulden. Scenen ska vara ”superkänslig”, men huvudregissören Jesper Ganslandt ville åt något annat, något ”mindre sentimentalt” säger Abdallah och fortsätter: 

– Det var inte alltid säkert att Salim skulle dö. Det var diskussion hela tiden. Jag var på sidan att han skulle dö. Det är det bästa slutet för serien och då var det bara att spela in scenen. För mig var det viktigt att Salims död blir fin. Allt som var innan i serien byggde jag för att man ska gråta åt en mördare i den stunden.

– Scenen visar också hur snabbt det går i den här världen. När serien börjar är det några som har sålt på fel område och får betala med livet. Att gola är det värsta man kan göra i den världen och då är priset en kula i huvudet oavsett relation. 

Jag tycker att det var rätt val att inte välja scenen med tårarna. Som jag tolkar scenen som finns i serien är det mer som att Salim accepterar sitt öde och är på en ”bra” plats, särskilt med tanke vad han har gjort och utsatts för. 

– Det han greppar tag i och ser som sin utväg är Leya och det är därför det blir så intensivt. När det inte finns någon annan väg är att ”välja” att dö lösningen på Salims problem, men också lösningen på Tims och Leyas problem. Med den sanningen kan Salim dö glad, säger Alexander Abdallah och fortsätter:   

– I tagningen som är med i serien finns ett lugn hos Salim. ”Nu tar jag det här beslutet. Det är det bästa för mitt liv”.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix ”Snabba cash”

# ”Snabba cash” hade premiär 7 april på Netflix. Evin Ahmad, Alexander Abdallah, Ali Alarik, Olle Sarri, Dada Fungula Bozela, Jozef Wojciechowicz, Ayan Ahmed, Khalil Ghazal, Robin Nazari och Felice Jankell finns på rollistan. Jens Lapidus har utvecklat serien med huvudförfattaren Oskar Söderlund. Huvudregissör är Jesper Ganslandt, medan Måns Månsson regisserar två avsnitt. ”Snabba cash” produceras av SF Studios med Nicklas Wikström Nicastro som producent.