Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Emily VanCamp tillbaka som Sharon Carter: ”Värt alla blåmärken, skråmor och sår”

Emily VanCamp är tillbaka i Marvels värld i och med rollen som Sharon Carter i ”The Falcon and the Winter Soldier”. Här syns VanCamp med Daniel Brühl, Anthony Mackie och Sebastian Stan. Foto: Chuck Zlotnick/Marvel Studios

Med ”The Falcon och the Winter Soldier” gör Emily VanCamp comeback som Sharon Carter i Marvels film- och tv-värld. Återkomsten resulterade i blåmärken, skråmor och sår. ”Det var värt det”, säger Emily VanCamp. 

Agent 13 är tillbaka. 

Sharon Carter har blivit en av flera centrala rollfigurer i Marvels Studios serie ”The Falcon and the Winter Soldier”, som i Sverige sänds på Disney+. 

Lite bakgrund, även om kanske bekant: Sharon Carter är släkt med Peggy Carter, hon som var Steve Rogers/Captain Americas stora kärlek. I filmen ”Captain America: Civil War” jobbar Sharon Carter för S.H.I.E.L.D., men tvingas fly landet efter att hon hjälp Captain America vid ett tillfälle då detta var ett brott. Vad som hände därefter har varit ett mysterium. Sharon Carter syntes varken i ”Avengers: Infinity War” och ”Avengers: Endgame”. Skådespelaren Emily VanCamp tog det som att hennes tid med Marvel var över. 

Sedan kom samtalet. 

Emily VanCamp, 34, är i tv-sammanhang troligtvis mest känd som huvudrollsinnehavare i ”Revenge”. Numera är hennes fasta gig det som Nicolette ”Nic” Nevin i tv-serien ”The Resident”.

Det var när Emily VanCamp spelade in den senare serien som kontakt togs: Var hon intresserad av att spela Sharon Carter i ”The Falcon and the Winter Soldier”, serien där Anthony Mackie. och Sebastian Stan gör huvudrollerna? 

– Jag blev glad, så klart. Samtidigt var jag förstås nyfiken på vad de ville göra eftersom ingen har sett Sharon under så lång tid. När de hade mejslat fram idéen så lät det underbart, säger Emily VanCamp när Spoiler alert pratar med henne. 

Vad var din reaktion när du fick reda på vad Sharon gått igenom och tvingats göra sedan ”Civil War”? 

– Jag är väldigt nöjd med att vi faktiskt tar upp vad som har hänt, för alla som gillar Sharon Carter har ju undrat. Vad har hon gjort? Var har hon varit? Jag har också funderat på det där. Även om det inte är särskilt specifikt i serien, så får man en känsla av att hon har tvingats gå igenom massa saker sedan ”Civil War”, säger Emily VanCamp och fortsätter: 

– Det är också skälet till att hon är mer cynisk. Den storögda, unga agenten är borta. I stället är Sharon en kvinna som varit på flykt i flera år och det har förstås påverkat henne. Att jag nu får visa en annan sida av Sharon, och det oberoende av Captain America, var viktigt för mig. 

Emily VanCamp som Sharon Carter i ”The Falcon and the Winter Soldier” på Disney+. Foto: Marvel Studios/Disney

I ”The Falcon and the Winter Soldier” dyker Sharon Carter upp i avsnitt 3. Hon befinner sig på den fiktiva ön Madripoor, ett slags skurkstat. Nästan omedelbart är det tydligt att hon är förändrad. Den lojalitet och idealism som tidigare definierat henne är som borta. Sharon säger till och med till Sam Wilson: ”Du vet att hela den här hjältegrejen är ett skämt, eller hur?”. 

– Hon har fått offra massor, men för vad? Det är frågan. Sharon vill, mer än något annat, bli benådad och undrar naturligtvis varför det inte har skett. När hon nu träffar Sam och ”Bucky” igen får man känslan av att hon blir irriterad, men de är samtidigt hennes biljett till att bli benådad, säger Emily VanCamp och fortsätter: 

– Det fina med att göra tv-serien är att det finns mer tid. Det som inte går att ta upp i en MCU-film på två timmar, det kan vi ta upp i en serie som detta. Det är värdefullt, särskilt när tittarna ska lära känna rollfigurerna lite mer på djupet. I filmerna får man glimtar av vilka de är, men i en serie som ”The Falcon and the Winter Soldier” kan man berätta vad det innebär att vara en superhjälte eller en agent. Hur ser vardagen ut och vad får deras jobb får konsekvenser? 

I avsnittet där Sharon Carter gör entré i serien finns några actionscener i vilka det verkligen framgår att hon är en annan person än tidigare. 

– Det som var intressant med det var att vi var tvungna att hitta ett nytt sätt för henne att fajtas och slåss. Tidigare var hon mer teknisk, medan hon nu har en stil som är hårdare, nästan som en gatukämpe.  Att hitta den kombinationen var intressant. Seriens fantastiska stuntteam tog fram flera olika versioner av actionscenerna så att vi kunde bestämma hur det ser ut när ”nya” Sharon slåss. 

– Jag tycker vi hittade en bra balans. Även om sekvensen i avsnittet är ganska kort, låg det många timmars träning bakom det. Man måste vara fysiskt förberedd för koreografin, för när det är inspelning och man har gjort scenerna några gånger så känns det i kroppen. Det var en utmaning, men när jag ser slutresultatet var det värt alla blåmärken, skråmor och sår. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Disney+