Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Hemligheterna bakom Snabba cash på Netflix med Evin Ahmad och Alexander Abdallah


”Snabba cash” är Netflix nya svenska originalserie med Evin Ahmad och Alexander Abdallah i huvudrollerna. Nu berättar huvudregissören Jesper Ganslandt om hemligheterna bakom serien. ”Det ska bli beroendeframkallande”, säger han. 

”Snabba cash” är Netflix svenska originalserie som utspelas i Stockholm tio år efter händelserna i filmtrilogin som baserades på Jens Lapidus böcker.

Det var i juni 2019 som Netflix meddelade att man beställt ”Snabba cash”, som produceras av SF Studios med Nicklas Wikström Nicastro som producent. Efter det kom beskedet att Evin Ahmad gör seriens huvudroll, och att bland andra Alexander Abdallah, Ali Alarik, Olle Sarri och Dada Fungula Bozela, Jozef Wojciechowicz och Ayan Ahmed finns på rollistan. 

I onsdags, 7 april, var det premiär. 

Nu berättar seriens huvudregissör Jesper Ganslandt för Spoiler alert om några av seriens hemligheter och hur han tillsammans med, bland andra, filmfotografen Jonas Alarik, klipparen Roberth Nordh och medregissören Måns Månsson format och mejslat fram de sex avsnitten. 

Om handlingen i ”Snabba cash”, så som Netflix beskriver det: ”När tech-entreprenören Leya startar sitt företag med hjälp av svarta pengar, får hon snart lära sig att genvägar till toppen kommer med ett högt pris.”

Vidare: ”Miljön är livlig, jakten på status och pengar är starkare än någonsin och Leya är fast besluten att lyckas – oavsett pris. Den entreprenörsdrivna eliten och den kriminella världen har blivit allt mer brutal, kaotisk och skoningslös. När dessa två världar korsas sätts lojalitet, vänskap och affärsrelationer på prov där alla drivs av samma sak – snabba cash.”

Jesper, berätta hur ni tänkt kring musiken i serien. Dels svensk hiphop och dels musik komponerad av Erik Enocksson.

– Det var en idé som jag hade ganska tidigt: vi ska ha modern svensk hiphop som är här och nu, som ska representera vad rollfigurerna lyssnar på och som innehåller texter som signalerar vilka de tror att de måste vara. Det är en sorts yta. Dessutom finns det så sjukt mycket bra låtar, och svensk hiphop är lite outnyttjad i film och tv, säger Jesper Ganslandt och fortsätter: 

– Para det med musik av Erik Enocksson. Erik är en av de stora musikkonstnärer i Sverige. Han är vår Jóhann Jóhannsson. Det var så fantastisk kul att få med honom på det här. Det var inte bara ett möte, utan flera möten, eftersom han är ganska selektiv och försöker hitta en extremt personlig  ingång till det han gör. Idén till Eriks musik var att det skulle representera vad rollfigurerna faktiskt känner. Så det finns en inre musik och en yttre musik, och de samspelar i serien. 

Nu när du säger det är det självklart: hiphopen är bilden rollfigurerna har av var de ska vara och det de vill bli, medan Enockssons musik är det som pågår emotionellt, inombords. 

– Vi valde att tolka det så. Sedan tror jag att människor kan ha olika relation till den svenska hiphopen, vilket gör att alla kanske inte skriver under på det. Men faktum är att det är ett kulturuttryck för komplexa grejer som man har runt omkring sig. Det finns kraft i det. 

Alexander Abdallah som Salim i ”Snabba cash”. Netflix-serien hade premiär 7 april. Foto: Netflix.

När vi pratade under inspelningen snackade vi om seriens visuella uttryck. Nu med facit i hand, vad hade du och filmfotografen Jonas Alarik för plan när ni började spela in och förändrades den under arbetets gång? Det ryckiga och rörliga ställt mot ett mer stilla bildutsnitt, så att säga. 

– När vi fortfarande sökte efter ett uttryck som kändes ”Snabba cash” med som också är ett nu och känns nytt – det är en balans mellan att göra något nytt och titta på det som varit före – var det mest jag och regissören Måns Månsson som diskuterade, för Jonas var inte kontrakterad ännu. 

– Jag och Måns fastnade för Safdie-brödernas film ”Good time”, som jag hade på min lista men inte hade sett. Vi tittade på den tillsammans, och någon vecka senare kom ”Uncut gems”, som är ännu mer frenetisk. När jag såg ”Good time” kände jag att det där var vad jag var ute efter med ”Apan”. Så jag valde ”Good time” som en utgångspunkt. Evin fick se den, och när Jonas började tittade vi på delar av den. 

– Grejen de gör där är att det inte finns några regler vad gäller om det ska vara en lång tagning eller om det ska klippas någonstans, utan det beror helt på rollfigurerna och vilken känslomässig båge man är i. Man iakttar inte, man deltar. 

– Jonas sätt att gå in i det var att sikta på obrutna tagningar hela tiden, medan jag hela tiden tittade på var man kunde klippa. Då blir det ett slags dragkamp som är ganska sund. Jonas försöker vara i stunden och inte missa något, vilket blir ganska ansträngande och utmanande men något han gjorde fenomenalt. Han har grävlingsmentalitet, han biter sig fast och släpper inte taget.

Evin Ahmad spelar huvudrollen i ”Snabba cash”, en svensk originalserie på Netflix regisserad av Jesper Ganslandt. Foto: Netflix

Det jag upplevde med ”Snabba cash” var att jag blev överraskad när ni valde att klippa och när ni valde att låta kameran stanna kvar i stunden. Förstår jag det rätt när jag säger att kameramännen siktade på långa tagningar och att de skulle vara med överallt, medan du stod på andra sidan och var redo att klippa lite överallt?

– Ja, lite så. Jag stod och tänkte: ”fortsätt, mer, längre, men här vill jag klippa och där ska vi klippa, det här blir intressant att testa”. Det var ett gäng klippare som arbetade med ”Snabba cash”, men jag jobbade närmast vår klippmästare Roberth Nordh. Jag har inte jobbat med honom innan, men vi hittade samma språk och det är mycket magkänsla. 

I vissa serier vill och behöver man vila i en bild, men i ”Snabba cash” behövs inte det. Jag tycker snarare att man vill ha energin och det snabba så man kan få nästa kick. 

– Det är lite så. Det ska bli beroendeframkallande. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”Snabba cash” hade premiär 7 april på Netflix. Evin Ahmad, Alexander Abdallah, Ali Alarik, Olle Sarri, Dada Fungula Bozela, Jozef Wojciechowicz, Ayan Ahmed, Khalil Ghazal, Robin Nazari och Felice Jankell finns på rollistan. Jens Lapidus har utvecklat serien med huvudförfattaren Oskar Söderlund. Huvudregissör är Jesper Ganslandt, medan Måns Månsson regisserar två avsnitt. ”Snabba cash” produceras av SF Studios med Nicklas Wikström Nicastro som producent.