Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är Udda veckor med Christine Meltzer – premiär 2 april på discovery+

”Udda veckor” har premiär 2 april på discovery+. Christine Meltzer spelar huvudrollen. På rollistan finns även, bland andra, Charlie Gustafsson, Linus Wahlgren, Vanna Rosenberg och Gustaf Hammarsten. Foto: discovery+

Känslan efter inledningen av ”Udda veckor”: jaha. 

Snacket skaver. 

Stundvis känns det påklistrat, som att rollfigurerna låtsas och tvingas ta till ord som inte matchar deras personligheter. Sedan finns stunder av igenkänning. Som när Christine Meltzers rollfigur Frida lagar mat, fastnar i minnen och allt kokar över. Eller det där tjafset, ifrågasättandet, självtvivlet och de små strimmorna av hopp i en annars blek vardag. 

Trots det är det svårt att vara engagerad i hur det ska gå i ”Udda veckor” efter de tre första avsnitten. Serien är inte dålig, bara jämntjock och utan något som står ut. 

Christine Meltzer spelar Frida. Hon har separerat från Jonas. Runt hörnet väntar skilsmässan. De har visserligen tre barn, men snabbt undrar man varför Frida och Jonas ens gift sig. Bakom hans charm finns ett litet arsle, och så som Linus Wahlgren gestaltar sin rollfigur är det svårt att tro att Frida inte sett igenom honom långt tidigare. 

Vanna Rosenberg och Gustaf Hammarsten spelar Lotta och Mattias. Hon är kollega och vän med Frida. Han bästa polare med Jonas. Favoritscenen under seriens inledande avsnitt är så enkel som att Mattias försöker tjuvlyssna när Lotta pratar i telefon med Frida. Samtalets innehåll ska med stor sannolikhet visa sig vara en bärande del av handlingen, men känns sekundärt, och inte bara på grund av Hammarstens och Rosenbergs insatser; redan efter första scenen i premiäravsnittet står klart vad som kan komma att ske. 

Eftersom Jonas går vidare ”måste” Frida göra samma sak. Hennes flirt är baristan Tobias, spelad av Charlie Gustafsson. Om flörten ska bli något mer och större återstår att se, men  min förhoppning är att ”Udda veckor” vågar gå bortom mallen och slutar pricka av givna handlingspunkter och situationer. 

Då jag har fullt förtroende för huvudregissören Emma Bucht – hon har tidigare regisserat avsnitt i serier som ”Bonusfamiljen” och ”Solsidan” och var huvudregissör för SVT:s julkalender ”Storm på Lugna gatan” – finns inte på kartan att det som återstår av säsongen kommer tappa styrfart och landa i diket. 

Att däremot skaka av sig känslan att ”Udda veckor” går runt i flera andra seriers fotspår är svårare. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om serier på discovery+

# ”Udda veckor” har premiär 2 april på discovery+. Christine Meltzer spelar huvudrollen. På rollistan finns även Charlie Gustafsson, Linus Wahlgren, Vanna Rosenberg, Gustaf Hammarsten, Jill Johnson, Per Andersson, Siw Erixon, Dag Malmberg, Ida Hedlund Stenmarck, Adrian Macéus och Lisette Pagler. Emma Bucht är huvudregissör för serien. Upphovspersoner är Kari-Anne Henriksen och Mia Hundvin. Adrian Boberg är medförfattare. Christine Meltzer har varit med och utvecklat serien. ”Udda veckor” är en samproduktion mellan FLX och Feelgood.