Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är Bert på C More – premiär för nya serien 1 april

Adrian Macéus spelar Bert Ljung i ”Bert”, en ny serie på C More som bygger på bokserien av Anders Jacobsson och Sören Olsson. Premiär 1 april. Foto: TV4/C More

Berättelsen om Bert Ljung vevas ännu ett varv i en ny serie på C More. Tack vare en utmärkt rollbesättning är det svårt, trots att man egentligen vill, att säga ”tack och hej – leverpastej”. 

Bert Ljung är en besvärlig rollfigur. I C Mores nya originalserie fyller Adrian Macéus honom med rättfram charm, men det gör inget för att förklara hur Bert inte kan inse varför saker och ting, ofta sådant som har med kärlek att göra, strular till sig. 

Även om situationerna är nya och tjejerna andra är det samma visa om och om och om igen. 

Redan i seriens andra avsnitt tvingas ”Klimpen”, av alla personer, påtala det uppenbara för Bert och det efter att Bert kärat ner sig i ”Klimpens” syster och är orolig för vad som ska hända: 

– Tror du jag äger min syrra, eller? Hon får göra vad fan hon vill med sitt liv. Det är inte vikingatiden längre, det är fucking 20-talet. Bert, jag trodde vi hade kommit längre än så. 

Och ja, stundvis är det precis så man känner när man ser dessa tio avsnitt, även om serien i många avseenden är bättre än böckerna och filmerna. 

”Bert” börjar när huvudpersonen blivit 14 år och fått en ny dagbok. Hans flickvän Amira har flyttat till Umeå och berättar på födelsedagskvällen att hon vill göra slut.  

Sedan är kärlekskarusellen igång. 

Lill-Erik (Arvid Bergelv), Thora (Lily Wahlsteen), Bert (Adrian Macéus) och Åke (Samy Karlsson Fariat). Foto: Daniel Stigefelt/C More

Huvudförfattaren Tapio Leopold och regissören Bill Schumacher gör ett bra jobb med att introducera rollfigurerna och förutsättningarna. Berts närmaste polare Åke, Lill-Erik och Thora spelas av Samy Karlsson Fariat, Arvid Bergelv och Lily Wahlsteen. De är duktiga och bildar tillsamman med Bert en kvartett vars vänskap aldrig går att ifrågasätta. Detta är seriens starkaste fundament. 

Bland gästskådespelarna finns Petra Mede och Jesper Rönndahl, men de är med för korta stunder för att göra några särskilda intryck. Nära nog samma gäller Emma Peters och Anders ”Ankan” Johansson som spelar Berts föräldrar. Som sig bör är fokus på ungdomarna. 

Och det är där det skaver emellanåt. 

Det är fint att Åke, Lill-Erik och Thora accepterar Berts egensinne, men efter ett tag tänker man att det vore mer spännande om kompisarna ställt Bert mot väggen och med styrka ifrågasatt det han pysslar med. Mot slutet av säsongen närmar sig ”Bert” en sådan punkt, men väljer att gå vidare för snabbt. En djupare dykning i vänskap ställt mot kärlek medan man växer upp, det som ändå får sägas vara seriens tema, hade varit önskvärt.

Det bästa med ”Bert” är att den för ”Bert”-universumet nya rollfiguren Thora får och tar plats. Hon blir ofta en motvikt mot huvudpersonens oförmåga att utvecklas och skapar en känsla av att detta faktiskt handlar om en uppdatering och inte bara något nytt att ställa bredvid böckerna och filmerna. 

Däremot trodde jag, kanske naivt, att större förändringar skulle märkas och framför allt kännas.

Det är ju ändå ”fucking 20-talet”. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om C Mores serier

# ”Bert” har premiär 1 april på C More. På rollistan finns bland andra Adrian Macéus, Samy Karlsson Fariat, Arvid Bergelv, Lily Wahlsteen, Emma Peters, Anders ”Ankan” Johansson och Ing-Marie Carlsson. ”Bert” produceras av FLX. Sussan Treshow är producent, Bill Schumacher huvudregissör, Adrian Boberg och Tapio Leopold huvudförfattare. Niclas Carlsson, Tove Eriksen Hillblom och Filippa Holm har skrivit avsnittsmanus. Serien bygger på bokserien av Anders Jacobsson och Sören Olsson. Exekutiv producent på C More är Lisa Dahlberg.