Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är Det sista äktenskapet i SVT med Emma Molin och Christopher Wagelin

”Det sista äktenskapet” har premiär 1 april på SVT Play och sänds 5 april i SVT. Emma Molin och Christopher Wagelin spelar huvudrollerna. Foto: SVT

Emma Molin. Christopher Wagelin. Zombier. ”Det sista äktenskapet” i SVT är en kortfilm att se. 

”Det sista äktenskapet” är en klackspark, fast nära en sådan där hoppa-högt-i-luften-krumelur till klackspark som bara Zlatan Ibrahimović kan göra.  

Så här: Det har gått några år sedan katastrofen och alla har blivit zombier. Marie och Janne har lyckats överleva i sin sommarstuga, mest på grund av ett elstängsel runt huset. Parets dotter Alice har blivit biten, men är inlåst i lekstugan så födelsedagar fortsätter att firas.  

”Det sista äktenskapet” börjar när sådant som att döda zombier kan landa i ”det-är-din-tur”-tjafs och vardagen lunkar på, vilket också gäller Maries och Jannes äktenskap. 

I alla fall hon har ledsnat på det repetitiva.

Dagarna ser ju likadana ut, Marie och Janne träffar bara varandra och det finns inte särskilt mycket hopp om något annat heller. Visst, i Torekov kanske läget är annorlunda, men ändå: slitningar, slitningar, slitningar. Sedan beskedet: Marie vill skiljas. 

”Det sista äktenskapet” är en kortfilm för tiden vi lever i. Det är lätt att tänka på hur pandemin hindrar oss från att resa, ta in nytt, växa och utvecklas. Å andra sidan är lika lätt att känna igen sig i Jannes bekvämlighet och ”det-där-kan-vi-fixa-senare”-tänk.

Emma Molin och Christopher Wagelin gör huvudrollerna, och är lätta som fjädrar i sina gestaltningar. Trots de exceptionella omständigheterna är de trovärdiga som människor och som par. Samtalen de har, är sådan samtal som sker i Göteborg, på Lidingö och i Umeå. Regissörerna Gustav Egerstedt och Johan Tappert väljer det raka och enkla under filmens 15 minuter, medan det i Johan Holmströms manus finns en universell ton som förstärks av hur Molin och Wagelin använder blickar och kroppsspråk. 

Just längden är enda kruxet. Man vill veta mer när berättelsen är slut, för slutet kommer plötsligt och för fort. Kortfilmen som genre gör att ”Det sista äktenskapet” blir en ljuvligt tajt upplevelse, men bara ett nedslag. 

Vad händer nu? 

Vad hände tidigare? 

Jag vill se en serie på sex avsnitt, gärna 15-20 minuter vardera, om just det. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

# ”Det sista äktenskapet” har premiär 1 april på SVT Play och sänds 5 april i SVT. Gustav Egerstedt och Johan Tappert regisserar efter manus av Johan Holmström. Emma Molin och Christopher Wagelin spelar huvudrollerna som Marie och Janne. Dominique Kaireus, Richard Björnlin och Carl Molinder är filmens producenter.