SPOILER ALERT

Så bra är Zack Snyder’s Justice League på HBO Nordic – premiär 18 mars

”Zack Snyder’s Justice League” har svensk premiär 18 mars på HBO Nordic. På rollistan finns Ben Affleck, Gal Gadot, Henry Cavill, Jason Momoa, Ray Fisher och Ezra Miller. Foto: WarnerMedia/HBO Nordic

En våt dröm för fansen. En alldeles för lång och stundvis meningslös film för alla andra. ”Zack Snyder’s Justice League” på HBO Nordic är allt man kan förvänta sig och lite till. 

”Den här filmen visas i 4:3-formatet i enlighet med Zack Snyders kreativa vision”. 

De där orden, som inleder ”Zack Snyder’s Justice League”, ramar in vad det handlar om:  en persons vision av hur en film om Justice League bör se ut och hur lång filmen behöver vara för att det ska förverkligas. Om ”Justice League”-versionen som hade premiär 2017 är ett bångstyrigt barn, är Snyders version emo-tonåringen som gillar att lyssna på metal och tror sig veta bäst. 

Så här: Zack Snyder var halvvägs in i inspelningen av ”Justice League” när hans adoptivdotter gick bort. Snyder lämnade filmen och Joss Whedon klev in. Viljor och synsätt krockade, vilket resulterade i ett magplask i en tom bassäng. 

Zack Snyders fans var övertygade om att det fanns en bättre version och använde sociala medier för att meddela världen att filmens ”korrekta” version ännu inte hade sett dagens ljus. Tillfälle att utnyttja fansens ilska kom när WarnerMedia lanserade HBO Max i USA. Med 70 miljoner dollar i post-produktionsbudget och några nyinspelade scener får Snyder visa hur han tänkte och vad han ville åstadkomma med sitt passionsprojekt. 

Ben Affleck och Gal Gadot i ”Zack Snyder’s Justice League”. Foto: WarnerMedia/HBO Nordic

”Zack Snyder’s Justice League” är en bättre film än ”Justice League”. Mycket känns igen, annat har byggts ut och ändå sammanfattas upplevelsen bäst med ett utmattat ”jaha”. 

Att det tar nära fyra timmar att berätta den här historien är naturligtvis vansinne, samtidigt som det gör att en tematik kring förlust, ånger och sorg får utrymme att växa sig stark; Superman måste återuppstå för att rädda världen och det är omöjligt att inte tänka på Zack Snyders dotter och hur tragedi märkt regissören. 

I Snyders version är rollfigurerna, förstås, dystra och sura. Insatserna högre. En apokalyps nära förestående och med det följer aggressivitet och en hårdhet som varken är charmig eller tilltalande. 

Att Batman och Wonder Woman är motiverade råder det däremot ingen tvekan om. 

Ben Affleck håller blicken stadig och hittar sin röst i de lägre registren, medan Gal Gadot är Gal Gadot. Det motstånd duon och The Flash (Ezra Miller), Aquaman (Jason Momoa) och Cyborg (Ray Fisher) möter i form av bland andra Steppenwolf och Darkseid är vad det är. De visuella effekterna varken hjälper eller stjälper, utan växer ihop med handlingen.

Visst, Steppenwolf och Darkseid ser löjliga ut, och även om Steppenwolfs motivation förklaras bättre än i föregångaren är han och Darkseid klichéer. Thanos skulle krossa dem med en ihoprullad serietidning, där de båda för övrigt gör sig< bättre. 

Flera gångar under filmen tänker jag att ”Zack Snyder’s Justice League” är motsvarigheten till en elefant som inte orkar springa. 

Stora delar av flocken är redan någon annanstans, men denna, den tyngsta av elefanter, vägrar röra sig. Några andra elefanter sätter sig vid den tyngstas sida. De tar ut sitt missnöje på de som redan gått vidare. Till slut börjar den tunga elefanten och hans närmaste röra sig. De tar samma väg som de redan gått, nu med skillnaden att allt sker saktare. 

När de är framme står de i lera med ett leende på läpparna. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier

# ”Zack Snyder’s Justice League” har svensk premiär 18 mars på HBO Nordic. Zack Snyder är filmens regissör. Chris Terrio har skrivit manus med en berättelse av Chris Terrio, Zack Snyder och Will Beall som förlaga. På rollistan finns bland andra Ben Affleck, Gal Gadot, Henry Cavill, Jason Momoa, Ray Fisher och Ezra Miller.