Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

TV4-skruden passar Haag och Lundgren – Återskaparna har premiär 9 mars

Erik Haag och Lotta Lundgren är programledare för ”Återskaparna”, som har premiär 9 mars i TV4. Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Lotta Lundgren och Erik Haag i TV4-skrud? Jodå, det funkar. 

”Historieätarna”, ”Landet Brunsås” och julkalendern ”Tusen år till julafton” är tre omtalade, informativa och ofta underhållande tv-program med Lotta Lundgren och Erik Haag. 

Det sista duon gjorde som programledare för SVT var ”Rapport från 2050”. En bra programidé placerades i ett krakelerat skal. Resultatet blev frånvänt och ytlig. 

Ett drygt halvår efter premiären av ”Rapport från 2050” meddelade TV4 Media att man lyckats värva Erik Haag och Lotta Lundgren. Lite överraskande ändå, och likt värvningen av Leif GW Persson något som borde ha skapat skarpa svallvågor både här och där inne i SVT-huset. 

Lotta Lundgren och Erik Haag är inte bara uppskattade av tv-tittarna, de kan också ta sig an nästan vad som helst. Direktsändningar borde inte vara några problem, ej heller så allehanda underhållningsprogram eller dokumentärserier. 

I oktober bekräftades att ”Återskaparna” blir det första nya tv-programmet som Lundgren och Haag gör som programledare för TV4. Premiär är det 9 mars. I ett pressmeddelande sade Lotta Lundgren att ”Återskaparna” var ”en av anledningarna till att vi ville gå över till TV4”. 

När jag tänker på ”Rapport från 2050” efter att ha sett första avsnitt av ”Återskaparna” är det lätt att konstatera att Lotta Lundgren och Erik Haag gjorde rätt val. 

I ”Återskaparna” har de visserligen en annan roll än i många av sina SVT-program. De är i bakgrunden, medan föremål, experter och hoppfulla människor står i rampljuset. 

Som tv-programmets titel antyder går ”Återskaparna” ut på att hantverkare inom olika områden ska restaurera och reparera föremål som har ett starkt emotionellt värde för ägaren. Minnen framför pengar, kunskap framför konsumtion. Klart man gillar tanken, särskilt när slit-och-släng tycks dominera stora delar av samtiden. 

Det är, också, nästan ljuvligt och som alltid spännande att följa personer som är skickliga på sina yrken. I ”Återskaparna” finns en möbelkonservator, en urmakare, en metallhantverkare och tapetseraren med det vackert klingande namnet Fia Fox. De är alla skickliga och kan framför allt förmedla det engagemang de känner för sina respektive yrken. 

Naturligtvis följs restaureringarna och reparationerna av tårar och känsloyttringar. Det är nödvändigt för formatet, men känns aldrig falskt eller påklistrat. Som tittare gläds man med föremålens ägare. 

”Återskarparna” lär locka och kunna behålla en tittarskara på nära miljonen. I nästa tv-program borde Lotta Lundgren och Erik Haag ta ut svängarna igen. TV4 har bara börjat utnyttja duons potential. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om TV4:s tv-program

Elizabeth Olsen på en bild från ”WandaVision”, som i Sverige sänds på Disney+. Seriens final blir tillgänglig 5 mars. Foto: Disney+

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”WandaVision” (5 mars, Disney+)

Final för serien som är en av vårens bästa. Att få något att se ut som en sitcom och gradvis avslöja att handlingen egentligen är en fantasi som följd av trauma är svårt. I ”WandaVision” görs det med finess och lätt hand, samtidigt som Marvel tycks vilja säga att deras sätt att berätta en historia är bättre än det tv-traditionella.

”Exit” – säsong 2 (6 mars, SVT Play)

Tillbaka. De fyra första avsnitten håller samma stil och udda spänning, samtidigt som Simon J. Berger excellerar än mer i sin gestaltning som den manipulerande och oftast avskyvärda rollfiguren Adam Veile. Intressant att se var andra halvan av säsongen landar. Rolf Lassgård och Marie Bonnevie på rollistan. 

”Spring Uje spring” (5 mars, SVT Play)

Denna Guldbaggevinnande film med och om Uje Brandelius är något alldeles extra, så lyft på hatten när den nu smidigt och snabbt blir tillgänglig på SVT Play. Regisserad av Henrik Schyffert berättas om livet efter det att Brandelius får diagnosen Parkinsons sjukdom. 

”Melodifestivalen” (6 mars, SVT)

Det blir svårt för lördagens programledare Shirley Clamp att följa i spåren av Pernilla Wahlgrens och Per Anderssons kaosakt. Naturligtvis är det inte heller meningen. Årets Melodifestival har varit lyckad på så sätt att programledarbytena inneburit att det inte går att räkna ut vad som komma skall. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Black Narcissus” (5 mars, Disney+)

Brittiskt på tre avsnitt baserat på Rumer Boddens roman med samma titel. På rollistan: Gemma Arterton, Jim Broadbent och Diana Rigg, den senare i en av sina sista roller.

”Hedersmordet” (6 mars, SVT)

Brittisk miniserie på som baseras på Banaz Mahmods liv. Hon var en ung kvinna som mördades av sin familj för att hon blivit förälskad i fel man. Keeley Hawes i huvudrollen.

”Delete me” (7 mars, Viaplay)

Små handlingar får stora konsekvenser. Norsk serie med Happy Jankell, Amalia Holm, Thea Sofie Loch Næss. Tar pulsen på samtidens tonåringar, sociala medier och sex.