Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Black Narcissus med Gemma Arterton – premiär 5 mars på Disney+

Black Narcissus” har svensk premiär 5 mars på Star, en underkategori på Disney+. Foto: FX/BBC

Se upp. ”Black Narcissus” på Disney+ är en repetitiv och långsam miniserie som har bråttom med det som räknas. 

Nunnor som tappar makt, förstånd och sinnesro bland bergen i Himalaya när mystiska saker händer kan förstås vara tilltalande på pappret, men där stannar det, i alla fall så som Rumer Goddens roman återberättas i den tredelade serien ”Black Narcissus”. 

På förhand låter en samproduktion mellan BBC och amerikanska FX förstås mumma. Bli inte lurad av det. Något streamingvärldens förändrade villkor och de globala aktörernas skrik efter mer innehåll fortsatt lär oss är att även det misslyckade kan och får passera nålsögat. 

”Black Narcissus” har filmatiserats tidigare, då med Deborah Kerr i huvudrollen som syster Clodagh. Filmen innehåller den erotiska laddning som miniserien saknar. 

De tre avsnitt som nu har svensk premiär på Disney+ utspelas 1934. Syster Clodagh, spelad av Gemma Arterton, får i uppdrag att åka till Mopu i Himalaya för att starta ett nytt kloster och en skola. På plats ska hon upptäcka att hemligheter frodas och det är här hon träffar Mr. Dean, en rollfigur spelad av Alessandro Nivola som ska fungera som guide, fixare och frestelse. 

De tre avsnitten släpar sig fram medan serien försöker sätta ner olika tematiska pålar. Dessa får dåligt fäste och svajar än hit och än dit, även om det inte är svårt att lista ut vad manusförfattaren Amanda Coe och regissören Charlotte Bruus Christensen vill ha sagt. Sexualitet, träffa fromhet. Religion, säg hej till kulturella skillnader och mångfald. Och så vidare. Men: lika snabbt som varje ämne läggs på bordet tas det bort igen. Hjulen snurrar repetitivt runt, runt, runt medan samma visa spelas om och om igen. Sedan är serien slut.  

Skådespelarna Jim Broadbent och Diana Rigg – ”Black Narcissus” var en av hennes sista roller – utnyttjas inte alls, och endast Aisling Franciosis gestaltning står ut i en huvudensemble som blandat ihop strikt och stramt skådespeleri med tomt och intetsägande. 

I stället för engagerande rollfigurer och spännande skådespelarprestationer får man försöka beundra andra delar av produktionen. Scenografi och kostym har sina poänger för att visa att det är nunnorna som är utomstående, samtidigt som ljussättningen oftast bidrar med något lite extra. Å andra sidan har det liten betydelse när man som tittare mest har tråkigt.  

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Disney+

# ”Black Narcissus” har svensk premiär 5 mars på Star, en underkategori på Disney+. Miniserien är danska filmfotografen Charlotte Bruus Christensens regidebut. Amanda Coe har skrivit manus baserad på romanen av Rumer Godden. På rollistan finns bland andra Gemma Arterton, Aisling Franciosi, Alessandro Nivola, Diana Rigg och Gina McKee.