Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Varanteatern återuppstår – gör ny serie för SVT med planerad premiär 2022

Varanteatern, kända bland annat för ”Varan-TV”, gör en ny serie för SVT med planerad premiär 2022. Foto: Pressbild

Varanteatern återuppstår och gör en ny serie i SVT. Sex avsnitt ska spelas in med planerad premiär 2022. ”Vi hoppas nya serien blir en galen absurd fest för både gamla och nya Varan-tvfans”, skriver Petter Bragé, programchef på SVT Malmö, i ett sms. 

Det var i september förra året som Varanteatern drog igång en Kickstarter-kampanj för att, som de själva uttryckte det, ”åtminstone försöka göra en serie till.”

På kort tid samlade gruppen ihop 5,4 miljoner kronor. 

Och en serie till blir det. 

Spoiler alert har nu fått bekräftat att Varanteatern ska spela in nya avsnitt under sommaren med planerad sändning i SVT i början av 2022. 

I intervju med Dagens Nyheter säger David Wiberg att gruppen denna gång inte tänker ”kämpa emot utan snarare försöka bejaka spretigheten” och att ”serien ska vara en plattform där olika typer av infall från gruppens alla medlemmar ska ges utrymme.”

David Wiberg säger också: 

– Jag tror att vi alla är väldigt medvetna om att saker kan gå väldigt snett. Det känns lite som att anlägga ett nöjesfält på ett minfält. 

Petter Bragée, programchef på SVT Malmö, skriver i ett sms till Spoiler alert: 

”Vi på SVT är glada att 23 år senare lite oväntat kunna erbjuda en ny serie med Varangänget. Det är som David säger i DN så att det nog inte blivit av om inte Kickstartern visat på ett sånt enormt intresse. Vi är glada för det tydliga upplägget att vi nu helfinansierar en ny serie, medan Varangänget bjuder sina backare på eget material vid sidan om vår serie. Vi hoppas nya serien blir en galen absurd fest för både gamla och nya Varan-tvfans.”

Anders Andersson, Fredrik Ljungberg, Jonas Sykfont, Magnus Thomson, Olof Wallberg, David Wiberg och Fredrik Åkerman utgör kärnan i den humorgrupp som bildades i början av 90-talet i Lund och som skulle komma att kallas Varanteatern.

Genombrottet kom med ”Varan-TV”, som sändes i två säsonger i SVT. Avsnitten nådde mellan 400 000 och 800 000 tittare.

Efter det gjorde Varanteatern ”Kreml High”, tio kortare avsnitt som sändes i SVT:s tv-program ”Jupiter” alldeles i slutet av 90-talet. 

Varanteatern är även kända för den parodiska syntpopgruppen Tyskarna från Lund och ett antal scenföreställningar. Bland annat ”Varan-TV” och ”Kreml High” har sedan de sändes fått kultstatus. 

Varanteaterns nya serie, som i skrivande stund saknar titel, har planerad premiär 2022 i SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program